Perhat Tursun'un Ölüvéliş Sen'iti adlı romanı üzerine dil incelemesi (Ses bilgisi - şekil bilgisi - sözlük)
Language analysis on Perhat Tursun's novel 'Oluvélis Sen'iti' (Phonetics - morphology - glossary)
  1. Tez No: 946146
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DENİZ AŞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Perhat Tursun, Yeni Uygur Türkçesi, Uygurlar, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sözlük, Perhat Tursun, New Uyghur Turkish, Uyghurs, Phonetics, Morphology, Glossary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 664
Özet
Perhat Tursun, modern şair, roman ve hikaye yazarı, siyasetçi ve bilim adamıdır. Eserleri Çince, Korece, Arapça ve İngilizceye tercüme edilen Perhat Tursun, 2018'de Çin hükümeti tarafından on altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 2022 yılında İsveç Yazarlar Derneğinin sürgündeki veya hapisteki yazarlara verdiği Tukholsky Ödülü'ne layık görülen edibin hayatta olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi mevcut değildir. Tursun'un Ölüvéliş Sen'iti adlı romanı çalışma konumuz olmuştur. Çalışma; giriş, inceleme ve sözlük olarak üç ana bölüme ayrılmıştır. Çalışmaya Arap harfli metnim transkripsiyonu ile başlanmıştır. Giriş bölümünde Uygurlar, Uygur Türkçesi ve ağızları, Uygur alfabeleri, modern Uygur edebiyatı ile Perhat Tursun hakkında bilgiler verilmiştir. İnceleme bölümü ses ve şekil bilgisi olarak ikiye ayrılmıştır. Bu alt bölümlerde ses hadiseleri ve kelime türleri hakkında bilgiler verilmiş ve metinden örnekler alınırak Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Sözlük bölümünde metinde geçen kelimeler alfabetik sırayla ve Türkiye Türkçesindeki anlamlarıyla verilmiştir. İnceleme ve sözlük bölümlerinden elde edilen bilgiler sonuç başlığı altında maddeler hâlinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Perhat Tursun is a modern poet, novelist and short story writer, politician and scientist. Perhat Tursun, whose works have been translated into Chinese, Korean, Arabic and English, was sentenced to sixteen years in prison by the Chinese government in 2018. In 2022, he was awarded the Swedish Writers' Association's Tukholsky Prize for writers in exile or imprisonment, but there is no information on whether he is still alive. Tursun's novel Ölüvéliş Sen'iti was the subject of this study. The study is divided into three main sections: introduction, review and glossary. The study started with the transcription of the Arabic script text. In the introduction, information about Uyghurs, Uyghur Turkish and dialects, Uyghur alphabets, modern Uyghur literature and Perhat Tursun is given. The review section is divided into two as phonology and morphology. In these sub-sections, information about sound events and word types are given and examples from the text are taken and transferred to Turkey Turkish. In the dictionary section, the words in the text are given in alphabetical order and with their meanings in Turkey Turkish. The information obtained from the introduvtion and dictionary sections are listed as items under the title of conclusion.