Transmission line codes and their hardware ımplementations
İletim hat kodları ve donanım uygulamaları
  1. Tez No: 946329
  2. Yazar: RÜMEYSA NUR TAVUKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN KIVRAK, PROF. DR. ORHAN GAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hat kodları, DC denge, HDL, Line codes, DC Balance, HDL
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek hızlı dijital iletişim sistemlerinde yaygın olarak kullanılan hat kodlama teknikleri detaylı biçimde incelenmiş ve bu tekniklerin performansları belirli kriterler açısından analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında özellikle PCI Express haberleşme standardı odak noktası olarak ele alınmış; bu standardın tarihçesi, katmanlı mimarisi ve fiziksel katmanda kullanılan kodlama yöntemleri açıklanmıştır. PCI Express'in fiziksel katmanında yer alan 8b/10b ve PAM-4 kodlama teknikleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Yüksek bant genişliği gereksinimleri doğrultusunda modern sistemlerde kullanılan PAM-4 tekniği teorik olarak ele alınmış; 8b/10b kodlaması ile karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılmıştır. Bu karşılaştırmada, her iki yöntemin DC dengeleme, sinyal geçiş yoğunluğu ve spektral özellikleri incelenmiş; her bir yapının güçlü ve sınırlı yönleri ortaya konmuştur. Tez çalışmasının ilerleyen aşamasında, saat geri kazanımı problemini azaltmaya yönelik olarak yeni bir PAM-4 kodlama yöntemi önerilmiştir. Bu yöntem kapsamında DC denge ve saat geçiş yoğunluğu analizleri gerçekleştirilmiş; önerilen yapının, klasik PAM-4 yapısına kıyasla daha kararlı bir sinyal yapısı sunduğu ve saat geri kazanımı açısından avantaj sağladığı ortaya konmuştur. Tez çalışması sonucunda, iletişim sistemlerinde kullanılacak kodlama tekniklerinin, sistemin genel mimarisi ve ihtiyaç duyulan performans kriterlerine göre optimize edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda, tez hem teorik açıklamaları hem de uygulamalı analizleriyle güvenilir ve verimli iletişim altyapılarının tasarımına katkı sağlayacak bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
daha sonra In this thesis, line coding techniques that are widely used in high-speed digital communication systems are examined in detail, and the performance of these techniques is analyzed based on specific criteria. The study primarily focuses on the PCI Express communication standard; its historical development, layered architecture, and the coding techniques used in the physical layer are thoroughly discussed. A comparison is made between the 8b/10b and PAM-4 coding schemes employed in the physical layer of PCIe. In line with the high bandwidth requirements of modern systems, the PAM-4 technique is also theoretically analyzed and comparatively evaluated against 8b/10b encoding. In this comparison, the DC balance, signal transition density, and spectral characteristics of both methods are investigated, highlighting the strengths and limitations of each approach. In the later stages of the thesis, a novel PAM-4 encoding scheme, Dynamic PAM-4, is proposed to mitigate the clock recovery problem. Within this scope, analyses on DC balance and transition density are performed. The proposed structure demonstrates a more stable signal pattern compared to the conventional PAM-4 scheme and provides advantages in terms of clock recovery. The findings of the thesis emphasize that the selection of appropriate coding techniques in communication systems must be optimized according to the overall system architecture and the required performance criteria. In this regard, the thesis presents a holistic approach that contributes to the design of reliable and efficient communication infrastructures through both theoretical insights and practical analyses.