Sekiz haftalık temel voleybol antrenman programının öğrencilerin dikkat, konsantrasyon ve rekreatif motivasyon düzeylerine etkisi
Effect of eight weeks basic volleyball training program on students' attention, concentration and recreational motivation levels
- Tez No: 945379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BARIŞ SOMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dikkat, Konsantrasyon, Rekreatif, Motivasyon, Voleybol, Attention, Concentration, Recreational, motivation, Volleyball
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilere uygulanan sekiz haftalık temel voleybol antrenman programının dikkat, konsantrasyon ve rekreatif motivasyon düzeylerine etkisini incelemektir. Deneysel desen kullanılan araştırmada, deney ve kontrol gruplu ön test-son test yöntemiyle nicel veri toplanmıştır. Örneklem, daha önce voleybol eğitimi almamış ve rastgele seçilen 100 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılar 50'şer kişilik deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Araştırmanın başında her iki gruba D2 Dikkat Testi ve Rekreasyonel Egzersize Motivasyon Ölçeği (REMÖ) uygulanmıştır. Deney grubuna haftada iki gün olmak üzere sekiz hafta süren temel voleybol antrenman programı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Program sonunda testler tekrar uygulanmış ve veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, deney grubunda dikkat, konsantrasyon ve rekreatif motivasyon düzeylerinde anlamlı artışlar olduğunu göstermiştir. Bu sonuç, düzenli fiziksel aktivitenin çocuk ve gençlerin bilişsel ve motivasyonel gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve spor geçmişi gibi demografik değişkenler açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir. Bu çalışma, temel spor programlarının fiziksel olduğu kadar bilişsel ve psikolojik gelişime de katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACH The aim of this study is to examine the effects of an eight-week basic volleyball training program on the attention, concentration, and recreational motivation levels of primary and secondary school students in the Şiran district of Gümüşhane. The study employed an experimental design, using a pre-test/post-test method with control and experimental groups to collect quantitative data. The sample consisted of 100 randomly selected students who had not previously received volleyball training. Participants were divided into two groups of 50 as the experimental and control groups. At the beginning of the study, both groups were administered the D2 Attention Test and the Recreational Exercise Motivation Scale (REMS). The experimental group participated in the basic volleyball training program twice a week for eight weeks, while no intervention was applied to the control group. At the end of the program, the same tests were administered again, and the data were analyzed using the SPSS software. The findings revealed significant increases in the levels of attention, concentration, and recreational motivation in the experimental group. This result indicates that regular physical activity plays an important role in the cognitive and motivational development of children and adolescents. Furthermore, no significant differences were found between the groups in terms of demographic variables such as age, gender, educational background, and prior sports experience. This study demonstrates that basic sports programs contribute not only to physical development but also to cognitive and psychological growth.