Kolorektal kanser tanılı hastalarda lncRNA SNHG22 / miR-4492 / FOXK1 ekspresyon seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of lncRNA SNHG22 / miR-4492 / FOXK1 expression levels in patients diagnosed with colorectal cancer
  1. Tez No: 945590
  2. Yazar: ZİYA BULDUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜCE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Onkoloji, Genetics, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: FOXK1, Gen Ekspresyonu, Kolorektal Kanser, lncRNA SNHG22, miR‑4492, Colorectal Cancer, FOXK1, Gene Expression, lncRNA SNHG22, miR-4492
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş-Amaç: Kolorektal kanserler (KRK), dünya genelinde en sık görülen üçüncü kanser türü olup, kansere bağlı ölümler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Son yıllarda, kodlamayan RNA'ların (ncRNA) kanser biyolojisindeki rolleri giderek daha fazla ilgi görmektedir. KRK patogenezinde yer alan ncRNA'lar hem prognoz belirteci hem de potansiyel tedavi hedefleri olarak önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, KRK'li hastalardan elde edilen tümör ve komşu sağlıklı doku örneklerinde lncRNA SNHG22, miR-4492 ve FOXK1'in ekspresyon düzeyleri ile aralarındaki olası etkileşimler değerlendirilmiştir. Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız KRK'de lncRNA SNHG22, miR-4492, FOXK1 ekspresyon seviyelerini birlikte değerlendiren ilk çalışma olacaktır. Gereç-Yöntem: Genel Cerrahi kliniğine KRK tanısı ile başvuran 50 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Ameliyat sırasında bu hastalardan alınan tümörlü ve cerrahi sınırları negatif sağlıklı komşu doku örneklerinden total RNA izolasyonu yapılmış; elde edilen RNA örnekleri kullanılarak kantitatif real-time PCR (qPCR) yöntemiyle hedef genlerin ekspresyon düzeyleri analiz edilmiştir. Bulgular: KRK dokularında lncRNA SNHG22 ekspresyon düzeylerinin anlamlı düzeyde azaldığı (p = 0,0021), miR-4492 ekspresyonunun arttığı ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p = 0,1236) ve FOXK1 ekspresyon düzeylerinin azaldığı (p = 0,1038) tespit edilmiştir. Tümör dokularında lncRNA SNHG22 ve FOXK1 ekspresyon düzeyleri, histopatolojik alt tipler açısından anlamlı farklılık göstermiştir (sırasıyla p = 0,029 ve p = 0,030). Ayrıca, lncRNA SNHG22 ile FOXK1 arasında güçlü bir pozitif korelasyon saptanmıştır (p = 4,70 × 10⁻¹⁰, r = 0,747). Buna karşın, lncRNA SNHG22 ile miR-4492 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p = 0,973, r = –0,005). miR-4492 ile FOXK1 arasında ise orta düzeyde pozitif bir korelasyon gözlemlenmiştir (p = 0,0017, r = 0,432). Sonuç: Bu çalışma lncRNA SNHG22, miR-4492 ve FOXK1'in KRK ile ilişkili moleküler mekanizmalardaki potansiyel rollerine dair yeni ve önemli bulgular ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, bu moleküllerin KRK patogenezinde önemli düzenleyici işlevlere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Ancak, bu ilişkilerin moleküler düzeyde daha ayrıntılı biçimde ortaya konulması ve bulguların doğrulanması amacıyla ileri düzey, fonksiyonel ve geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır. Gelecekte yapılacak kapsamlı araştırmalar, bu moleküler yolakların daha iyi anlaşılmasını sağlayarak lncRNA SNHG22, miR-4492 ve FOXK1'in tanı, prognoz ve tedavi açısından klinik kullanım potansiyelini ortaya koyabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Colorectal cancers (CRCs) are the third most commonly diagnosed cancer type worldwide and the second leading cause of cancer-related deaths. In recent years, the roles of non-coding RNAs (ncRNAs) in cancer biology have gained increasing attention. ncRNAs involved in CRC pathogenesis are considered to be important both as prognostic markers and as potential therapeutic targets. In this study, the expression levels of lncRNA SNHG22, miR-4492, and FOXK1, as well as their possible interactions, were evaluated in tumor and adjacent normal tissue samples obtained from CRC patients. To the best of our knowledge, this is the first study to jointly evaluate the expression levels of the lncRNA SNHG22, miR-4492, and FOXK1 in colorectal cancer. Materials-Methods: Fifty patients diagnosed with CRC who presented to the General Surgery clinic were included in the study. Tumor and adjacent healthy tissue samples with negative surgical margins were obtained during surgery. Total RNA isolation was performed on these samples, and the expression levels of target genes were analyzed using quantitative real-time PCR (qPCR). Results: In CRC tissues, the expression levels of lncRNA SNHG22 were significantly decreased (p = 0.0021), while the expression of miR-4492 was increased but not statistically significant (p = 0.1236), and the expression levels of FOXK1 were reduced (p = 0.1038). In tumor tissues, the expression levels of lncRNA SNHG22 and FOXK1 differed significantly among histopathological subtypes (p = 0.029 and p = 0.030, respectively). Furthermore, a strong positive correlation was observed between lncRNA SNHG22 and FOXK1 (p = 4.70 × 10⁻¹⁰, r = 0.747). In contrast, no statistically significant relationship was found between lncRNA SNHG22 and miR-4492 (p = 0.973, r = –0.005). A moderate positive correlation was observed between miR-4492 and FOXK1 (p = 0.0017, r = 0.432). Conclusion: This study presents novel and significant findings regarding the potential roles of lncRNA SNHG22, miR-4492, and FOXK1 in the molecular mechanisms associated with CRC. The data suggest that these molecules may have important regulatory functions in CRC pathogenesis. However, furta her detailed investigation at the molecular level and validation of these findings are required through advanced, functional, and large-scale studies. Comprehensive future research may enhance the understanding of these molecular pathways and reveal the potential roles of lncRNA SNHG22, miR-4492, and FOXK1 as diagnostic, prognostic, or therapeutic targets in clinical practice.