Spina Bifida'lı çocuklarda üst ekstremite fonksiyonelliği ve gövde kontrolünün yaşam kalitesi ve katılım düzeyine etkisi
The effect of upper extremity functionality and trunk control on quality of life and participation level in children with Spina Bifida
  1. Tez No: 945212
  2. Yazar: NURSENA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUMANOĞLU AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gövde Kontrolü, Katılım, Spina Bifida, Üst Ekstremite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, Spina Bifida'lı çocuklarda üst ekstremite fonksiyonelliği ve gövde kontrolünün yaşam kalitesi ve katılım düzeyi ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya 5-18 yaş aralığındaki gönüllü çocuklar alındı. Çalışmaya katılan çocuklar Pediatrik Özürlülük Değerlendirme Envanteri (PÖDE), Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi (JTEFT), Elle ilgili yetenek ölçeği (ABILHAND-KIDS), Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS), Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ), Çocuklar ve Gençler için Katılım ve Çevre Ölçümü (PEM-CY) ile değerlendirildi. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson Korelasyon Analizi/Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Çalışma sonucunda üst ekstremite fonksiyonelliği, yaşam kalitesi, gövde kontrolü ve katılım arasında anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (r=874- -915, p< 0,05). ABILHAND-KIDS Puanı ile GKÖS Toplam Puan arasında pozitif yönde orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı (r=0,590, p=0,006). ÇİYKÖ Çocuk Ölçek Toplam Puanı ile GKÖS Toplam Puanı arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki saptandı (r=0,647, p=0,002). PEM-CY Ölçeğinin Evde Katılım Ev Ortamı Toplam Puanı ile GKÖS Selektif Hareket Kontrolü Toplam Puanı arasında pozitif yönde düşük düzeyde (r=0,542, p=0,014), GKÖS Dinamik Ulaşma Toplam Puanı arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki saptandı (r=0,464, p=0,039*). SB'li çocuklarda alt ekstremite fonksiyonlarının yaşam kalitesi ve katılım ile ilişkisi önceki çalışmalarda ayrıntılı olarak çalışılmıştır fakat üst ekstremite fonksiyonelliğinin, gövde kontrolünün; yaşam kalitesi ve katılımla ilişkisi bizim çalışmamızda gösterildi. Üst ekstremite fonksiyonelliğinin ve gövde kontrolünün; yaşam kalitesi ve katılım ile ilişkisi göz önüne alınarak rehabilitasyon programlarına daha bütüncül bir bakış açısıyla devam edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between upper extremity functionality and trunk control with quality of life and participation level in children with Spina Bifida. Volunteer children between the ages of 5-18 were included in the study. Children were assessed with Pediatric Evaluation of Disability Inventory (PEDI), Jebsen Taylor Hand Function Test (JTHFT), Manual Ability Scale (ABILHAND-KIDS), Trunk Control Measurement Scale (TCMS), Quality of Life Inventory for Children (PedsQL), Participation and Environment Measurement for Children and Adolescents (PEM-CY). Pearson Correlation Analysis/Spearman Correlation Analysis was used to examine the relationships between the variables.