Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren ilkokul çağındaki çocukların annelerinin tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulamaları hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and practices of mothers regarding complementary and alternative medicine use for upper respiratory tract infections in primary school-aged children
- Tez No: 944920
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi, Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu, Anneler, Çocuk, Complementary and Alternative Therapy, Upper Respiratory Tract Infection, Mothers, Children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Ülkemizde ve dünyada zaman geçtikçe özellikle hastane başvurularında önemli yer edinen üst solunum yolu enfeksiyonlarında (ÜSYE) Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi (TAT) kullanımı artmaktadır. Çocukların sağlığını çok yakından ilgilendiren bu konuda kullanılan TAT yöntemlerinin bilinmesi önem arz etmektedir. Çalışmada ilkokul çağında çocukları olan annelerin uyguladığı TAT yöntemlerini incelemek, annelerin bilgi ve tutumlarını saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel türde olup Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Polikliniklerinde 15 Kasım 2024- 15 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini ilkokul çağında çocukları olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 225 anne oluşturmaktayken örneklem sayısı 142 olarak belirlenmiştir. Çalışmada Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği (BTATÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada çocuğu ÜSYE geçirmeye başladığında ilk yapılan şeylerde ilk sırada %44,3(n=125) ile TAT yöntemlerini kullanmak yer almakta ve bu tedavilerin %48,8(n=103)'i ilaç tedavisinden önce uygulanmaktadır. Ateşi düşürmek için yapılan ilk uygulamanın %44,3(n=124) ile ılık duş yaptırmak, boğaz ağrısı için %26,8(n=114) ve öksürük için %21,5(n=100) ile bitki çayları içirmek yer alırken TAT kullanma sebeplerinde ilk sırada %30,4(n=101) ile ilaçların yanında tamamlayıcı tedavi gibi görme ve TAT'a ilişkin bilgi kaynaklarında ilk sırada %26,3(n=99) ile akrabalar/aile bireyleri yer almaktadır. BTATÖ puanı 30,19±4,552 olarak hesaplanmıştır. Çalışmaya katılan annelerin TAT yöntemlerine pozitif yönde tutum sergilediği saptanmıştır. Eğitim düzeyi daha yüksek olan ya da ekonomik durumu daha iyi olan kesimin TAT yöntemlerine karşı daha pozitif tutum sergiledikleri görülmüştür. Annelerin eğitim düzeyi düştükçe ÜSYE'de ilaç tedavisinden önce TAT kullanım oranının arttığı gözlenmiştir. Ateş semptomunun annelerin sağlık kurumuna başvurmasında önemli etken olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kullanılan TAT yöntemlerinin zararları, faydaları, yan etkileri, ilaç etkileşimleri gibi konularla ilgili literatürde yeteri kadar çalışma bulunmamaktadır. Aynı zamanda toplumun kullandığı TAT yöntemleri yeteri düzeyde sorgulanmamaktadır. Bu konuda doktor ve sağlık çalışanlarının eğitim alması ve hastaları da eğitmesi toplum sağlığı için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The use of Complementary and Alternative Therapies (CAT) in the treatment of upper respiratory tract infections (URTIs), which hold a significant place especially in hospital admissions both in our country and globally, has been increasing over time. Since this issue directly concerns children's health, it is important to identify the CAT methods being used. The aim of this study was to examine the CAT practices employed by mothers of primary school-aged children and to determine their knowledge and attitudes toward these methods. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted between November 15, 2024, and February 15, 2025, at the Family Medicine Outpatient Clinics of Şişli Hamidiye Etfal Health Practice and Research Center. The study population consisted of 225 mothers who had primary school-aged children and agreed to participate in the study. The sample size was determined to be 142. The Holistic Complementary and Alternative Medicine Questionnaire (HCAMQ) was used as the data collection tool. Results: Among the initial actions taken by mothers when their child showed symptoms of URTI, the use of CAT ranked first at 44,3%(n=125), and 48,8%(n=103) of these therapies were administered prior to conventional medication. To reduce fever, the most common initial method was a lukewarm shower (44,3%, n=124), while herbal teas were used for sore throat (26,8%, n=114) and cough (21,5%, n=100). The most frequently cited reason for using CAT was the perception of it as a complementary approach alongside medication (30,4%, n=101). Family members and relatives were the primary sources of information on CAT (26,3%, n=99). The mean HCAMQ score was calculated as 30.19±4.552. It was found that the participating mothers had a generally positive attitude toward CAT methods. Mothers with higher education levels or better economic status exhibited more positive attitudes. However, as the level of education decreased, the likelihood of using CAT prior to medication in URTI cases increased. Fever was identified as a significant factor influencing mothers' decisions to seek medical care. Conclusion: There is a lack of sufficient literature on the potential benefits, harms, side effects, and drug interactions of the CAT methods used. Additionally, the CAT practices employed by the community are not adequately questioned. Educating healthcare professionals and raising awareness among patients about these therapies is crucial for public health.