Sporcuların kas mekanik özelliklerinde bilateral asimetrinin postüral yapı ve spinal stabilizasyonla ilişkisi
The relationship between bilateral asymmetry in muscle mechanical properties and postural structure and spinal stabilization in athletes
- Tez No: 944750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT SARIALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcular, kas mekanik özellikleri, bilateral asimetri, postür, spinal stabilizasyon, Athletes, muscle mechanical properties, bilateral asymmetry, posture, spinal stabilization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Sporcuların kas mekanik özelliklerinde bilateral asimetrinin postüral yapı ve spinal stabilizasyonla ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmaya yaş ortalaması 20,23± 2,08 yıl olan farklı branşlardan 56 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Kas tonusu, sertlik ve elastikiyet mekanik özelliklerini değerlendirmede MyotonPRO dijital myotonometri cihazı kullanılmıştır. Myotonometrik ölçümler longissumus thoracis, multifidus, sternokleidomastoid (SKM) ve üst trapezius kasları üzerinde yapılmıştır. Postür değerlendirmede PostureScreen Mobile uygulaması kullanılmıştır. Spinal stabilizasyonu değerlendirmek için Sorensen Testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre; Longissimus thoracis kasında baş ve omuz postüründe left lateral angulasyon (LLA) ile fark frekans (FF) arasında pozitif ilişki, Multifidus kasında hip-pelvis postüründe right lateral angulasyon (RLA) ile FF arasında pozitif, L3-PSIS postüründe posterior translasyon (PT) ve posterior angulasyon (PA) ile fark elastikiyet (FD) arasında negatif ilişki ve spinal stabilizasyon testi ile FD arasında negatif ilişki saptanmıştır. SKM baş postüründe anterior angulasyon (AA) ile FF ve fark stiffness (FS) arasında pozitif, hip-pelvis postüründe RLA ile FD arasında negatif ilişki; spinal stabilizasyon testi ile FS arasında ise pozitif ilişki bulunmuştur. Üst trapez kasında ise omuz postüründe LLA ile FD arasında pozitif ilişki; F ile spinal stabilizasyon arasında pozitif yönde anlamlı gözlenmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, kas mekanik özelliklerinin postüral yapı ve spinal stabilizasyon üzerindeki ilişkisini vurgulayarak, sporcularda bu parametrelerin bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği kanaatini oluşturmaktadır. Özellikle sporcularda, kas tonusu, sertliği ve elastikiyeti gibi mekanik özelliklerin optimal seviyede olmasının hem postüral hizalanmanın korunması hem de spinal stabilizasyonun sağlanması açısından önemli olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the relationship between bilateral asymmetry in muscle mechanical properties and postural structure and spinal stabilization in athletes. Methods: The study included 56 male athletes with a mean age of 20,23± 2,08 years. The MyotonPRO digital myotonometer was used to assess muscle mechanical properties. Myotonometric measurements were performed on the longissimus thoracis, multifidus, sternocleidomastoid, and upper trapezius muscles. The PostureScreen Mobile application was used for postural assessment, and the Sorensen Test was employed to evaluate spinal stabilization. Results: According to the findings, in the longissimus thoracis muscle, a positive correlation was found between left lateral angulation (LLA) in head and shoulder posture and difference in frequency (FF). In the multifidus, FF was positively correlated with right lateral angulation (RLA) in the hip-pelvis posture, while difference in elasticity (FD) was negatively correlated with posterior translation (PT) and angulation (PA) in the L3–PSIS posture. A negative correlation was also found between spinal stabilization and difference in deformation (FD). In the SCM, anterior angulation (AA) showed a positive relationship with both FF and difference in stiffness (FS), while RLA correlated negatively with FD and spinal stabilization positively with FS. In the upper trapezius, LLA was positively correlated with FD, and a significant positive relationship was also observed between frequency and spinal stabilization. Conclusion: The findings highlight the impact of muscle mechanical properties on postural structure and spinal stabilization, emphasizing the necessity of a holistic evaluation of these parameters in athletes. It is recommended that maintaining optimal levels of muscle tone, stiffness, and elasticity is crucial for both postural alignment and spinal stabilization in athletes. Based on these findings, we believe that individualized training programs should be designed to consider muscle mechanics and postural structure to enhance athletic performance and minimize injury risk.