Kronik karaciğer hastalıklarında beslenme, kırılganlık ve yaşam kalitesi
Nutrition, frailty and quality of life in chronic liver diseases
  1. Tez No: 945883
  2. Yazar: BURCU SÜTCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH ÇAMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik karaciğer hastalığı, malnütrisyon, kırılganlık, yaşam kalitesi, hemşirelik, Chronic liver disease, malnutrition, frailty, quality of life, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışma kronik karaciğer hastalıklarında beslenme, kırılganlık ve yaşam kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma; 15 Ocak 2024 ile 2025 tarihleri Türkiye, İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinin dahiliye servisinde yatan 221 kronik karaciğer hastalarında yapıldı. Veriler, Hasta Tanılama Formu, Nütrisyonel Risk Taraması 2002 (NRS 2002) Edmonton Kırılganlık Ölçeği ve Kronik Karaciğer Hastalığı Yaşam Kalitesi Ölçeği 2.0 kullanılarak toplandı. Analizler; tanılayıcı istatistikler, Student't testi, One Way Anova, Kruskal Wallis, Perarsan Kolelasyon ve Multiple Lineer Regresyon ile yapıldı. Bulgular: Hastaların %35,3'ü kadın, %64,7'si erkekti. Yaş ortalaması 57,53±12,58'dir. Hastaların %71'i evli, %29'u bekardır. Hastaların tıbbi tanıları incelendiğinde; %57,5'inde karaciğer sirozu, %32,6'sında kronik hepatit, %1,8'inde kist hidatik, %8,1'inde hepatosellüler karsinom olduğu bulundu. Hastaların %39,8'i malnütrisyon riski olduğu saptandı. Hastaların %12,2'si normal, %14'ü görünürde savunmasız, %18,6'sı hafif derecede kırılgan, %14,9'u orta derecede kırılgan, %40,3'ü şiddetli kırılgan oldukları bulundu. Yaşam kalitesi ölçeğinin toplan puan ortaması 55,54±14,96'dir. Yaşam Kalitesi ile kırılganlık ve malnutrsiyon puanları arasında pozitif orta düzeyde bir ilişki saptandı. Kırılganlık, malnütrsiyon, yaş, medeni durum ve hastaneye yatma sıklığı yaşam kalitesinin istatistiksel olarak anlamlı yordayıcıları olduğu bulundu. Sonuç: Hastaların kırılganlık ve malnütrisyon riskinin yüksek olduğu saptandı. Yaşam kalitesi puanı ortalamanın üstünde bulundu. Kırılganlık ve malnütrisyonun yaşam kalitesini düşürdüğü belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine nutrition, frailty and quality of life in chronic liver diseases. Materials and Methods: The study was conducted on 221 patients with chronic liver disease hospitalized in the internal medicine clinic of a training and research hospital in Istanbul, Turkey, between January 15, 2024 and 2025. Data were collected using the Patient Identification Form, Nutritional Risk Screening 2002 (NRS 2002), Edmonton Frailty Scale, and Chronic Liver Disease Quality of Life Scale 2.0. Analyses were performed using diagnostic statistics, Student't test, One Way Anova, Kruskal Wallis, Perarsan Correlation, and Multiple Linear Regression. Results: 35.3% of the patients were female and 64.7% were male. The mean age was 57.53±12.58. 71% of the patients were married and 29% were single. When the medical diagnoses of the patients were examined; 57.5% had liver cirrhosis, 32.6% had chronic hepatitis, 1.8% had hydatid cyst, and 8.1% had hepatocellular carcinoma. 39.8% of the patients were found to be at risk of malnutrition. 12.2% of the patients were found to be normal, 14% were apparently vulnerable, 18.6% were mildly frail, 14.9% were moderately frail, and 40.3% were severely frail. The total mean score of the quality of life scale was 55.54±14.96. A positive moderate correlation was found between the quality of life and frailty and malnutrition scores. Frailty, malnutrition, age, marital status and frequency of hospitalization were found to be statistically significant predictors of quality of life. Conclusion: It was determined that patients were at high risk of frailty and malnutrition. Quality of life scores were found to be above average. It was determined that frailty and malnutrition reduced quality of life.