Havacılık ve uzay sanayisinde görüntü işlemenin önemi
Image processing for the aerospace industry
- Tez No: 945884
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Derin Öğrenme, Görüntü İşleme, Havacılık ve Uzay Sanayisi, Makine Öğrenmesi, Yönetim Bilişim Sistemler, Aerospace Industry, Deep Learning, Image Processing, Machine Learning, Management Information Systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, havacılık ve uzay sanayisinde dijital görüntü işleme teknolojilerinin kullanımını, mevcut uygulamalarını ve sağladığı avantajları kapsamlı biçimde incelemektedir. Çalışmada, insansız hava araçları (İHA), uydu sistemleri ve bakımonarım süreçlerinde görüntü işleme tekniklerinin operasyonel verimlilik ve güvenlik üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) çerçevesinde görüntü işleme sistemlerinin entegrasyonu ele alınmış; makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmalarının bu süreçlerdeki rolü detaylandırılmıştır. Ayrıca, milli savunma ve uzay projelerinde kullanılan görüntü işleme tabanlı çözümler vaka örnekleri ve literatür taraması yoluyla değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, görüntü işleme teknolojilerinin sektörde yalnızca teknolojik yenilik sağlamadığını, aynı zamanda stratejik üstünlük ve maliyet avantajı yaratarak rekabetçi konum kazandırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive analysis of the use, current applications, and advantages of digital image processing technologies in the aerospace industry. The study examines how image processing techniques, particularly in unmanned aerial vehicles (UAVs), satellite systems, and maintenance-repair processes, enhance operational efficiency and safety. The integration of image processing systems within the framework of Management Information Systems (MIS) is explored, with a detailed focus on the role of machine learning and deep learning algorithms in these workflows. Additionally, the significance of image-processing-based solutions in national defense and space projects is evaluated through case studies and literature review. The findings demonstrate that image processing technologies not only offer technological innovation but also provide strategic superiority and cost advantages, strengthening the competitive position of the sector.