Zor havayolunun yönetiminde farklı değerlendirme yöntemlerinin karşılaştırılması: El Ganzourı risk indeksi (EGRI), Entubasyon zorluk skalası (EZS), Wilson sınıflaması ve ultrasonografi ölçümleri
Comparison of different assessment methods in the management of difficult airway: El Ganzouri risk index (EGRI), Intubation difficulty scale (EZS), Wilson classification and ultrasonography measurements
- Tez No: 945206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH UGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Zor havayolu, El Ganzouri risk indeksi, Dil ölçümleri, Entübasyon zorluk skalası, Difficult airway, El Ganzouri risk index, Tongue measurements, Intubation difficulty scale
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaçlar: Bu çalışmada, zor havayolu öngörüsünde farklı değerlendirme yöntemlerinin karşılaştırılması ve etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Genel anestezi altında elektif cerrahi geçiren 154 hasta (99 kadın, 55 erkek) dahil edildi. Hastaların fiziksel özellikleri (Yaş, vücut ağırlığı, boy, VKİ, IIG, TMM, cinsiyet), klinik skorlama sistemleri (MMS, ÜDIT, EGRI) ve ultrasonografik parametreleri (CHM, CEM, CVKM, CTİM, CSSSM, dil kalınlığı ve dil hacmi) kaydedildi. Laringoskopi ve entübasyon zorluğu Wilson sınıflaması ve EZS ile derecelendirildi. Bulgular: Zor entübasyon insidansı %11,04, zor laringoskopi %10,39 olarak saptandı. Erkek cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı, MMS, ÜDIT, EGRI, IIG, TMM, CHM, CEM, CVKM, CTİM, CSSSM, dil kalınlığı ve dil hacmi zor entübasyon ile anlamlı ilişkili bulundu. EGRI ≥4 olanlarda zor entübasyon riskinin 24,6 kat arttığı görüldü. (Sensitivite: %76,5, spesifite: %88,3). Tanısal performansı yüksek olanlar; dil kalınlığı ≥3.97 cm (Sensitivite: %76,5, spesifite: %88,3, AUC: 0,870) ve dil hacmi ≥87,750 cm³ (Sensitivite: %70,6, spesifite: %81, AUC: 0,798) idi. Zor laringoskopide cinsiyet, MMS, ÜDIT, EGRI, IIG, CEM, dil kalınlığı ve dil hacmi parametreleri anlamlılık gösterdi. EGRI ≥4 olanlarda zor laringoskopi riskinin 33 kat arttığı görüldü. Güçlü prediktörler dil kalınlığı ≥3,745 cm (Sensitivite: %93,8, spesifite: %79,7, AUC:0,896) ve dil hacmi ≥90,650 cm³ (Sensitivite: %81,3, spesifite: %85,5, AUC:0,880) idi. Sonuç: Anestezsiyoloji pratiğinde zor hava yolunu tahmin etmede EGRI ile ultrasonografik ölçümlerden dil hacmi ve dil kalınlığının kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aims: The aim of this study was to compare different assessment methods and evaluate their efficacy in predicting difficult airway. Materials and Methods: A total of 154 patients (99 females, 55 males) undergoing elective surgery under general anesthesia were included. Physical characteristics (age, body weight, height, BMI, IIG, TMM, gender), clinical scoring systems (MMS, UDIT, EGRI) and ultrasonographic parameters (CHM, CEM, CVKM, CTIM, CSSSM, tongue thickness and tongue volume) were recorded. Laryngoscopy and intubation difficulty were graded by Wilson classification and EZS. Translated with DeepL.com (free version)Results: The incidence of difficult intubation was 11.04% and difficult laryngoscopy was 10.39%. Male gender, age, body weight, MMS, UDIT, EGRI, IIG, TMM, CHM, CEM, CVKM, CTIM, CSSSM, tongue thickness and tongue volume were significantly associated with difficult intubation. The risk of difficult intubation increased 24.6-fold in patients with EGRI ≥4 (sensitivity: 76.5%, specificity: 88.3%). Tongue thickness ≥3.97 cm (sensitivity: 76.5%, specificity: 88.3%, AUC: 0.870) and tongue volume ≥87.750 cm³ (sensitivity: 70.6%, specificity: 81%, AUC: 0.798) had high diagnostic performance. Gender, MMS, UDIT, EGRI, IIG, CEM, tongue thickness and tongue volume parameters showed significance in difficult laryngoscopy. Those with EGRI ≥4 had a 33-fold increased risk of difficult laryngoscopy. Strong predictors were tongue thickness ≥3.745 cm (sensitivity: 93.8%, specificity: 79.7%, AUC:0.896) and tongue volume ≥90.650 cm³ (sensitivity: 81.3%, specificity: 85.5%, AUC:0.880). Conclusion: We recommend the use of EGRI and ultrasonographic measurements of tongue volume and tongue thickness to predict difficult airway in anesthesiology practice.