Süper absorban polimerlerin yapı ürünü olarak kullanım potansiyellerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the potential use of superabsorbent polymers as building products
  1. Tez No: 945997
  2. Yazar: HATİCE İLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİRE PAPATYA SEÇKİN TAHTALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Süper absorban polimer, SAP katkılı yapı malzemeleri, kendiliğinden iyileşme, kendi kendini sızdırmaz hale getirme, SAP katkılı yeşil çatı, SAP katkılı harçlar, SAP katkılı kaplamalar, Superabsorbent polymer, SAP-modified building materials, self-healing, self-sealing, SAP-based green roofs, SAP-modified mortars, SAP-modified coatings
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Süper absorban polimerler (SAP'ler), kendi ağırlıklarının yüzlerce katı suyu emme ve tutma yeteneğine sahip ileri teknoloji malzemeleridir. Bu özellikleri, yapı fiziği ve malzemesi açısından geniş bir uygulama alanı sunmaktadır. SAP'ler, su emme kapasiteleri ve şişme-salma davranışları nedeniyle binalarda nem yönetimi, uzun vadede yapı malzemelerinin dayanıklılığının artırılması, çatlak kontrolü, yeşil çatılarda substrat özelliklerinin iyileştirilmesi ve yangın geciktirme gibi kritik alanlarda etkili ve akıllı çözüm potansiyelleri sunmaktadır. Bu tezde, süper absorban polimerlerin yapı ürünü olarak kullanımı, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve yapı malzemeleri ile etkileşimleri incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, SAP'lerin bina ölçeğindeki kullanım senaryolarını ortaya koymak ve bu malzemelerin dayanıklılığa ve işlevsel özelliklere etkilerini bilimsel bir çerçevede değerlendirmektir. Araştırma kapsamında SAP'lerin yeşil çatıda bitki besleme ortamındaki düzenleyici etkileri, beton malzemedeki iyileştirici ve dayanım arttırıcı etkileri, iç ortamlarda nem düzenleme özellikleri, bir yangın geciktirme katkısı ve kaplama malzemesi olarak beton, ahşap ve cam gibi gibi yapı malzemeleri ile etkileşimleri literatürde yer alan deneysel çalışmalardan hareketle analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, SAP'lerin bina durabilitesini artırmada ve çevresel sürdürülebilirliği desteklemede kritik avantajlar sunabileceğini göstermektedir. Ayrıca, nem kontrolü üzerindeki olumlu etkiler, SAP'lerin enerji verimliliği ve konfor koşulları açısından da değerli bir bileşen olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, SAP'lerin yapı ürünü olarak değerlendirilmesi, inşaat sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir tasarım yaklaşımlarına önemli katkılar sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Superabsorbent polymers (SAPs) are advanced materials capable of absorbing and retaining water up to several hundred times their own weight. These unique properties offer a wide range of applications in terms of building physics and materials science. Due to their high water absorption capacity and swelling-release behavior, SAPs present effective and smart solutions in critical areas such as moisture management in buildings, long-term improvement of material durability, crack control, enhancement of substrate properties in green roofs, and fire retardancy. In this thesis, the use of superabsorbent polymers as building-related materials, their physical and chemical properties, and their interactions with building materials have been examined. The primary aim of the study is to explore building-scale application scenarios for SAPs and to scientifically evaluate their effects on material durability and functional performance. Within the scope of the research, the regulatory effects of SAPs on plant growth media in green roofs, their durability-enhancing and self-healing properties in concrete, their moisture regulation potential in interior environments, and their interactions with building materials such as concrete, wood, and glass as fire- retardant additives and coating materials have been analyzed based on experimental studies available in the literature. The findings reveal that SAPs can offer significant advantages in improving building durability and supporting environmental sustainability. Furthermore, their positive impact on moisture control highlights the value of SAPs as a component contributing to energy efficiency and indoor comfort. In this context, the evaluation of SAPs as building-related materials is expected to provide important contributions to innovative and sustainable design approaches in the construction industry.