Türkiye'de mücadele sporları üzerine yapılan lisansüstü tezlerin nicel ve nitel analizi
Qualitative and quantitative analysis of postgraduate theses on combat sports in Turkey
  1. Tez No: 945394
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN ADİL CANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREN ULUÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mücadele sporları, Doktora tezi, Yüksek lisans tezi, Lisansüstü tez, Combat sports, Doctoral thesis, Master thesis, Postgraduate thesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'de mücadele sporları üzerine yapılan lisansüstü tezlerin nicel ve nitel açılardan incelenmesini amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, incelenen lisansüstü tezlere ilişkin sayısal veriler toplanmış ve bibliyometrik analiz yapılmıştır. Nitel boyutta ise mevcut yazılı kaynakları incelemeye dayalı doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. YÖK Ulusal Tez Merkezi'nde mücadele sporları ile ilgili 552 tezin tamamı çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın nicel ve nitel bulguları birlikte değerlendirildiğinde mücadele sporları ile ilgili yapılmış olan lisansüstü tezlerde 2000'li yıllardan itibaren sayısal bir artış olduğu görülmüştür. Mücadele sporları üzerine yapılan tezlerin coğrafi bölge, şehir ve üniversitelere göre dağılımlarının ise homojen bir yapıda olmadığı, İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölgesindeki büyükşehirlerdeki üniversitelerde daha yüksek oranlarda tez üretimi olduğu belirlenmiştir. Tez yazarı, danışman ve örneklem cinsiyetlerinde kadınların oranının erkeklere oranla oldukça düşük olduğu görülmüştür. Mücadele sporları üzerine yazılan 552 tezin yaklaşık %70'inin güreş, judo, boks, karate gibi olimpik branşlarda yapıldığı belirlenmiştir. İncelenen tezlerin genellikle elit ve elit altı düzey sporcularda yapıldığı ve alt yapılarda toplam mücadele sporları tezlerinin sadece %9,1 oranında olduğu bulunmuştur. İncelenen tezlerin %83,15'inin nicel, %16,48'inin nitel, %0,36'sının ise karma araştırma deseni kullanılarak yapıldığı görülmüştür. İncelenen lisansüstü tezlerdeki örnekleme sorunları, örneklem büyüklüğüne karar verilmesine ilişkin belirsizlikler, alıntı ve kaynak gösterme hataları, yöntemsel sorunlar temasının altındaki önemli bulgulardır. Cevabı bilinen problem durumlarının tekrar tekrar araştırılması, tez konularının sahada yeterince karşılığının bulunmaması, problemden araştırmaya giden sürecin sağlıklı işletilmemesi, araştırma etkinliği ve yaygın etki sorunları ana teması altındaki alt temalardır. Sonuç olarak Türkiye'de mücadele sporları üzerine yazılmış tezlerde son yıllarda sayıca artış olsa da özellikle araştırma etkinliği konusundaki yetersizlikler ve yöntem bölümlerindeki eksiklikler dikkat çekmektedir. Mücadele sporları ile ilgili yapılacak ileriki dönem lisansüstü tezlerde yöntem bölümleri ve bu bölümlerin alt başlıkları oluşturulurken uluslararası bilimsel standartlara uyulması önerilebilir. Mücadele sporları ile ilgili yeni yapılacak olan çalışmalarda çocuk koruma, spor etiği, bahis ve şike, toplumsal cinsiyet, sporcu sağlığı, doping, beslenme ve ergojenik destekleyiciler, fenomen sporcular ve branş bazlı yapısal sorunlar gibi konularda araştırmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the postgraduate theses on combat sports in Turkey from quantitative and qualitative perspectives. Quantitative and qualitative research methods were used in this thesis study. In the quantitative dimension of the study, numerical data were collected and bibliometric analysis was conducted. In the qualitative dimension, document analysis method based on examining existing written sources was used. All 552 theses related to combat sports in YÖK National Thesis Center were included in the study. When the quantitative and qualitative findings of the study were evaluated together, it was seen that there has been a numerical increase in the number of postgraduate theses on combat sports since the 2000s. It was determined that the distribution of theses on combat sports according to geographical regions, cities and universities was not homogeneous, and that there were higher rates of thesis production in metropolitan universities in Central Anatolia, Marmara and Aegean Regions. It was observed that the proportion of women in thesis author, advisor and sample genders was considerably lower than that of men. It was determined that approximately 70% of the 552 theses on combat sports were conducted in Olympic branches such as wrestling, judo, boxing and karate. It was observed that the theses were generally conducted on elite and sub-elite level athletes, while only 9.1% of the total combat sports theses focused on youth or developmental levels. It was seen that 83,15% of the theses were quantitative, 16,48% were qualitative and 0,36% were mixed research design. Sampling problems, uncertainties about deciding on the sample size, citation and referencing errors in the analyzed postgraduate theses are important findings under the theme of methodological problems. The sub-themes under the main theme of research effectiveness and widespread impact problems are the repeated research of problem situations with known answers, the thesis topics do not have enough counterparts in the field, and the process from problem to research is not operated properly. In conclusion, although there has been an increase in the number of theses on combat sports in Turkey in recent years, inadequacies in research effectiveness and deficiencies in the methodology sections draw attention. It can be suggested to comply with international scientific standards while creating methodology sections and subheadings of these sections in future graduate theses on combat sports. In future studies on combat sports, it may be recommended to conduct research on topics such as child protection, sports ethics, betting and match-fixing, gender, athlete health, doping, nutrition and ergogenic supplements, phenomenal athletes and branch-based structural problems.