Triple negatif meme kanseri hastalarında düzenleyici yolakta bulunan EZH2/miR-29b/LOXl4 ekspresyon seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of EZH2/miR-29b/LOXl4 expression levels in the regulatory pathway in triple negative breast cancer patients
  1. Tez No: 945602
  2. Yazar: BÜŞRA SARUHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜCE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Onkoloji, Genetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: EZH2, Ekspresyon düzeyi, Triple Negatif Meme Kanseri, LOXL4, miR-29b, EZH2, Expression level, Triple-Negative Breast Cancer, LOXL4, miR-29b
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Triple Negatif Meme Kanseri Hastalarında Düzenleyici Yolakta Bulunan EZH2/MİR-29B/LOXL4 Ekspresyon Seviyelerinin Değerlendirilmesi Giriş-Amaç: Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen malignite olup heterojen moleküler yapısı ve değişken klinik seyri nedeniyle hem tanı hem de tedavi süreçlerinde multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Küresel sağlık yükü açısından da öncelikli bir onkolojik hastalık olan meme kanserinin erken tanısı ve hedefli tedavisi her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Kodlamayan RNA'ların kanser oluşumu ve ilerlemesindeki rolünü anlamak, kanserin biyolojisini daha iyi kavramamıza yardımcı olarak gelecekteki tedavi yaklaşımlarına ışık tutabilir. Bu çalışmamızda, Triple negatif meme kanserli hastalardan alınan kanser dokusu ve sağlıklı komşu doku arasında EZH2/LOXL4/miR-29b genlerinin ekspresyon düzeyleri ve etkileşimleri değerlendirilmiştir. Gereç-Yöntem: Genel cerrahi kliniğine triple negatif meme kanseri tanısı ile başvuran 5 hasta ve tıbbi patoloji bölümünden tümör blokları alınan triple negatif meme kanseri tanılı 25 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada, taze doku ve FFPE doku örneklerinden total RNA izolasyonu gerçekleştirilmiş, ardından hedef genlerin ekspresyon düzeyleri kantitatif real-time yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Sağlıklı dokulara kıyasla tümör dokularında EZH2 geninin ekspresyon düzeyinin değişmediği, buna karşılık LOXL4 geninin ekspresyon seviyelerinin anlamlı düzeyde arttığı gözlenmiştir. miR-29b düzeyinin ise tümör dokularında anlamlı düzeyde azaldığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, EZH2/LOXL4/miR-29b genlerini hedefleyen terapötik yaklaşımların potansiyelini ortaya koymakta olup, meme kanseri biyolojisine ilişkin yeni perspektiflerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Sonuç: Bu çalışma, triple negatif meme kanseri gibi moleküler hedefe yönelik tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğu agresif tümör alt tiplerinde, ncRNA'ların düzenleyici rolüne dair yeni kanıtlar sunmaktadır. Elde edilen veriler, EZH2, LOXL4 ve miR-29b gibi genlerin potansiyel biyobelirteç ve tedavi hedefleri olarak değerlendirilebileceğini göstermekte; böylece hem hastalığın biyolojisine dair daha derin bir anlayış sağlamakta hem de kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction–Aim: Breast cancer (BC) is the most common malignancy among women worldwide and requires a multidisciplinary approach in both diagnosis and treatment due to its heterogeneous molecular structure and variable clinical course. As a major global health burden, the early diagnosis and targeted treatment of breast cancer have become increasingly important. Understanding the role of non-coding RNAs in tumor initiation and progression can help us better grasp the underlying biology of cancer and guide future therapeutic strategies. In this study, the expression levels and interactions of the EZH2/ LOXL4/miR-29b genes were evaluated in tumor tissues and adjacent healthy tissues obtained from patients with triple-negative breast cancer Material and Methods: A total of 30 patients diagnosed with triple-negative breast cancer (TNBC) were included in the study, comprising 5 patients from the general surgery clinic and 25 patients whose tumor tissue blocks were retrieved from the pathology archives. Total RNA was isolated from both fresh tissue and FFPE (formalin-fixed paraffin-embedded) samples, followed by quantitative real-time PCR analysis to determine the expression levels of the target genes. Results: Compared to healthy tissues, the expression level of the EZH2 gene did not change in tumor tissues, whereas the expression level of the LOXL4 gene was found to be significantly increased. In contrast, the level of miR-29b was found to be significantly decreased in tumor tissues.These findings highlight the therapeutic potential of targeting the EZH2/LOXL4/miR-29b pathway and contribute to a deeper understanding of breast cancer biology. Conclusion: This study provides new evidence regarding the regulatory role of ncRNAs in aggressive tumor subtypes such as triple-negative breast cancer, where molecularly targeted treatment options remain limited. The data obtained suggest that genes such as EZH2/LOXL4/miR-29b may serve as potential biomarkers and therapeutic targets, thereby offering deeper insight into the disease's biology and contributing to the advancement of personalized treatment strategies.