Bilişsel yöntemlerle GVD (görev veri dosyası)'siz radar kimliklendirme
Radar emitter identification without MDF by using cognitive methods
- Tez No: 944772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK GÖZDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Electrical and Electronics Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Görev Veri Dosyası (GVD), Radar Kimliklendirme, RF Sinyal Parametreleri, Kendini Koruma Sistemleri, Bilişsel, Elektronik Harp, Mission Data File (MDF), Radar Emitter Identification, Signal Parameters, Self Protection Systems, Cognitive, Electromagnetic Warfare
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Geçmişten bu yana süregelen konvansiyonel harplerde kazanan tarafın belirlenmesinde, çarpışan taraflardan herhangi birinin hava üstünlüğünü sağlaması ve bu üstünlüğün şemsiyesi altında Kara Ordusunun ve Deniz Kuvvetlerinin kesin sonucu alması en önemli etken olmuştur. Hava üstünlüğünün sağlanması için ise Hava Kuvvetlerine ait avcı ve bombardıman uçaklarının, kendilerine öncelikli tehdit olan muhasımın RF Güdümlü uzun menzilli SAM Sistemleri ile AAM Sistemlerinin arama, takip ve güdüm radarlarını imha etmesi gerekmektedir. Bunun için ise ilk yapılacak faaliyet uçağın kendisini tespit edebilecek muhasım radarını daha önceden tespit ederek kimliklendirmesidir. Kimliklendirme için uçağın RİAS'ı tarafından alınan tehdit radar sinyaline ait parametrelerin daha önceden yapılan istihbarat çalışması sonucu hazırlanarak uçakta bulunan görev bilgisayarına yüklenen GVD içinde bulunan parametrelerle eşleşme yapılmaktadır. İstihbarat eksikliği veya bilinen radarların bilinmeyen modlarda çalışması sonucunda RİAS tarafından alınan sinyal ile GVD'de bulunan radar parametrelerinin eşleşmemesi sonucunda kimliklendirme yapılamayacaktır. Kimliklendirilemeyen bir radara karşı herhangi bir tedbir uygulanamayacağı için uçak, radarın tespitine müteakip kendine doğru fırlatılacak olan SAM/AAM'a karşı da kör ve sağır duruma düşeceği için muhasım tarafından düşürülebilecektir. Bu tez, söz konusu zafiyetin önlenmesi/asgariye indirilmesi için başta hava platformları olmak üzere GVD alt yapısı kullanan tüm ED ve SIGINT sistemleri için GVD hazırlanması ihtiyacını ortadan kaldırmak maksadıyla mevcut EH tehdit kütüphanesinde bulunan tüm radarlara ait parametrik verilerden faydalanılarak Danışmanlı Öğrenme algoritmaları kullanılmak suretiyle RİAS tarafından alınmış olan sinyal parametreleri ile radar kimliklendirmesi yapılmasına yönelik bir yöntem önermektedir.
Özet (Çeviri)
Historically, in conventional wars, the ability of one of the opposing forces to establish air superiority, under which the army and navy can ensure a decisive outcome, has played a significant role in determining the victor. To achieve air superiority, it is necessary for the fighter and bomber aircraft of the Air Force to destroy the search, tracking, and guidance radars of the enemy's RF-guided long-range SAM and AAM systems, which pose a primary threat to them. The first action to be taken for this is to identify the enemy radar that can detect the aircraft itself by detecting it in advance. The identification process involves matching the parameters of the threat radar signal received by the aircraft's RWR, which were prepared as a result of prior intelligence work, with the parameters stored in the MDF loaded onto the aircraft's mission computer. Due to a lack of intelligence or the operation of known radars in unknown modes, it will not be possible to identify the signal received by RWR with the radar parameters available in MDF. Due to the inability to implement any measures against an unidentified radar, the aircraft will also be left blind and deaf to the SAM/AAM that will be launched towards it following the radar's detection, making it vulnerable to being shot down by the adversary. This thesis proposes a method for radar identification using signal parameters obtained by RWR, utilizing parametric data from all radars in the existing Threat Library through the application of supervised machine learning algorithms, with the aim of eliminating the need for MDF preparation for all ESM and SIGINT assets that use MDF infrastructure, primarily focusing on air platforms, in order to prevent/minimize the relevant vulnerability.