Aktif başkalaşımlı insansız helikopterin uçuş parametrelerinin iyileştirilmesi
Improvement of flight parameters of active metamorphosis unmanned helicopter
- Tez No: 945651
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ARIK HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: İtki/Tork Oranı, Helikopter, Optimizasyon, Diferansiyel Arama Algoritması, Thrust/Torque Ratio, Helicopter, Optimization, Differential Search Algorithm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Elektrik ve Elektroniği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Mühendislik dünyasında, teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte insansız hava araçları (İHA'lar) tasarımları büyük bir ilgi odağı haline gelmiştir. Sabit ve döner kanat olarak tasarlanan İHA'larda en önemli faktörler arasında güç sistemi tasarımı ve otopilot parametrelerinin belirlenmesi yer almaktadır. Bu çalışmada ele alınan konu, insansız bir helikopterin itki ve otonom performansının incelenmesidir. İncelemede aktif başkalaşımlı insansız helikopterde kullanılan pal parametreleri ve otonom performans parametreleri birlikte değerlendirilmiştir. Bu amaçla, insansız helikopterde kullanılan pal uzunluğu, pal veter genişliği, pal kütle yoğunluğu, pal burulma açısı ve PID kazanç katsayıları gibi parametreler göz önüne alınarak, oturma zamanı, yükselme zamanı, maksimum aşım ve maksimum itki/tork oranı hesaplanmıştır. Bu parametrelerden oluşan karmaşık bağlantılara sahip bir maliyet fonksiyonu oluşturulmuştur. Bahse konu fonksiyonun çözümünde ise doğadan esinlenen bir sezgisel algoritma olan Diferansiyel Arama (Differential Search, DS) algoritması kullanılmıştır. Bu yöntem hem arama hem de keşif kabiliyetleri açısından yüksek verimlilik sunmakta, bu sayede optimum çözüme ulaşmak için yüksek doğrulukla sonuçlar üretilebilmektedir. DS algoritması tabanlı önerilen yöntemler yapılan simülasyon sonuçları tablo ve şekiller ile sunulmuştur. Simülasyon sonuçları, tasarım değişkenlerinin yanı sıra PID kazanç parametrelerinin itki ve otonom sistem performansına etkisini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the field of engineering, with the rapid advancement of technology, the design of unmanned aerial vehicles (UAVs) has become a major focus of interest. Among the most critical factors in UAVs, which are designed as fixed-wing or rotary-wing aircraft, are the design of the power system and the determination of autopilot parameters. This study focuses on analyzing the thrust and the autonomous performance of an unmanned helicopter. In the study, the blade parameters and the autonomous performance parameters used in the active morphing unmanned helicopter were evaluated together. For this purpose, considering the parameters such as blade length, blade chord width, blade mass density, blade twist angle and PID gain coefficients used in the unmanned helicopter, the settling time, rise time, maximum overshoot and maximum thrust/torque ratio were calculated. A cost function with complex connections consisting of these parameters was created. In the solution of the mentioned function, the Differential Search (DS) algorithm, a heuristic algorithm inspired by nature, was used. This method offers high efficiency in terms of both search and exploration capabilities, thus high accuracy results can be produced to reach the optimum solution. The simulation results of the proposed methods based on the DS algorithm are presented with tables and figures. The simulation results revealed the effects of the design variables as well as the PID gain parameters on the thrust and autonomous system performance.