Endometrial kanserin multiparametrik manyetik rezonans görüntülemesınde radyomik özelliklerin okuyucular arası tekrarlanabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of inter-reader reproducibility of radiomic features in multiparametric magnetic resonance imaging of endometrial cancer
  1. Tez No: 945523
  2. Yazar: FAZILHAN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL FATİH YILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, Endometrium Kanseri, Radiomiks, Tekrar Üretilebilirlik, Manuel Segmentasyon, Magnetic Resonance Imaging, Endometrial Cancer, Radiomics, Reproducibility, Manuel Segmentation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Araştırmamızda endometrial kanserin multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme ile elde edilen farklı sekanslardan radyomik özelliklerinin okuyucular arası uyumu değerlendirilerek tekrar üretilebilirliği daha yüksek radyomik modellerin oluşturulmasına katkıda bulunmak ve böylece kliniğe geçişini kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 59 adet patolojik tanısı konmuş ve tedavi almamış endometrial kanser hastasıyla tek merkezli ve retrospektif olarak tasarlanmıştır. Hastaların MR görüntüleri kendi ve dış merkezlerin görüntü işleme ve saklama sistemi üzerinden elde edilip bunlar üzerinden segmentasyon ve analiz yapıldı. Bulgular: Sekans bazında ortanca SKK değerleri T2AS için 0.91 (0.61-0.99), T2AK için 0.91 (0.60-0.99) T2AA için 0.87 (0.45-0.99) T1AKS 0.92 (0.65-0.99) DAG için 0.91 (0.33-0.99) ADC için 0.89 (0.28-0.99) olarak hesaplandı. SKK'sı 0.9 ve üzeri olan uyumlu özellik yüzdesi ise T2AS, T2AK, T2AA, T1AKS, DAG ve ADC için sırasıyla %58.9, %54.2, %44.9, %57.9, %54.2 ve %45.8 olarak hesaplanmıştır. T2A sekansların planları ve tüm sekanslar arasında farklı uyumluluk seviyeleri gözlenmiştir. Sonuç: T2A planlar arasında en yüksek okuyucular arası uyum sagital, en düşük uyum ise aksiyel planda gözlenmiştir. Sekanslar arasında ise en yüksek okuyucular arası uyum T2AS ve T1AKS, en düşük uyum ise T2AA ve ADC sekanslarında görülmüştür. Radyomik özellik alt sınıflarında ise en yüksek uyum şekil ve GLDM'de gözlenirken, en düşük uyum NGTDM ve GLCM'de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the inter-reader agreement of radiomic features extracted from different sequences of multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) in endometrial cancer, thereby contributing to the development of radiomic models with higher reproducibility and facilitating their integration into clinical practice. Materials and Methods: This single-center, retrospective study included 59 patients with pathologically confirmed, untreated endometrial cancer. The MRI scans of the patients were obtained from both in-house and external PACS (Picture Archiving and Communication System) databases. Segmentations and radiomic analyses were performed on these images. Results: The median ICC values per sequence were calculated as follows: T2WS: 0.91 (0.61–0.99), T2WC: 0.91 (0.60–0.99), T2WA: 0.87 (0.45–0.99), T1CES: 0.92 (0.65–0.99), DWI: 0.91 (0.33–0.99), and ADC: 0.89 (0.28–0.99). The percentage of radiomic features with excellent agreement (ICC ≥ 0.90) was 58.9% for T2WS, 54.2% for T2WC, 44.9% for T2WA, 57.9% for T1CES, 54.2% for DWI, and 45.8% for ADC. Different levels of agreement were observed both among T2-weighted planes and between sequences. Conclusion: Among T2-weighted planes, the highest inter-reader agreement was observed in the sagittal plane (T2WS), while the lowest was found in the axial plane (T2WA). Among all sequences, T2WS and T1CES showed the highest agreement, whereas T2WA and ADC demonstrated the lowest. In the subclasses of radiomic features, the highest agreement is observed in Shape and GLDM, while the lowest agreement is seen in NGTDM and GLCM.