Bal ormanlarındaki bitki taksonları: doğançay bal ormanları örneği
Bal ormanlarindaki̇ bi̇tki̇ taksonlari: doğançay bal ormanlari örneği̇
- Tez No: 944951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bal ormanı, Arıcılık, Bitki taksonları, Doğançay, Sakarya, Honey forests, Beekeeping, Plant taxa, Doğançay, Sakarya
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye, zengin bitki çeşitliliği ve uygun ekolojik koşulları sayesinde arıcılık açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin etkin bir biçimde değerlendirilmesine yönelik olarak son yıllarda“Bal Üretim Ormanları”tesis edilmekte ve bu alanlar, hem floristik zenginlik hem de mevcut koloni varlığı açısından arıcılığın geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada, Sakarya ili Geyve ilçesi sınırlarında yer alan Doğançay Bal Üretim Ormanı örneği ele alınmış; bu alanda doğal olarak yayılış gösteren bitki taksonları belirlenmiş ve yörede arıcılık faaliyeti yürüten bireylerin arıcılıkla ilişkili sosyal, kültürel ve ekonomik durumları değerlendirilmiştir. Arazi çalışmaları sonucunda, arıcılık açısından önem taşıyan ve doğal yayılış gösteren toplam 29 farklı bitki familyasına ait 50 takson tespit edilmiştir. Floristik analizler, özellikle Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarının çiçeklenmenin en yoğun gerçekleştiği dönemler olduğunu ortaya koymuştur. Bu dönemlerin nektar ve polen kaynakları açısından arıcılık faaliyetleri için kritik önem arz ettiği belirlenmiştir. Anket verilerine göre, bölgede arıcılık faaliyetlerinde hem geleneksel hem de modern tekniklerin birlikte kullanıldığı, çevresel koşulların ve verilen eğitimlerin üretim verimliliği üzerinde doğrudan etkili olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, devlet desteklerinin artırılması, sahte bal üretimi ve satışının önlenmesi gibi politikaların arıcılık sektörünün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığı ortaya konmuştur. Sonuç olarak, bal üretim ormanları gibi özel alanların kurulması, hem bal üretiminde verimliliği hem de ürün kalitesini artırmada etkili olabilmekte; aynı zamanda kırsal kalkınma ve biyoçeşitliliğin korunmasına da katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkiye has significant potential for beekeeping due to its rich plant diversity and favorable ecological conditions. In recent years,“Honey Production Forests”have been established to effectively utilize this potential. These areas contribute substantially to the development of beekeeping by leveraging the country's floristic richness and existing colony capacity. This study focuses on the Doğançay Honey Production Forest located in the Geyve District of Sakarya Province. The research involves the identification of plant taxa naturally distributed in the area, as well as an assessment of the social, cultural, and economic aspects of local residents engaged in beekeeping activities. A total of 50 taxa were identified belonging to 29 plant families that are naturally occurring and beneficial for apiculture. Floristic analysis revealed that the months of April, May, June, and July represent the peak flowering period, which is critical for nectar and pollen availability and thus essential for beekeeping productivity. Survey data indicate that both traditional and modern beekeeping methods are employed in the region. Environmental factors and training have been shown to significantly influence production efficiency. Moreover, it has been found that increasing government support and preventing the sale of counterfeit honey are of critical importance for the sustainability of the beekeeping sector. In conclusion, the establishment of specialized areas such as honey production forests contributes not only to improved productivity and product quality in beekeeping but also supports rural development and the conservation of biodiversity.