Retrograd intrarenal cerrahide vakum destekli ve geleneksel erişim kılıfı kullanımının cerrahi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of surgical outcomes between vacuum assisted and conventional access sheath use in retrograd intrarenal surgery
- Tez No: 946442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAHADIR HABERAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üriner taş, üreteroskopik cerrahi prosedür, postoperatifÜriner taş, postoperatif komplikasyonlarkomplikasyonlar., Urinary stone, ureteroscopy surgical procedure, postoperative complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç : Çalışmamızda retrograd intrarenal cerrahide (RIRS) vakum destekli ve geleneksel üreteral erişim kılıfı kullanımının cerrahi sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: 1 T emmuz 2021 30 Haziran 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde RIRS operasyonu yapılan hastaların cerrahi verileri retrospektif olarak incelendi. Toplam 117 hasta çal ışmaya dahil edildi. Hastaların böbrek taşı tanıları ve postoperatif 1. aydaki taşsızlık oranı non kontrast bilgisayarlı tomografi ( ile değerlendirildi. Her iki grubun ameliyat süreleri, postoperatif 1. gündeki enfeksiyon parametreleri (C r eaktif prote in, beyaz küre sayısı ( WBC), sistemik inflamatuar yanıt sendromu kriterleri), postoperatif 1 . aydaki taşsızlık oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda 117 hastanın 58'inde (%49.6) vakum destekli erişim kılıfı (FV UAS)UAS), 59'unda ise (%50.4 ) geleneks el erişim kılıfı (T UAS) kullanıldı. Her iki grup karşılaştırıldığında FV UAS kullanılan hastalarda postoperatif ortanca WBC değeri 8.7 x 10 3 /µL, T UAS kullanılanlarda ise 10.5x 10 3 /µL olarak tespit edildi (p=0.015). Taşsızlık ve ameliyat süreleri karşılaştı rıldığında bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (sırasıyla 0.309, p=0.159) 0.159). Çalışmamızdaki 500 mm 3 üzerinde taş hacmine sahip olan hastalar FV UAS ve T UAS kullanımına göre iki gruba ayrıldığında ise ortanca ameliyat süresi F V UAS grubunda 30 dk iken T UAS grubunda 45 dk (p=0.042), taşsızlık oranı FV UAS grubunda %65.6 iken T UAS grubunda %36.8 (p=0.046), FV UAS kullanılan hastalarda postoperatif 1.günde ölçülen ortanca WBC değeri 8.7x 10 3 /µL iken T UAS kullanılan hastalarda 11 .5x 10 3 /µL olarak tespit edildi (p=0.018). Taş hacmi 500 mm 3 üzerinde olan hastalarda taşsızlığı öngören faktörler için yapılan çok değişkenli analiz sonuçlarında FV UAS kullanımının T UAS kullanımına göre taşsızlık oranını 3.2 kat artırdığı belirlenmiştir ( 0.049 vii Sonuç: Sonuç: Çalışmamız Çalışmamız RIRS'ta FVRIRS'ta FV--UAS kullanımının TUAS kullanımının T--UAS kullanımına göre UAS kullanımına göre özellikle tözellikle taş hacmi aş hacmi 500 mm500 mm33 üzerinde olan hastalarda ameliyat süresini kısaltmadaüzerinde olan hastalarda ameliyat süresini kısaltmada, , yüksek taşsızlık oranı sağlamada ve postoperatif enfeksiyon parametrelerinin yüksek taşsızlık oranı sağlamada ve postoperatif enfeksiyon parametrelerinin düşüklüğünde istdüşüklüğünde istatistiksel olarak anlamlı derece üstün olduğunu gösterdi. atistiksel olarak anlamlı derece üstün olduğunu gösterdi. Sonuçlarımızın doğrulanması için prospektif ve daha yüksek hasta sayısı ile yapılan Sonuçlarımızın doğrulanması için prospektif ve daha yüksek hasta sayısı ile yapılan çok merkezli çalışmalar gerekmektedir.çok merkezli çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the surgical outcomes of vacuum-assisted ureteral access sheath (FV-UAS) and traditional ureteral access sheath (T-UAS) in retrograde intrarenal surgery (RIRS). Materials and Methods: The surgical data of patients who underwent RIRS between July 1, 2021, and June 30, 2024, at the Urology Department of Health Sciences University Ankara Ataturk Sanatorium Training and Research Hospital were retrospectively analyzed. A total of 117 patients were included in the study. The diagnosis of kidney stones and the stone-free rate at the 1-month postoperative period were evaluated using non-contrast computed tomography. The operation time, postoperative infection parameters on the first day of the procedure (C-reactive protein, white blood cell count (WBC), systemic inflammatory response syndrome criterias), and the stone-free rate at the postoperative 1-month were compared between the two groups. Results: A vacuum-assisted access sheath (FV-UAS) was used in 58 patients (49.6%), while a traditional access sheath (T-UAS) was used in 59 patients (50.4%). When comparing the two groups, the median postoperative WBC count in the FV-UAS group was 8.7 x 10³/μL, while in the T-UAS group, it was 10.5 x 10³/μL (p=0.015). No statistically significant difference was found in terms of stone-free rate and operation time between the two groups (p=0.309, p=0.159 respectively). In patients with a stone volume greater than 500 mm³ subgroup analysis based on sheath type showed that the median operation time in the FV-UAS group was 30 minutes and it was 45 minutes in the T-UAS group (p=0.042). The stone-free rate was significantly higher in the FV-UAS group (65.6%) compared to the T-UAS group (36.8%) (p=0.046). On postoperative day one, the median white blood cell (WBC) count was 8.7 × 10³/μL in the FV-UAS group and 11.5 × 10³/μL in the T-UAS group (p=0.018). In the multivariate analysis, the use of FV-UAS was an independent predictor of stone-free status, increasing the likelihood of achieving ix stone-free status by 3.2 times compared to T-UAS for patients with a stone volume greater than 500 mm³ (p=0.049). Conclusion: The use of FV-UAS in RIRS demonstrated statistically significant superiority over T-UAS, particularly in patients with a stone volume greater than 500 mm³, by reducing operation time, increasing stone-free rates, and lowering postoperative infection parameters. However, prospective, multicenter studies with larger sample sizes are needed to validate our findings.