Bor katkılı kompozit karbon kuantum noktalarının ve bor katkılı karbon kuantum noktalarının hazırlanması, biyodağılımının incelenmesi ve farmakokinetik değerlendirmesi
Preparation of boron doped composite carbon quantum dots and boron doped carbon quantum dots, investigation of biodistribution and pharmacokinetics evaluation
  1. Tez No: 945584
  2. Yazar: GÖKÇE KARAOTMARLI GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ÜSTÜNDAĞ OKUR, PROF. DR. İSMAİL TUNCER DEĞİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodağılım, Bor Katkılı Karbon Kuantum Noktaları, Farmakokinetik, Biodistribution, Boron Doped Carbon Quantum Dots, Pharmacokinetics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Amaç: Kuantum noktaları nanomalzemelerin sıfır boyutlu alt grubunu oluşturur ve boyutları nedeniyle benzersiz özellikler sergilerler. Bu noktalar biyolojik bariyerleri geçme, sürekli ışık yayma ve ilaç taşıyıcıları olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Son çalışmalar biyouyumlu ve düşük toksisiteli kuantum noktaları geliştirmeye odaklanmıştır. Bu tez, bor katkılı karbon kuantum noktalarını sentezlemeyi, formülasyonlarını geliştirmeyi ve biyolojik dağılımlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bor katkılı karbon kuantum noktaları ve karbon kuantum noktaları mikrodalga sentez yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir. Sentezden sonra, kolon kromatografisi ile saflaştırma ve polietilen glikol ile kaplama işlemleri uygulanmıştır. Karakterizasyon için pH, parçacık boyutu, zeta potansiyeli ve floresans özellikleri analiz edilmiştir. Farklı sıcaklık ve nem koşulları altında kararlılık çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Biyouyumluluk, toksisite, biyodağılım ve farmakokinetik analizler in vitro ve in vivo deneyler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Sentezlenen kuantum noktaları, kullanılan başlangıç maddelerine bağlı olarak fiziksel ve kimyasal özelliklerinde farklılıklar göstermiştir. Parçacık boyutu, zeta potansiyeli ve floresan özelliklerinde önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Polietilen glikol ile kaplamanın kuantum noktalarının kararlılığını ve biyouyumluluğunu iyileştirdiği bulunmuştur. In vitro çalışmalar, MCF-7, A549 ve h-TERT hücre hatlarıyla etkileşime girdiğinde düşük konsantrasyonlarda minimal sitotoksik etkiler göstermiştir. In vivo deneyler, intravenöz, intraperitoneal ve peroral uygulama sonrasında biyodağılımda farklılıklar ortaya koymuştur. Sonuç: Sentezlenen kuantum noktalarının biyolojik dağılımının başlangıç materyallerine ve uygulama yollarına bağlı olarak farklılık gösterebileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, bor katkılı kuantum noktalarının ilaç taşıyıcı sistemler ve biyolojik görüntüleme ajanları olarak kullanımı üzerine gelecekteki çalışmalara rehberlik edecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Quantum dots constitute the zero-dimensional subgroup of nanomaterials and exhibit unique properties due to their size. These dots have the potential to pass biological barriers, emit continuous light, and be used as drug carriers. Recent studies have focused on developing biocompatible and low-toxicity quantum dots. This thesis aims to synthesize boron-doped carbon quantum dots, develop their formulations, and investigate their biodistribution. Materials and Methods: Boron doped carbon quantum dots and carbon quantum dots were synthesized using a microwave synthesis method. After synthesis, purification by column chromatography and polyethylene glycol coating processes were applied. pH, particle size, zeta potential and fluorescence properties were analyzed for characterization. Stability studies were carried out under different temperature and humidity conditions. Biocompatibility, toxicity, biodistribution and pharmacokinetic analyses were performed in in vitro and in vivo experiments. Results: The synthesized quantum dots showed variations in their physical and chemical properties depending on the starting materials used. Significant differences were observed in particle size, zeta potential, and fluorescence characteristics. Polyethylene glycol coating was found to improve the stability and biocompatibility of the quantum dots. In vitro studies showed minimal cytotoxic effects at low concentrations when interacting with MCF-7, A549, and h-TERT cell lines. In vivo experiments revealed differences in biodistribution following intravenous, intraperitoneal, and oral administration. Conclusion: It is concluded that the biodistribution of synthesis quantum dots may differ depending on the starting materials and application routes. This study will guide future studies on the use of boron-doped quantum dots as drug delivery systems and bioimaging agents.