Halk eğitimi merkezlerinde görev yapan usta öğreticilerin seçimi ve değerlendirilmesinde çok kriterli karar verme süreci
Multi-criteria decision making process in the selection and evaluation of master teachers working in public education centers
- Tez No: 944696
- Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Halk Eğitimi, Usta Öğretici, Çok Kriterli Karar Verme, Public Education, Master Instructor, Multi-Criteria Decision Making
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yapılan çalışmanın amacı, Halk Eğitimi Merkezlerinde görev yapacak usta öğreticilerin seçim ve değerlendirme süreçlerinde çok kriterli karar verme yöntemleri incelenerek, etkili bir seçim mekanizması oluşturmak ve eğitim kalitesini artırmaktır. Araştırmanın evrenini İzmir ilinde Halk Eğitimi Merkezlerinde görev yapmakta olan usta öğreticiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde ise basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen ve gönüllülük esası ile çalışmada yer alan 230 usta öğretici oluşturmaktadır. Yapılacak çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılacaktır. Araştırmanın veri toplama araçları araştırmacı tarafından oluşturulan odak grup görüşme formu ve ankettir. Araştırmadan elde edilen veriler betimleyici analiz ve içerik analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine multi-criteria decision-making methods in the selection and evaluation processes of master instructors in Public Education Centers, aiming to establish an effective selection mechanism and enhance educational quality. The population of the research consists of master instructors working in Public Education Centers in Izmir province. The sample of the study consists of 230 master instructors determined by simple random sampling method and participating voluntarily in the study. A mixed research method will be used in the study. The data collection tools of the research are focus group interview form and questionnaire created by the researcher. The data obtained from the research are analyzed using descriptive analysis and content analysis methods.