Birinci Dünya Harbi Kafkas Cephesi Rus İleri Harekâtında Osmanlı 3. Ordu topçu birliklerinin faaliyetleri
The activities of the Ottoman 3rd Army artillery in the Russian Forward Operation in the First World War Caucaus Front
  1. Tez No: 944771
  2. Yazar: DOĞAN HAYRİ TEKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Harbi, Kafkas Cephesi, Rus İleri Harekâtı, Topçu Birlikleri, Osmanlı 3. Ordusu, First World War, Caucaus Front, Russian Forward Operation, Artillery, 3rd Ottoman Army
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
XX. yüzyıl; batılı dünyada siyasetin, bilimin, sanayileşmenin, sömürgeciliğin ve en önemlisi silahlanmanın ivme kazandığı bir ortamda başlamıştı. Alsace-Lorraine krizini yıllardır çözememiş olan Fransa ve Almanya gibi köklü devletlerin hesaplaşması da gittikçe yaklaşmaktaydı. Osmanlı Devleti ise bu güç savaşında kendini büyük bir varlık mücadelesinin içinde bulacaktı. Arşidük Franz Ferdinand suikastı bu büyük harbin fitilini ateşleyen olay olmuş ve dünya İtilaf ve İttifak devletleri olarak iki bloğa ayrılmıştı. Akdeniz üzerinden Osmanlı Devleti'ne sığınan ve daha sonra donanmaya katılan Alman Goeben (Yavuz) ve Breslau (Midilli) kruvazörlerinin öncülüğündeki Osmanlı filosunun Karadeniz Olayı olarak da bilinen faaliyetleri neticesinde İtilaf Devletleri, Osmanlı'ya harp ilan etmeleri sonrasında Osmanlı Devleti 11 Kasım 1914 tarihinde İtilaf Devletleri'ne harp ilan ettiğini resmen ilan etmiştir. Neredeyse topraklarının tamamında savaşmış olan Osmanlı Devleti; Kafkas, Irak, Suriye Filistin, Çanakkale ve Avrupa (Galiçya-Romanya-Makedonya) cephelerinde düşmanla çarpışmıştır. Osmanlı Devleti için Birinci Dünya Harbi'nin harekât ve zayiat bakımından en tartışmalı cephelerinden olan Kafkas Cephesi Muharebeleri, Osmanlı 3. Ordusu'nun sorumluluğu altında Ruslar ve kontrolündeki halklara karşı yürütülmüştür. Harekete geçen Rusların ilk taarruzları Köprüköy ve Azap muharebelerinde Osmanlı kuvvetleri tarafından durdurulmuş ve devamında Sarıkamış Harekâtı icra edilmiştir. Harekâtın başarısızlığı sebebiyle Ruslara geçen taarruz avantajı Ocak 1916 tarihinde sahaya yansımış ve İkinci Azap muharebesiyle birlikte Rus İleri Harekâtı başlamıştır. Bir yıla yakın süreyle devam etmiş olan bu harekât; lojistik, teknik ve taktik gibi farklı konularda Osmanlı ordusunun kabiliyet ve eksiklerinin de birbiriyle çatıştığı bir ortamda gerçekleşmiştir. Bu tez çalışmasında; İkinci Azap Muharebesi ve müteakiben gerçekleşen Erzurum'un Rus işgaline düşüşü ile beraber Doğu Anadolu Bölgesi'nin içlerine doğru ilerleyen Rus ordusu karşında Osmanlı 3. Ordusu'nun, topçu birlikleri özelinde cephedeki askerî varlığı ve ateş gücü, topçuluk taktik ve teknikleri, hem harekâtın gerektirdiği/zorladığı koşullar hem de kendi iç dinamikleri göze alınarak incelenecektir. Osmanlı topçusunun yanı sıra dönemin topçu birlikleri; silah ve mühimmat çeşitleri bağlamında askerî teknoloji, taarruz ve müdafaa prensiplerine göre atış ve muharebe usulleri de ayrıca incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The twentieth century began in an environment where politics, science, industrialization, colonialism and most importantly armament gained momentum in the western world. The reckoning of deep-rooted states such as France and Germany, which had not been able to resolve the Alsace-Lorraine crisis for years, was also getting closer. The Ottoman Empire, on the other hand, would find itself in a great struggle for existence in this power struggle. The assassination of Archduke Franz Ferdinand was the event that ignited the fuse of this great war and the world was divided into two blocs as the Entente and Allied Powers. As a result of the activities of the Ottoman fleet, also known as the 'Black Sea Incident', under the leadership of the German cruisers Goeben (Yavuz) and Breslau (Midilli), which took refuge in the Ottoman Empire over the Mediterranean and later joined the navy, the Allied Powers declared war on the Ottoman Empire on 11 November 1914. It officially declared that it declared war on the Allied Powers. The Ottoman Empire, which had fought in almost all of its lands, fought with the enemy on the fronts of the Caucasus, Iraq, Syria, Palestine, Çanakkale and Europe (Galicia-Romania-Macedonia). The Battles of the Caucasus Front, one of the most controversial fronts of the First World War for the Ottoman Empire in terms of operations and casualties, were carried out against the Russians and the peoples under their control under the responsibility of the 3rd Ottoman Army. The first attacks of the Russians, who took action, were stopped by the Ottoman forces in the battles of Köprüköy and Azap, and then the Sarıkamış Operation was carried out. The offensive advantage that had passed to the Russians due to the failure of the operation was reflected on the field in January 1916 and the Russian Forward Operation started with the 2nd Azap battles. This operation, which lasted for about a year, took place in an environment where the capabilities and deficiencies of the Ottoman Army in different subjects such as logistics, technique and tactics were also in conflict with each other. In this thesis, the military presence and firepower, artillery tactics and techniques, artillery tactics and techniques of the Ottoman 3rd Army, in particular the artillery units of the 3rd Ottoman Army, against the Russian Army advancing into the interior of the Eastern Anatolia region, during and after the 2nd Azap battles, after the Russian occupation of Erzurum. It will be examined considering the conditions it requires and forces, as well as its own internal dynamics. In addition to the Ottoman artillery, the gun and ammunition types of the period's artillery units will also be examined in terms of military technology, shooting and combat methods according to the principles of attack and defense.