Yerel zemin özellikleri ve eşdeğer doğrusal zemin davranış analizi : Polatlı örneği
Local site properties and equivalent linear soil behavior analysis : Polatli case
  1. Tez No: 945502
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ VOLKAN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin Tepki Analizleri, DeepSoil, Yerel Zemin Özellikleri, Polatlı, Eşdeğer Lineer ve Doğrusal Olmayan Analizler, Ground Response Analyses, DeepSoil, Local Soil Properties, Polatlı, Equivalent Linear and Nonlinear Analyses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Depreme dayanıklı yapıların tasarımı için öncelikle sahanın jeolojik ve jeofizik özelliklerinin doğru şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Deprem sırasında yapıların görebileceği hasarlar, zeminin kuvvetli yer hareketi esnasındaki davranışıyla doğrudan ilişkilidir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018'in 16. Bölümü, yeni yapılacak ve mevcut yapıların deprem dayanımı açısından değerlendirileceği durumlar için gerekli zemin çalışmaları kapsamını detaylı şekilde açıklamaktadır. Özellikle ZE ve ZF grubu zeminlerde, tasarımlar, zeminin dinamik davranışı göz önüne alınarak yapılmalıdır. Bu çalışmada, Polatlı Zafer Mahallesi özelinde, olası bir depremin ardından zemin tabakalarının davranışı belirlenmeye çalışılmıştır. Yerel zemin koşullarının değerlendirilmesi amacıyla TBDY 2018 Bölüm 16'da önerilen bir boyutlu eşdeğer doğrusal ve doğrusal olmayan zemin tepki analizleri, DeepSoil 7.1.4 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen spektral ivme değerleri incelenmiş, SDS parametresinin, analizlerle uyumlu hale gelmesi için ölçeklendirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
For the design of earthquake-resistant structures, it is essential to accurately determine the geological and geophysical characteristics of the site. The damage that structures may sustain during an earthquake is directly related to the behavior of the soil during strong ground motion. Section 16 of the 2018 Turkish Building Earthquake Code (TBEC) provides detailed guidelines regarding the necessary geotechnical investigations for both new and existing structures in terms of their earthquake resistance. Especially in ZE and ZF soil groups, structural designs should consider the dynamic behavior of the soil. In this study, the behavior of soil layers following a potential earthquake has been investigated specifically for the Zafer Neighborhood in Polatlı. To assess the local soil conditions, one-dimensional equivalent linear and nonlinear site response analyses, as recommended in Section 16 of TBEC 2018, were performed using the DeepSoil 7.1.4 software. The obtained spectral acceleration values were examined, and it was concluded that scaling the SDS parameter to align with the analysis results would be appropriate.