Ortaokul öğrencilerine uygulanan hentbola özgü algısal motor beceri antrenmanlarının psikolojik becerilere etkisi
The effect of handball-specific perceptual-motor skill training on psychological skills
  1. Tez No: 945393
  2. Yazar: YASEMİN BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP FİLİZ DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: hentbol, algısal motor beceri, güdülenme, minnesota, Handball, Perceptual-Motor Skill, Motivation, Minnesota
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde hentbol, değişen oyun kurallarıyla birlikte daha hızlı ve daha aktif oynanmakta olup farklı birçok hücum ve savunma varyasyonları gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir. Bundan dolayı sporcuların ani ve hızlı bir şekilde karar verme, bulunduğu yerin görsel ve uzamsal farkındalıklara sahip olması, müsabakası öncesi, sırası ve sonrasında güdülenerek bu olayı devam ettirmesi önem kazanmaktadır. Bu yüzdendir ki bu araştırmanın amacı; hentbola özgü algısal motor beceri antrenmanlarının öğrencilerin sportif performansını arttırarak onların hentbol motor becerilerine ve güdülenmelerine önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Adana'nın Aladağ ilçesinde ortaokulda öğrenim gören 10-12 yaş aralığında olan boy uzunluğu 153,78 ± 9,69, vücut ağırlığı 40,81 ±10,72 olan 33 kız ve boy uzunluğu 150,29±7,25, vücut ağırlığı 40,70±12,51 olan 34 erkek öğrenciyle birlikte toplam 67 ortaokul öğrencisi araştırmamızın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada 2 çalışma grubu ve 1 kontrol grubu olmak üzere toplamda 3 grup vardır. 1. çalışma grubu; 40dk hentbol antrenmanına ek olarak 6 hafta boyunca haftada 1 gün 40 dakika hentbola özgü algısal motor beceri antrenmanı yapmış, 2. Çalışma grubu ise sadece hentbol antrenmanı yapmıştır. (80 dk) 3.grup olan kontrol grubuna ise herhangi bir antrenman programı uygulanmamıştır. Verileri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu, Kazak (2004) tarafından geliştirilen Sporda Güdülenme Ölçeği( SGÖ), Minnesota el-göz koordinasyonu beceri testi ve geçerlilik ve güvenirliği Mülazımoğlu(2007) tarafından yapılan hentbola özgü yetenek test bataryası uygulanmıştır. Verilerin analizi; ön test- son test modelli ve çalışma- kontrol grupları karşılaştırılarak yapılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen verilerin normallik dağılımına Kolmogorov-Smirnov ile bakılmış veriler normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş olup gruplar arası farklılık için ise Anova testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilere uygulanan, hentbola özgü algısal motor beceri antrenmanlarının, özellikle AMB grubu öğrencilerinin lehine olduğu öğrencilerin top sürme süresinin anlamlı şekilde azaldığı, duvarda hızlı pas ve isabetli pas testinde diğer gruplara göre daha iyi hale geldiği tespit edilmiştir. Minnesota el beceri testinin dominant ve nondominat elle yer değiştirme testinde anlamlı farklılık çıkmasa da AMB grubu öğrencilerinin hızlarında bir artış olduğu görülmüş olup, çevirme testinde ise gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sporda Güdülenme Ölçeği'nin dışsal düzenleme alt boyutunda, son test verilene göre ön test değerleri düşmüş olup aynı zamanda da dışsal motivasyonlarında da düşüş meydana geldiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hentbola özgü algısal motor beceri antrenmanlarının hentbol temel becerisine, el becerisine ve güdülenmelerine katkı sağlayarak çok yönlü gelişim gösterdiği tespit edilmiş olup klasik hentbol antrenmanlarına ek olarak AMB çalışmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, handball is played in a faster and more dynamic manner due to changing game rules. Numerous offensive and defensive variations have been developed and continue to evolve. Consequently, athletes are increasingly required to make rapid and sudden decisions, possess strong visual and spatial awareness, and maintain motivation before, during, and after competitions. For this reason, the aim of this study is to examine the effect of handball-specific perceptual-motor skill training on improving students' sports performance, particularly their handball-related motor skills and motivation.The sample of this study consisted of 67 middle school students aged 10–12 years who were enrolled in a school located in Aladağ, Adana. Among them were 33 female students with an average height of 153.78 ± 9.69 cm and body weight of 40.81 ± 10.72 kg, and 34 male students with an average height of 150.29 ± 7.25 cm and body weight of 40.70 ± 12.51 kg.The research included three groups: two experimental groups and one control group.The first experimental group participated in an additional 40-minute handball-specific perceptual-motor skill training session once a week for six weeks, in addition to their regular 40-minute handball training (total 80 minutes).The second experimental group engaged only in 80-minute standard handball training sessions.The control group did not participate in any training program.Data were collected through a personal information form, the Sport Motivation Scale (SMS) developed by Kazak (2004), the Minnesota Manual Dexterity Test, and the Handball-Specific Skill Test Battery, whose validity and reliability were established by Mülazımoğlu (2007).A pre-test/post-test model was used, and comparisons were made between experimental and control groups. The normality of the data distribution was checked using the Kolmogorov-Smirnov test, and since the data were normally distributed, the ANOVA test was used to assess intergroup differences. As a result, the handball-specific perceptual-motor skill training was found to be significantly more effective in favor of the first experimental group (AMB group). Notably, dribbling times decreased, and performance in the wall passing and accurate passing tests improved more than in other groups. Although no statistically significant differences were found in the dominant and non-dominant hand tasks of the Minnesota test, a notable improvement in speed was observed in the AMB group. Furthermore, the turning task revealed statistically significant differences between groups in favor of the AMB group. Regarding the Sport Motivation Scale, a decrease was observed in the external regulation subscale scores in the post-test compared to the pre-test, indicating a decline in external motivation. In conclusion, it was determined that handball-specific perceptual-motor skill training positively contributes to handball fundamental skills, manual dexterity, and athlete motivation, leading to multidimensional development. Therefore, incorporating perceptual-motor skill training into traditional handball programs is strongly recommended.