Riskli gebelerde yönlendirilmiş imgelem uygulamasının gebelik stresi ve uyku kalitesi üzerine etkisi
The effect of guided imagery practice on pregnancy stress and sleep quality in risky pregnant women
- Tez No: 945395
- Danışmanlar: PROF. DR. EVŞEN NAZİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Riskli gebelik, Gebelik Stresi, Gebelikte Uyku, Yönlendirilmiş İmgelem Uygulaması, Risky pregnancy, Pregnancy Stress, Sleep in Pregnancy, Guided Imagery Practice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Riskli Gebelerde Yönlendirilmiş İmgelem Uygulamasının Gebelik Stresi ve Uyku Kalitesi Üzerine Etkisi Bu araştırma riskli gebelerde yönlendirilmiş imgelem uygulamasının gebelik stresi ve uyku kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü girişimsel olarak yapılmıştır. Araştırmaya Türkiye'nin güneyinde bir ilde bulunan devlet hastanesinin kadın doğum servisinde riskli gebelik tanısıyla yatan ve örneklem seçim kriterlerine uyan 48 (24 müdahale ve 24 kontrol) gebe alınmıştır. Araştırmaya alınan gebeler ile 5 gün görüşme yapılmıştır. Gebelerle görüşmenin 1. 3. 5. gününde ölçekler doldurulmuştur. Müdahale grubundaki gebelere yönlendirilmiş imgelem videosu izletilmiştir. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği (GSDÖ-36) Ölçeği ve Richard-Campbell Uyku Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, frekans tabloları, Independent Sample-t test ve Mann-Whitney U test kullanılmıştır. Müdahale ve kontrol grubundaki gebelerin görüşme zamanlarına göre (1, 3, 5.) GSDÖ-36 toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=0,727; p=0,564; p=0,445). Gebelerin gruplara göre 1. gün ve 3. gün Richard Campbell Uyku Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p=0,795; p=0,513). Görüşme zamanına göre müdahale grubundaki gebelerin 5. gün Richard Campbell Uyku Ölçeği puanlarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,001). Çalışmada hastanede yatan riskli gebelere uygulanan yönlendirilmiş imgelem müdahalesinin gebelik stresi üzerinde etkili olmadığı ancak uyku kalitesini artırmada etkili bir yöntem olduğu bulunmuştur. Bu sonuç doğrultusunda yönlendirilmiş imgelem uygulamasının hastanede yatan ve uyku sorunu yaşayan gebelerin uyku kalitelerinin artırılması için kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Guided Imagery Practice on Pregnancy Stress and Sleep Quality in Risky Pregnant Women This study was conducted as a randomised controlled interventional study to determine the effect of guided imagery practice on pregnancy stress and sleep quality in risky pregnant women. The study included 48 pregnant women (24 intervention and 24 control) who were hospitalised with a diagnosis of risky pregnancy in the obstetrics and gynaecology department of a state hospital in a province in southern Turkey and who met the sample selection criteria. The pregnant women included in the study were interviewed for 5 days. The scales were filled in on the 1st, 3rd, 5th day of the interview. Pregnant women in the intervention group were shown guided imagery video. Data were collected using Personal Information Form, GSDÖ-36 Scale, Richard-Campbell Sleep Scale. Descriptive statistics, frequency tables, Independent Sample-t test and Mann-Whitney U test were used in the evaluation of the data. There was no statistically significant difference between the mean total scores of GSDS-36 according to the interview times (1st, 3rd, 5th) of the pregnant women in the intervention and control groups (p=0.727; p=0.564; p=0.445). There was no statistically significant difference between the day 1 and day 3 Richard Campbell Sleep Scale scores of the pregnant women according to the groups (p=0.795; p=0.513). According to the time of the interview, it was found that the Richard Campbell Sleep Scale scores of the pregnant women in the intervention group on the 5th day were statistically significantly higher (p=0.001). In the study, it was found that the guided imagery intervention applied to hospitalised high-risk pregnant women was not effective on pregnancy stress, but it was an effective method to improve sleep quality. In line with this result, it may be recommended to use guided imagery intervention to improve the sleep quality of hospitalised pregnant women with sleep problems.