The Durand Line, migration, and ethnic identity across Afghanistan and Pakistan
Durand Hattı, göç ve Afganistan ile Pakistan arasındaki etnik kimlik
  1. Tez No: 993457
  2. Yazar: STORAI AMARKHIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RESUL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Durand Hattı, zorunlu göç, Peştun kimliği, sınır sorunu, sömürge mirası, Durand line, Forced migration, Pashtun ethnic identity, Border dispute, Colonial legacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Afganistan'dan süregelen göçün temel nedenlerini ele almakta ve bu sürecin tarihsel arka planını inceleyerek Durand Hattı'nın zorunlu göç üzerindeki etkisini tartışmaktadır. Sömürge döneminde çizilen bu sınırın, Afganistan'dan yaşanan göç hareketlerini nasıl şekillendirdiği ve özellikle sınırın iki tarafına bölünmüş Peştun topluluklarının sosyal, kültürel ve siyasal bütünlüğünü nasıl zedelediği çalışmanın ana odak noktalarındandır. Tez, etnik ve kültürel gerçeklikler dikkate alınmadan belirlenen Durand Hattı'nın, Afganistan–Pakistan sınırının her iki tarafında yaşayan Peştunların kimlik algısı üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma aynı zamanda sınır bölgelerinde yaşayan mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin karşılaştığı mevcut ve yeni sorunları da ele almaktadır. Bu kapsamda, konuya uygun ve güvenilir kaynaklara ulaşmak için belirli ölçütlere dayanan sistematik bir literatür taraması yapılmıştır. Afgan mülteci krizinin uzun süredir devam eden ve karmaşık bir sorun olması, bu alandaki dinamiklerin daha iyi anlaşılmasını ve kalıcı, uygulanabilir çözüm yollarının geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Ayrıca tezde, Afganistan ve Pakistan'ın konuya ilişkin yaklaşımları değerlendirilmekte ve iki ülke arasındaki ilişkilerin göçün yönetimi ve çözümü üzerindeki etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the root causes of protracted Afghan migration, tracing its historical evolution and examining the role of the Durand Line in shaping patterns of displacement from Afghanistan. It investigates how this colonial-era boundary has contributed to ongoing migration and disrupted the social, cultural, and political continuity of the Pashtun people, particularly those divided across the border. Central to this inquiry is the question of how the Durand Line, drawn without regard to ethnic and cultural realities, has affected Pashtun identity on both sides of the Afghanistan–Pakistan border. The study examines both the current and emerging challenges faced by refugees and displaced populations in the border region. A systematic review methodology was employed, using clearly defined inclusion criteria to ensure the relevance and reliability of sources. Given the complexity and persistence of the refugee crisis, the research highlights the urgent need to deepen understanding of its dynamics and to explore practical, sustainable solutions. It also considers the respective positions of Afghanistan and Pakistan and analyzes how their bilateral relations influence the management and resolution of displacement."