Karaciğer nakil donörlerinde erektör spina plan bloğu ve torakal epidural bloğun cerrahi sonrası ağrı sağaltımı ve erken dönem derlenme parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması : Retrospektif çalışma
Comparison of the efficacy of erector spinae plane block and thoracic epidural block on postoperative analgesia and early recovery parameters in liver transplant donors: A retrospective study
  1. Tez No: 945154
  2. Yazar: SEHER İREM KIRAN PAUDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM GÜNER CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Erector spinae plane block, Living donor liver transplantation, Postsurgical early recovery parametres, Regional anesthesia, Thoracic epidural anesthesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Karaciğer nakil cerrahisi sonrası dönemde, donörlerin major yakınması ve morbiditenin önemli nedenlerinden biri ağrıdır. Yetersiz ağrı kontrolü; atelektazi gelişimi, ağrının kronikleşmesi, fonksiyonel kısıtlanma, hastane yatış süresinin uzaması ve donör yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesi ile ilişkilidir. Bu çalışmada, donör hepatektomilerde kullanımı yaygınlaşan, güncel, güvenli ve uygulaması kolay erektor spina plan bloğu (ESPB) ile altın standart teknik olan torakal epidural analjezinin (TEA) cerrahi sonrası ağrı sağaltımı ve erken dönem hasta derlenme parametreleri üzerine etkilerinin retrospektif olarak karşılaştırılması hedeflenmiştir. Çalışmamızda 2020-2022 yılları arasında kliniğimizde canlıdan canlıya elektif karaciğer transplantasyonu için donör olan 37 hasta, uygulanan analjezi yöntemine göre“Grup 1”(TEA; n=19) ve“ Grup 2”(ESPB; n=18) şeklinde gruplandırılarak karşılaştırılmıştır. Analjezik etkinliği karşılaştırmak amacıyla görsel analog değerlendirme skorları (VAS), hasta kontrollü analjezi cihazı (HKA) parametreleri ile ek doz morfin kullanım ihtiyacı değerlendirilmiştir. Erken dönem hasta derlenme parametreleri olarak da cerrahi sonrası bulantı-kusma, kaşıntı varlığı, antiemetik ilaç kullanımı, gaz-gaita çıkışı, idrar retansiyonu, oral alım zamanı, mobilizasyon zamanı, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ve hastane yatış süreleri kullanılmıştır. Gruplar arasında demografik veriler bakımından fark bulunmamıştır. Cerrahi sonrası ilk 48 saat içerisinde 6 zaman noktasında tutulmuş olan kayıtların tümünde, HKA cihazından hastalara verilen ilaç miktarları istatistiksel olarak anlamlı şekilde Grup 2 de daha düşük bulunmuştur. Opioid ilaç tüketimi, opioid ilaç istenmeyen etkileri (kaşıntı, idrar retansiyonu, antiemetik ilaç kullanımı) ve VAS açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Yine erken dönem hasta derlenme parametreleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05). Çalışmamızda donör hepatektomilerde ESPB'nin TEA kadar etkin analjezi sağladığı gösterilmekle birlikte opioid ilaç tüketimi ve derlenme parametreleri açısından da gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Anahtar kelimeler Canlıdan canlıya karaciğer transplantasyonu, Erektör spina plan bloğu, Erken dönem hasta derlenme parametreleri, Rejyonel analjezi, Torakal epidural analjezi
Özet (Çeviri)
Postoperative pain is the major factor effecting recovery and satisfaction after a donor hepatectomy surgery. Inadequate pain control is associated with development of postoperative atelectasis, chronical formation of pain, prolongation of hospital stay and negative impact on the quality of life. We aimed to compare the effects of Erector Spinae Plane Block (ESPB), a recent, increasingly used, safe and easy technique and Thoracic Epidural Analgesia (TEA), a gold standard technique on postoperative analgesia management and short term recovery parametres in patients undergoing donor hepatectomy. 37 patients who underwent elective living donor hepatectomy in our centre in between 2020-2022 were classified into two groups and evaluated according to the analgesic procedure applied: 'Group 1' (TEA; n=19) and 'Group 2' (ESPB; n=18). To compare the analgesic effectiveness; Visual Analogue Scale (VAS), Patient Controlled Analgesia (PCA) parameters, need for additional morphine use were evaluated. Presence of postoperative nausea and vomiting, use of antiemetic drugs, presence of pruritus, time of gas/stool output, urinary retention, time of oral intake, time of mobilisation, Intensive Care Unit (ICU) and hospital stay time were used as short term patient recovery parameters. Both groups were similar in the context of demographic data. During postoperative 48 hours, local anesthetic dose given by the PCA device were measured at 6 different time points (1, 3, 6, 12, 24, 48 hr). In each time point, analgesic delivered in Group 2 were significantly lower. However there was no significant difference in opioid analgesic consumption, opioid analgesic side effects (pruritus, urinary retention, antiemetic drug use) and VAS score. Meanwhile postoperative early patient recovery parameters were also similar between the groups ( p >0,05). In this study ESPB displayed promise in effectively managing analgesia without any significant difference in opioid consumption and recovery parameters in donor hepatectomy.