Alt dudak kanserlerinde rekonstrüksiyon yöntemlerinin ses fonksiyonlarına etkisi
The effects of reconstruction methods on voice functions in lower lip cancer
- Tez No: 944687
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN EVRİM TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Alt dudak rekonstrüksiyonu, dudak kanseri, rezonans, ses analizi, Lower lip reconstruction, lip cancer, resonance, voice analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Baş ve boyun kanserleri arasında yaygın olan dudak kanserleri, oral kavite skuamöz hücreli kanserleri içinde en sık görülen tümördür. Dudak kanseri erken tanı konabilen ve başarıyla tedavi edilebilen bir malignitedir. Başarılı bir cerrahi ve rekonstrüksiyon sonrası, hastanın oral fonksiyonları, mimik hareketleri, ses ve rezonans görevleri korunarak yüksek bir yaşam kalitesi sağlanır. Bu çalışmada, dudak kanseri nedeniyle ameliyat edilen ve rekonstrüksiyon yapılan hastalarda, cerrahiye bağlı anatominin değişmesinin uzun vadede ses fonksiyonları üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen ses parametrelerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması yoluyla, farklı flep tipinin ve rezeksiyon miktarlarının ses ve rezonans üzerindeki etkisi incelenmiş ve tartışılmıştır. Gereç-Yöntem: Bu çalışma, retrospektif kohort tasarımında planlanmış gözlemsel bir araştırmadır. Çalışma, Ankara Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde 2015 yılından itibaren alt dudak kanseri nedeniyle opere edilen 18 yaş üstü hastalar çalışmaya alındı ve hastalara kulak burun boğaz muayenesi sonrası gürültü düzeyi 30dB(A) altında olan ses terapisi odasında ses, konuşma ve nazalans değerlendirmeleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar, aynı yaş ve cinsiyetteki kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamız 19 erkek hasta, 6 kadın hasta olmak üzere toplam 25 hasta üzerine yapıldı. Aynı sayı ve cinsiyette ve aynı yaş grubundan kontrol grubu mevcuttu. Tüm hastaların patolojik tanısı skuamöz hücreli karsinomdu. 17 hasta (%68) iyi diferansiye, 6 hasta (%24) orta diferansiye, 2 hasta (%8) az diferansiye skuamöz hücreli kanserdi. 10 hastaya (%40) wedge rezeksiyon ve primer kapama, 9 hastaya (%36) Modifiye Bernard flep ile rekonstrüksiyon, 6 hastaya (%24) Karapandzic rotasyon flebi ile rekonstrüksiyon yapıldı. Katılımcıların hepsine algısal ses analizleri ve rezonans değerlendirmeleri yapıldı. Bu analizlerin sonucunda hasta grubu, kontrol grubuna göre algısal analizlerden CAPE-V ve GRBAS testlerinin skorları daha yüksek bulundu. Ses-Handikap İndeksi-10 skorunda da benzer veriler izlendi. Akustik ses analizi sonuçlarından '' Cepstral Peak Prominence (cpp)'' değerinde hasta grubunda, kontrol grubuna göre daha düşük sonuçlar elde edildi. Hasta grubu kendi içinde kıyaslandığında ise algısal analizlerden GRBAS skoru, Wedge-Karapandzic gibi sfinkter koruyucu cerrahilerde Bernard flebi yapılan sfinkter fonksiyonu bozulan hastalara göre daha düşük bulundu. Hastaların T evresi arttıkça shimmer (%), jitter (%) değerlerinde artış, aynı zamanda CAPE-V ve GRBAS skorlarında artış izlendi. Nazalans değerlerinden izole konuşma sesi olan /m/ foneminde artış izlendi. Sonuç: Bu çalışmada, alt dudak kanseri nedeniyle ameliyat edilen hastalarda, cerrahi müdahalenin ses fonksiyonları üzerinde belirgin değişikliklere yol açtığı ortaya konmuştur. Rezeksiyon miktarı arttıkça, ses parametrelerinde ve nazalans değerlerinde belirgin bozulmalar gözlenmiştir. Bu nedenle, her hasta için uygun rezeksiyon ve rekonstrüksiyon yöntemi dikkatle belirlenmeli ve cerrahi sonrası rehabilitasyon süreci mutlaka planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Lip cancer, a common malignancy among head and neck cancers, is the most frequently observed tumor within oral cavity squamous cell carcinomas. It is a type of cancer that can be diagnosed early and treated successfully. Following effective surgical treatment and reconstruction, patients can maintain high quality of life with preservation of oral functions, facial expressions, voice, and resonance. This study aims to evaluate the long-term effects of anatomical changes resulting from surgery on voice functions in patients who underwent surgery and reconstruction due to lip cancer. By comparing the voice parameters obtained in the study with those of a control group, the impact of different flap types and the extent of resection on voice and resonance has been investigated and discussed. Materials and Methods: This study is retrospective cohort observational research. Patients over the age of 18 who underwent surgery for lower lip cancer at the Department of Otorhinolaryngology, Ankara City Hospital, since 2015, were included in the study. Following an otorhinolaryngological examination, voice, speech, and nasalance assessments were performed in a voice therapy room with ambient noise levels below 30 dB(A). The results obtained were compared with those of an age- and sex-matched control group. Results: The study included a total of 25 patients, consisting of 19 males and 6 females. A control group matched for age, sex, and number was also included. All patients had a pathological diagnosis of squamous cell carcinoma. Seventeen patients (68%) had well-differentiated, 6 patients (24%) moderately differentiated, and 2 patients (8%) poorly differentiated squamous cell carcinoma. Ten patients (40%) underwent wedge resection with primary closure, 9 patients (36%) underwent reconstruction with a modified Bernard flap, and 6 patients (24%) were reconstructed using the Karapandzic rotation flap. All participants underwent perceptual voice analysis and resonance evaluation. The patient group had higher scores on the CAPE-V and GRBAS perceptual voice assessment tests compared to the control group. Similarly, higher scores were observed in the Voice Handicap Index-10 (VHI-10). In acoustic voice analysis, the“Cepstral Peak Prominence (CPP)”values were found to be lower in the patient group compared to the controls. Within the patient group, GRBAS scores were lower in patients who underwent sphincter-preserving surgeries such as wedge resection or Karapandzic flap, compared to those who underwent modified Bernard flap reconstruction, which compromises sphincter function. As the T stage increased, there was a corresponding increase in shimmer (%) and jitter (%) values, as well as higher CAPE-V and GRBAS scores. Among the nasalance parameters, an increase was observed in the /m/ phoneme, an isolated nasal speech sound. Conclusion: This study demonstrated that surgical intervention in patients operated on for lower lip cancer leads to significant changes in voice functions. As the extent of resection increased, notable impairments were observed in voice parameters and nasalance values. Therefore, the appropriate resection and reconstruction method should be carefully selected for each patient, and a postoperative rehabilitation process must be planned accordingly.