Deneysel parkinson hastalık modelinde oridonin'in otofaji üzerine etkileri
Effects of oridonin on autophagy in an experimental parkinson's disease model
- Tez No: 945111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİDE ÖZKUL DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Dopamin, MPTP, Oridonin, Otofaji, Parkinson, Autophagy, Dopamine, MPTP, Oridonin, Parkinson
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Parkinson hastalığı (PH), bradikinezi, istirahat tremoru ve postüral instabilite ile seyreden, ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Temel patolojik bulguları Substantia Nigra'daki pigmente nöronların kaybı ve Lewy cisimciklerinin varlığıdır. Bu bölgede dopamin üreten nöronların azalması, dopaminerjik sistemin bozulmasına ve motor belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. PH patogenezinde mitokondriyal disfonksiyon ve otofajik süreçlerin bozulması önemli rol oynar. Mitokondriler, nöronal enerji ihtiyacının karşılanmasında kritik öneme sahiptir. Otofaji ise, hücre içi artıkların ve hasarlı organellerin lizozomal yolla yıkımını sağlayan temel bir mekanizmadır. Bu süreçte LC3 ve P62 proteinleri kilit rol oynamaktadır. Oridonin, Isodon rubescens bitkisinden elde edilen doğal bir bileşiktir ve anti-inflamatuar, anti-tümöral ve nöroprotektif özellikleri ile dikkat çekmektedir. Çeşitli çalışmalarda, oridoninin amiloid birikimini ve nöroinflamasyonu azalttığı, dopamin düzeylerini artırdığı gösterilmiştir. ELISA ile yapılan ölçümlerde dopamin seviyelerinde artış saptanmış, Western blot analizleri ile LC3, P62, ATG7 ve ULK1 protein düzeyleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, oridoninin otofaji yolakları üzerinden nöroprotektif etki gösterebileceğini düşündürmekte olup, bu konuda ileri araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Parkinson's disease (PD) is a progressive neurodegenerative disorder characterized by bradykinesia, resting tremor, and postural instability. The primary pathological findings include the loss of pigmented neurons in the Substantia Nigra and the presence of Lewy bodies. The degeneration of dopamine-producing neurons in this region leads to impairment of the dopaminergic system and the emergence of motor symptoms. Mitochondrial dysfunction and impaired autophagic processes play critical roles in the pathogenesis of PD. Mitochondria are essential for meeting the energy demands of neuronal cells, and their dysfunction negatively affects neuronal survival. Autophagy is a physiological process that facilitates the degradation of damaged intracellular components and organelles via lysosomes. Proteins such as LC3 and P62 are key regulators in this process. Oridonin, a naturally occurring diterpenoid extracted from Isodon rubescens, has attracted attention due to its anti-inflammatory, anti-tumor, and neuroprotective properties. Several studies have shown that oridonin reduces amyloid accumulation and neuroinflammation while significantly increasing dopamine levels. Dopamine levels were measured using ELISA, and Western blot analysis was used to assess the expression of LC3, P62, ATG7, and ULK1 proteins. These findings suggest that oridonin may exert neuroprotective effects through modulation of autophagy pathways, although further studies are warranted.