Lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım amaçları ile sosyal medya bağımlılığının akademik erteleme davranışlarına etkisi
The effect of purposes of social media usage and social media addiction on academic procrastination behaviors of high school students
  1. Tez No: 944658
  2. Yazar: YAKUP SARIGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Bağımlılık, Akademik Erteleme, Social Media, Addiction, Academic Procrastination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım amaçları ile sosyal medya bağımlılık düzeylerinin akademik erteleme davranışları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada, lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım amaçları, sosyal medya bağımlılık düzeylerinin akademik erteleme davranışı üzerindeki etkisinin belirlemesinde etkili olduğu düşünülen cinsiyet, sınıf ve öğrenim gördükleri okul değişkenleri dikkate alınarak uygun örnekleme yöntemi ile Zongudak ili Ereğli ilçesindeki 6 farklı liseden 867 öğrenciye uygulama yapılmıştır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla lise öğrencilerinin sosyodemografik özelliklerini ve sosyal medya kullanım durumlarını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Çalışmada, öğrencilerin sosyal medya bağımlılıklarını belirlemek için Günüç (2009) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği; akademik erteleme düzeylerini belirleyebilmek için Çakıcı (2003) tarafından geliştirilen Akademik Erteleme Ölçeği ve sosyal medya kullanım amaçlarını belirlemek için de Şişman-Eren (2014) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Kullanım Amaçları ölçeği kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmede cinsiyete göre sosyal medya kullanım amaçları genel puanında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür, kadın öğrencilerin sosyal medya kullanım amaçları genel puanlarının erkek öğrencilerden elde edilen puanlardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre hem genel hem de kadın ve erkek öğrencilerde sosyal medya bağımlılığı genel puanında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Sınıf düzeylerine göre değerlendirildiğinde sosyal medya kullanım amaçlarının ve akademik erteleme davranışlarının gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. 9. Sınıf öğrencilerinin sosyal medya kullanım amaçları ve akademik erteleme puanlarının diğer sınıf düzeylerine göre düşük olduğu görülmüş, öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı puanlarında ise sınıf düzeylerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğrenciler okullarındaki ortalama puan durumlarına göre değerlendirildiğinde sosyal medya kullanım amaçları ve sosyal medya bağımlılığı puanlarının anlamlı şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Akademik erteleme davranışı puanlarında ise not ortalamalarına göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmalar olduğu görülmüştür. Lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım amaçları ve sosyal medya bağımlılığı puanlarında internette geçirilen süreye göre anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sosyal medya kullanım amaçları ve sosyal medya bağımlılığı puanları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sosyal medya bağımlılığı ile akademik erteleme davranışı puanları arasındaki ilişki incelendiğinde iki değişken arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların sosyal medya kullanım amaçları puanlarının akademik erteleme davranışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı şekilde bir yordayıcılığının bulunmadığı görülmüştür. Bu araştırma, Zonguldak ili Ereğli ilçesindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı liselerde öğrenim gören lise öğrencilerini kapsamaktadır. Ulaşılan bulguların kapsam genişliğini artırmak için benzer değişkenler ve ölçme araçları kullanılarak Türkiye'deki farklı iller ve ilçelerde yer alan ilkokul, ortaokul ve üniversite öğrencileri, devlet ve özel kurumlarda öğrenim görenler olarak farklı çalışmalar yapılabilir. Aynı değişkenler ve benzer örneklem kullanılarak karma ya da nitel araştırma yöntemleriyle de öğrencilerin İnternet bağımlılığı ve akademik erteleme düzeyleri incelenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to search the effects of social media usage purposes and the level of social media addiction on academic procrastination behaviors of high school students. In this study, which aims to examine the effects of high school students' social media use purposes, social media addiction levels and academic procrastination behaviors, the relational screening model, one of the general screening models, was used. In this study, considering the variables including gender, grade, schools of the students which are thought to be important in determining the effect of purposes of social media usage and the level of social media addiction on academic procrastination behaviors of high school students, 867 students from 6 different high schools in the district of Ereğli of Zongudak province have been applied with convenience sampling method. In order to collect data,“Personal Information Form”which has been prepared by me to determine the sociodemographic characteristics and social media usage status of high school students has been used. In the study, the Social Media Addiction Scale which was developed by Günüç (2009) to determine students' social media addiction; The Academic Social Procrastination Scale which was developed by Çakıcı (2003) to determine the academic procrastination levels, and the Social Media Usage Purposes Scale which was developed by Şişman-Eren (2014) to determine the social media usage purposes have been used. In the evaluation, it was seen that there was a significant difference in the general score of social media usage purposes according to gender, it was determined that the general scores of female students for social media usage purposes were statistically significantly higher than the scores obtained from male students. It was seen that there was no significant difference in the general score of social media addiction in both male and female students according to the gender variable. When evaluated according to the grade levels, it was found that the social media usage purposes and academic procrastination behaviors differed statistically significantly between the groups. It was seen that the social media usage purposes and academic procrastination scores of 9th grade students were lower than other grade levels, and there was no significant difference in the social media addiction scores of the students according to the grade levels. When students were evaluated according to their average scores at their schools, it was determined that their social media usage purposes and social media addiction scores did not differ significantly. In terms of academic procrastination behavior scores, it was observed that there were statistically significant differences between the groups according to their grade point averages. It was observed that there was a significant difference in high school students' social media usage purposes and social media addiction scores according to the time spent on the internet. It was determined that there was a significant and positive relationship between social media usage purposes and social media addiction scores. When the relationship between social media addiction and academic procrastination behavior scores was examined, it was determined that there was a significant and positive relationship between the two variables. It was observed that the participants' social media usage purposes scores did not have a statistically significant predictive effect on academic procrastination behavior. This study covers high school students studying in high schools of the Ministry of National Education in the Ereğli district of Zonguldak province. In order to increase the breadth of the findings, different studies can be conducted on primary school, secondary school and university students studying in state and private institutions in different provinces and districts of Turkey using similar variables and measurement tools. Students' Internet addiction and academic procrastination levels can also be examined with mixed or qualitative research methods using the same variables and similar samples.