Sporcularda kas mekanik özelliklerinin plantar basınç dağılımıyla ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between muscle mechanical properties and plantar pressure distribution in athletes
  1. Tez No: 944749
  2. Yazar: ESRA DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT SARIALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: plantar basınç, kas mekaniği, sporcular, plantar pressure, muscle mechanic, athletes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Sporcularda kas mekanik özelliklerinin plantar basınç dağılımıyla ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmaya 20,28 ± 2,10 yaş ortalaması olan farklı spor branşlarına sahip 58 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. İlk olarak katılımcıların kas mekanik özellikleri biceps femoris (BF) kası üzerinden değerlendirilmiştir. Değerlendirme MyotonPro kas palpasyon cihazı kullanılarak; tonus (T), sertlik (S) ve elastikiyet (E) parametreleri ile yapılmıştır. Daha sonra katılımcıların plantar basınç dağılımı özellikleri P-WALK baropodometre cihazı yardımıyla parmaklar (P), metatarsal bölge (MB), ark bölgesi (AB), topuk bölgesi (TB) ve ark indeksi (Aİ) parametreleriyle değerlendirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki istatiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Değişkenler arasındaki ilişki incelendiğinde; sağ tonus (SAĞT) ile sağ ayak arasında; P parametresinde negatif yönde, AB parametresinde pozitif yönde, sol tonus (SOLT) ile sol ayak arasında AB parametresinde, SOLT ile sağ ayak arasında TB parametresinde pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sağ sertlik (SAĞS) ile sağ ayak arasında P parametresinde negatif yönde, AB parametresinde pozitif yönde, sol sertlik (SOLS) ile sol ayak arasında AB parametresinde, SOLS ile sağ ayak arasında TB parametresinde pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sağ elastikiyet (SAĞE) ile sağ ayak arasında P parametresinde negatif yönde, Aİ parametresinde pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına göre kas mekanik özellikleri ile bazı plantar basınç dağılımı parametreleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, plantar basınçta gözlenen değişimlerin, yalnızca yerel yüklenmelerin sonucu olmadığını proksimal kas gruplarındaki mekanik özelliklerle de ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the relationship between muscle mechanical properties and plantar pressure distribution in athletes. Methods: A total of 58 male athletes from different sports disciplines, with a mean age of 20.28 ± 2.10 years, voluntarily participated in the study. First, the mechanical properties of the biceps femoris (BF) muscle were evaluated. The evaluation was performed using the MyotonPro muscle palpation device and included the parameters of tone (T), stiffness (S), and elasticity (E). Subsequently, plantar pressure distribution (PBD) characteristics were assessed using the P-WALK baropodometry system in the following foot regions: toes (P), metatarsal region (MB), arch region (AB), heel region (TB), and arch index (Aİ). The relationships between the variables were statistically analyzed. Results: When examining the relationships between variables, a significant negative correlation was found between right tone (SAĞT) and the toe (P) parameter of the right foot, and a positive correlation with the arch region (AB). Left tone (SOLT) was significantly and positively correlated with the AB of the left foot and with the TB of the right foot. Similarly, right stiffness (SAĞS) was negatively correlated with the P parameter and positively correlated with the AB of the right foot. Left stiffness (SOLS) showed a positive correlation with the AB of the left foot and the TB of the right foot. Right elasticity (SAĞE) was negatively correlated with the P parameter of the right foot and positively correlated with the arch index (Aİ) of the right foot. Conclusion: According to the results of the study, significant relationships were found between muscle mechanical properties and certain plantar pressure distribution parameters. These findings suggest that the observed changes in plantar pressure may not solely be the result of local loadings, but may also be associated with the mechanical properties of proximal muscle groups.