Glokom hastalarında kullanılan midriyatik damlaların retina, koroid ve peripapiller vaskülaritesi üzerine olan etkiler
The effects of mydriatic eye drops on retinal, choroidal, and peripapillary vascularity in glaucoma patients
  1. Tez No: 945585
  2. Yazar: YARA CHIEKHISMAILZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, optik koherens tomografi anjiografi, pupil dilatasyonu, midriyatik ajanlar, Primary open-angle glaucoma, optical coherence tomography angiography, pupil dilation, mydriatic agents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Primer açık açılı glokom (PAAG) tanısı almış hastalarda uygulanan midriyatik ajanların, pupil dilatasyonu yoluyla göz içi yapılarda meydana getirdiği fizyolojik değişikliklerin; retinal ve koroidal mikrosirkülasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu değerlendirme, optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile elde edilen yapısal ve damarsal parametreler üzerinden gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, kliniğimize başvuran ve PAAG tanısı alan toplam 46 hasta dahil edilmiştir. Araştırmada, etken maddeleri birbirinden farklı üç ayrı midriyatik damla kullanıldı. Hastalara, görme keskinliği, ön segment ve açının biyomikroskopik değerlendirmesi yapıldıktan sonra, rutin muayenede kullanılan üç midriyatik damladan biri rastgele seçilerek uygulandı. Damla uygulamasından önce ve 30 dakika sonra, OKTA ile retinal ve optik disk görüntüleri alındı. Elde edilen veriler, hastalara uygulanan damlaların etken maddelerine göre; dilatasyon öncesi ve sonrası olmak üzere karşılaştırmalı olarak analiz edildi. Bulgular: Tropikamid sonrası retinal ve koroidal parametrelerde anlamlı bir değişiklik izlenmezken, fenilefrin uygulamasıyla SPaD, SPaTD, SPaND ve DpaTD değerlerinde anlamlı artış gözlendi. Siklopentolat uygulamasında ise SMK, DPaD, DPaTD, DpaSD ve DpaID değerlerinde anlamlı yükselme; bazı damarsal parametrelerde ise azalma saptandı. Siklopentolat, birçok ölçümde tropikamid ve fenilefrine kıyasla daha yüksek değerler gösterirken; fenilefrin, özellikle PPRSLT ortalama, inferior ve süperior ölçümlerinde en düşük sonuçları verdi (p < 0.05) Sonuç: Midriyatik ajanların retinal ve koroidal mikrosirkülasyon üzerinde farklı düzeylerde etkiler gösterdiği saptanmıştır. Tropikamid bu parametrelerde anlamlı bir değişikliğe neden olmazken, fenilefrin ve özellikle siklopentolat bazı damarsal ve yapısal ölçümlerde anlamlı farklılıklara yol açmıştır. Bu bulgular, midriyatik ajanların OKTA ile yapılan değerlendirmeleri etkileyebileceğini ve klinik yorumlamalarda bu durumun dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effects of mydriatic agents used in patients diagnosed with primary open-angle glaucoma (POAG) on retinal and choroidal microcirculation through the physiological changes they induce in intraocular structures via pupil dilation. The assessment was conducted using structural and vascular parameters obtained via optical coherence tomography angiography (OCTA). Materials and Methods: A total of 46 patients diagnosed with POAG who presented to our clinic were included in the study. Three different mydriatic eye drops, each containing distinct active ingredients, were used. After evaluating visual acuity, anterior segment, and angle via biomicroscopy, one of the three routinely used mydriatic drops was randomly administered. Retinal and optic disc images were obtained using OCTA before and 30 minutes after drop instillation. The data were comparatively analyzed according to the active ingredient of the drops, both pre- and post-dilation. Results: While no significant changes were observed in retinal and choroidal parameters following tropicamide administration, phenylephrine led to significant increases in SPaD, SPaTD, SPaND, and DpaTD values. Cyclopentolate caused significant increases in CMT, DPaD, DPaTD, DpaSD, and DpaID values, and a decrease in some vascular parameters. Cyclopentolate showed higher values in many parameters compared to tropicamide and phenylephrine, whereas phenylephrine yielded the lowest results in PPRNFL average, inferior, and superior measurements (p < 0.05). Conclusion: Mydriatic agents have varying effects on retinal and choroidal microcirculation. While tropicamide caused no significant changes, phenylephrine and especially cyclopentolate induced significant alterations in several structural and vascular parameters. These findings suggest that mydriatic agents may influence OCTA-based evaluations and should be considered in clinical interpretations.