Balistik Koruyucu Zırhlardaki Dikiş Konfigürasyonlarının Balistik Performansa Etkisinin Araştırılması
Investigation of the effect of stitching configurations on the ballistic performance of protective armor systems
- Tez No: 944770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KILIÇ, DOÇ. DR. AYHAN AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Arka Yüzey Hasarı, Balistik performans, Dikişli zırh, Kompozit zırh, V50 balistik test, Back face damage, Ballistic performance, Composite armor, Stitched armor, V50 ballistic test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Silah ve Araçları Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Harp Silah ve Araçları Bilim Dalı
Özet
Dikiş, balistik koruyucu zırhların tasarımında önemli bir faktördür. Zırhta balistik açıdan zayıf noktalar oluşturup, aynı zamanda zırhın elastikiyetini kaybetmesine sebep olabilirken doğru tekniklerle dikişli katmanlar bir araya getirildiğinde ise balistik performansa pozitif yönde etki yaratabilir. Bu yüzden, zırh katmanlarının balistik performansa etkisi kadar katmanlarda uygulanan dikiş metodunun da etkisi göz önüne alınmalıdır. Bu çalışmada, farklı dikiş konfigürasyonlarına ait zırh paketleri balistik performans açısından incelenmiştir. Her biri 10 kat poletilen kumaşa sahip 3 farklı katmanda 3 farklı dikiş tipi ile toplam 6 farklı katman sıralamasına sahip zırh paketleri test edilmiştir. Zırhlara atış testi ve ağırlık düşürme testi uygulanmıştır. Testlerde, STANAG 2920 ve ASTM 7136 standardı baz alınmıştır. Atış ve Ağırlık düşürme testi ortak değerlendirildiğinde; en iyi balistik performansa sahip paketleri, en kötü balistik performansa sahip dikiş konfigürasyonlarının ise rijit dikişli katmanın ön yüzeyde olduğu zırh paketleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Testlerden elde edilen verilere göre; performansı iyi olarak belirlenen katman sıralamalarının, kötü katman sıralamasına sahip plakalara nazaran balistik performansı %30 oranında artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Ağırlık düşürme testinde rijit dikişli katmanın ön yüzeyde olduğu konfigürasyonlara nazaran yarı rijit ve serbest katmanların ön yüzeye konumlandırıldığı konfigürasyonlarda enerji sönümleme kabiliyeti %502,56 oranında artmıştır. Çalışma sonucunda, koruyucu katman dikiş oryantasyonlarının balistik direnç kabiliyeti üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stitching is a critical factor in the design of ballistic protective armors. While it may create weak points and cause loss of flexibility in the armor, when applied with appropriate techniques, stitched layers can positively influence ballistic performance. Therefore, the stitching method should be considered as significant as the layer configuration in terms of its effect on ballistic performance. In this study, armor packages with different stitching configurations were evaluated in terms of ballistic performance. A total of six armor configurations were tested, each composed of three different stitched layers using three distinct stitching types, all consisting of ten layers of polyethylene fabric. Both ballistic impact and drop-weight impact tests were conducted on the armor samples. The tests were performed in accordance with STANAG 2920 and ASTM 7136 standards. Based on the combined evaluation of the ballistic and drop-weight test results, it was concluded that the best-performing configurations were those in which semi-stiff and free layers were placed at the front side of the armor, whereas the poorest performance was observed in the configurations with a stiffstitched layer on the front. Test results indicated that well-performing configurations improved ballistic peerformance by up to 30% compared to the weakest configurations. Furthermore, in the drop-weight impact tests, the energy absorption capability increased by 502.56% in configurations where semi-stiff and free layers were positioned on the front face, compared to those with a stiff stitched layer at the front. The findings of this study demonstrate that the orientation of protective layer stitching has a significant influence on the ballistic resistance capacity of the armor systems.