Çapraz ve normal karaciğer nakli donörlerinde ameliyat öncesikaygı, ameliyat sonrası mobilizasyon ve kararda pişmanlık:Karşılaştırmalı bir analiz
Pre-operative anxiety, post-operative mobilization, and regret incross-and-normal liver transplant donors: A comparativeanalysis
  1. Tez No: 1017270
  2. Yazar: AYŞE ARACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLSEV DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer Nakli, Kaygı, Mobilizasyon ve Kararda Pişmalık, Liver Transplantation, Anxiety, Mobilization and Decision Regret
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çapraz ve normal karaciğer nakli donörlerinde ameliyat öncesi kaygı düzeylerinin, ameliyat sonrası mobilizasyon durumlarının ve kararda pişmanlık düzeylerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma, prospektif, analitik ve gözlemsel bir çalışma olarak, Eylül 2025-Mayıs 2026 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsünde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, 50 çapraz ve 50 normal olmak üzere toplam 100 canlı donör oluşturdu. Veriler; Hasta Tanıtım Formu, Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği (AÖKÖ), Kararda Pişmanlık Ölçeği (KPÖ), Mobilizasyon Veri Toplama Formu ve Visual Analog Skalasıyla (VAS) toplanıldı. Veriler, ameliyat öncesi dönemde serviste ve ameliyat sonrası dönemde yoğun bakım ünitesinde araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanıldı. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnov testi, Mann Whitney U testi ve Ki-kare testi kullanıldı. Çalışmada, sosyodemografik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Ancak organ bağışına karar verme süresinin normal nakil grubunda daha uzun olduğu belirlenmiştir (p=0.006). Ameliyata özgü kaygı düzeyinin orta-düşük olduğu ve çapraz nakil grubunda normal gruba göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Karar pişmanlığı puanları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamış (p>0.05); buna karşın ameliyat sonrası ilk mobilizasyon saatinde (MB1) anlamlı fark saptanmıştır (p=0.023). VAS skorlarının her iki grupta da zamanla anlamlı düzeyde azaldığı, ancak gruplar arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç olarak, normal ve çapraz karaciğer nakli donörlerinde ameliyat öncesi kaygının orta-düşük düzeyde olduğu, kararda pişmanlık düzeylerinin benzerlik gösterdiği, buna karşın karar verme süresinde farklılıkların bulunduğu ve her iki grupta da ameliyat sonrası ağrı düzeylerinin anlamlı ölçüde azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare preoperative anxiety levels, postoperative mobilization status, and regret levels in cross-donor and normal liver transplant donors. The research, a prospective, analytical, and observational study, was conducted at the Turgut Özal Medical Center Liver Transplant Institute of İnönü University between September 2025 and May 2026. The sample consisted of 100 living donors, 50 cross-donor and 50 normal donors. Data were collected using a Patient Identification Form, Surgery-Specific Anxiety Scale (SAS), Decision Regret Scale (DRS), Mobilization Data Collection Form, and Visual Analog Scale (VAS). Data were collected through face-to-face interviews conducted by the researcher in the ward during the preoperative period and in the intensive care unit during the postoperative period. Frequency, percentage, mean, standard deviation, Kolmogorov-Smirnov test, Mann Whitney U test, and Chi-square test were used in the analysis of the data. The study found no significant differences between groups in terms of sociodemographic characteristics (p>0.05). However, the time to decide on organ donation was longer in the normal transplant group (p=0.006). The level of anxiety specific to surgery was moderate-low, and higher in the cross-transplant group compared to the normal group. There was no significant difference between groups in terms of decision regret scores (p>0.05); however, a significant difference was found in the time to first postoperative mobilization (MB1) (p=0.023). VAS scores decreased significantly over time in both groups, but there was no significant difference between the groups (p>0.05). In conclusion, it was determined that preoperative anxiety was moderate-low in both normal and cross-liver transplant donors, decision regret levels were similar, but there were differences in decision-making time, and postoperative pain levels were significantly reduced in both groups.