Anterior serebral dolaşımının varyasyonlarının ve anomalilerinin bilgisayarlı tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of variations and anomalies of anterior cerebral circulation by computed tomography angiography
  1. Tez No: 945496
  2. Yazar: ALİ KARDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ERGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ACA, MCA, BT anjiyografi, Varyasyon, Bifurkasyon, Erken bifurkasyo, ACA, MCA, CT angiography, Variation, Bifurcation, Early bifurcation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Beyin damarlarının anatomik çeşitliliği, özellikle tanısal görüntüleme ve girişimsel işlemlerde göz önünde bulundurulması gereken önemli bir unsurdur. Anterior serebral arter (ACA) ve orta serebral arter (MCA), serebral dolaşımın ana bileşenleri arasında yer alır ve bu damarların gelişimsel süreçte ortaya çıkan varyasyonları, bireyler arasında değişiklik gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BT anjiyografi) kullanılarak ACA ve MCA'nın dallanma paternleri ve varyasyon sıklıklarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, retrospektif olarak Eylül 2021 ile Temmuz 2023 tarihleri arasında BT anjiyografi çekimi yapılmış 600 olguyu kapsamaktadır. Teknik yetersizlik, metalik artefakt ve damar tıkanıklığı gibi nedenlerle görüntü kalitesi uygun olmayan hastalar çalışma dışında bırakılmıştır. İncelemeler 128 kesitli BT cihazı ile elde edilen görüntüler üzerinden yapılmış; aksiyel, koronal, sagittal ve multiplanar reformat görüntülerle MIP görüntülerde vasküler yapılar iki deneyimli radyolog tarafından değerlendirilmiştir. MCA varyasyonları, bifurkasyo tipleri, erken bifurkasyo ve diğer nadir varyasyon tiplerine göre değerlendirilmiştir. ACA varyasyonları ise A1 ve A2 segmentlerine ait varyasyonlar dikkate alınarak analiz edilmiştir. Bulgular: MCA varyasyonları arasında en sık görülen yapı non-dominant bifurkasyo olup, sağda %65,0, solda %65,2 oranında izlenmiştir. Alt dominant ve üst dominant bifurkasyonlar bunu takip etmiştir. Trifurkasyo %7 civarında, kuadrifurkasyon ise oldukça nadir saptanmıştır. MCA'da erken bifurkasyo sağda %15,3, solda %14,2 oranında izlenmiş; bu varyasyonun genellikle diğer bifurkasyo tiplerine eşlik ettiği gözlemlenmiştir. ACA A1 segmentinde tipik yapı baskın olmakla birlikte, hipoplazi ve aplazi gibi varyasyonlara da rastlanmıştır. A2 segmentinde ise tipik yapı oranı %90 civarında bulunmuş; en sık ek varyasyonun triple ACA olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız, ACA ve MCA varyasyonlarının BT anjiyografi ile güvenli biçimde değerlendirilebileceğini göstermektedir. Elde edilen veriler, bu anatomik farklılıkların klinik uygulamalarda göz önünde bulundurulması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu tür çalışmalara farklı yaş gruplarında ve etnik topluluklarda devam edilmesi, varyasyonların toplumlar arası dağılımını anlamak açısından değerli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The anatomical diversity of cerebral arteries plays a critical role in diagnostic imaging and interventional procedures. The anterior cerebral artery (ACA) and middle cerebral artery (MCA) are major components of the cerebral circulation, and developmental variations in their morphology may differ across individuals. This study aimed to evaluate the branching patterns and variation frequencies of the ACA and MCA using computed tomography angiography (CTA). Materials and Methods: This retrospective study included 600 patients who underwent CTA between September 2021 and July 2023. Patients with suboptimal image quality due to technical limitations, metallic artifacts, or major vascular occlusions were excluded. All scans were acquired using a 64-detector CTA system and assessed by two experienced radiologists through axial, coronal, and MIP reconstructions. MCA variations were evaluated based on bifurcation types, early bifurcation, and other rare variation patterns. ACA variations were analyzed by considering the variations specific to the A1 and A2 segments. Results: The most common MCA variation was non-dominant bifurcation, observed in 65.0% on the right and 65.2% on the left. This was followed by lower and upper dominant bifurcation types. Trifurcation was seen in approximately 7% of cases, while quadrifurcation was rare. Early bifurcation of the MCA was identified in 15.3% on the right and 14.2% on the left, often accompanying other bifurcation types. In the ACA, typical A1 anatomy was predominant, though hypoplasia and aplasia were also observed. In the A2 segment, the typical pattern was present in approximately 90% of cases. The most frequently observed accessory variation was the triple ACA configuration. Conclusion: Our findings demonstrate that ACA and MCA anatomical variations can be reliably assessed using CTA. Recognizing these vascular patterns is of great importance for diagnostic accuracy and for planning neurosurgical or endovascular procedures. Conducting similar studies across different populations will contribute to a broader understanding of the distribution and clinical significance of these vascular variations.