Modern Mısır tiyatrosunda Mustafa Mahmud ve tiyatrocu kişiliği
Mustafa Mahmoud and his theatrical persona in modern Egyptian theater
  1. Tez No: 945996
  2. Yazar: FURKAN TAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP CİVELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Mısır Edebiyatı, Tiyatro, Mustafa Mahmud, Edebi Eleştiri, Modern Arabic Literature, Egyptian Literature, Theatre, Mustafa Mahmoud, Literary Criticism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Tiyatro, tarihi süreç içerisinde çeşitli medeniyetlerde ortaya çıkan ve edebiyatın diğer tüm türlerini içerisinde barındıran en eski sanatsal ifade biçimlerinden birisidir. Tiyatro, estetik ve sanatsal yönünün yanı sıra, milletlerin siyasal, kültürel, toplumsal, dini vb. pek çok yönünü yansıtan ve bu yapılara ayna tutan bir özelliğe de sahiptir. Bu bağlamda bu çalışma, modern Mısır edebiyatının zenginleşmesine katkı sağlayan edebiyatçı, doktor ve filozof olan Mustafa Mahmud'un (1921-2009) tiyatrolarını farklı açılardan ele almaya çalışmaktadır. Öncelikle, çalışmanın giriş kısmında dünya edebiyatında tiyatro türünün seyrine kısa bir şekilde değinilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde ise, klasik köklerden modern döneme kadar Arap edebiyatı içerisinde tiyatro türünün izi sürülmeye çalışılmıştır. Bu bölümde, klasik Arap edebiyatında tiyatro türünün varlığı meselesi tartışıldıktan sonra, Mısır edebiyatında tiyatro türünün başlangıcı, gelişimi, tiyatro eleştirisi, tiyatroda kullanılan dil ve işlenen temalar doküman analiz yöntemi kullanılarak resmedilmeye ve tahlil edilmeye çalışılmıştır. Bu sayede, Mustafa Mahmud'un tiyatrocu yönünün konumlandırılacağı tiyatro geleneği belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Mustafa Mahmud'un hayatı, eserleri, sanat anlayışı ve edebi yönüne odaklanılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, yazarın tiyatroları tarihsel açıdan kategorize edilerek şekilsel ve tematik açıdan inceleme konusu yapılmıştır. Çalışma neticesinde, Mustafa Mahmud'un; tarihi, politik, epik, felsefi, psikolojik ve toplumsal oyunlar kaleme aldığı, oyunlarında siyaset, din, ideoloji, toplum, felsefe, çevre, ahlak vb. gibi çeşitli alanlarda söylem inşa etmeye çalıştığı, ayrıca hem Doğu hem de Batı'nın felsefi ve kültürel birikiminden yararlandığı ve oyunlarında özel olarak Mısır'ın genel olarak ise modern dünyanın çağdaş problemlerine değindiği gibi bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Theatre is one of the oldest artistic expressions, encompassing all other literary genres and emerging across various civilizations throughout history. Beyond its aesthetic value, it reflects and mirrors the political, cultural, social, and religious dimensions of nations. This study examines the plays of Mustafa Mahmoud (1921–2009)—a writer, doctor, and philosopher who contributed to the development of Modern Egyptian Literature—from various perspectives. The introduction briefly outlines the evolution of theatre in world literature. The first chapter traces the genre's development in Arabic literature, from classical roots to the modern era. It discusses the presence of theatre in classical Arabic literature and analyzes the emergence, growth, criticism, language, and themes of Egyptian theatre using document analysis. This establishes the theatrical tradition within which Mahmoud's plays can be situated. The second chapter focuses on Mahmoud's biography, works, artistic vision, and literary characteristics. The third chapter categorizes his plays chronologically and analyzes them structurally and thematically. The study concludes that Mahmoud wrote plays with historical, political, philosophical, psychological, and social dimensions. His works construct discourses on politics, religion, ideology, society, ethics, and the environment. He draws from both Eastern and Western philosophical and cultural traditions, addressing Egypt's issues specifically and those of the modern world in general.