Cumhuriyet dönemi Türk romanında kadın kahraman açısından namus, şeref ve cinsellik kavramları
Honor, virtue, and sexuality from the perspective of female protagonists in Turkish novels of the Republican era
- Tez No: 946452
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA CİVALIOĞLU SEVİNDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet edebiyatı, kadın, feminist hareket, namus, cinsellik, Republican literature, women, feminist movement, honor, sexuality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Cumhuriyet'in ilanından sonra değişen toplumsal yapının edebiyata yansıması kaçınılmaz bir gerçektir. Özellikle kadının sosyal hayata dâhil olmasıyla romanlarda kadın kahramanlar çeşitlenen kimliklerle karşımıza çıkar. Bu tezimizde Cumhuriyet sonrası Türk romanının, kadın edebiyatı örneğinden hareketle değerlendirmesini yapmaya gayret ettik. Ayrıca romanlarda kadın sorunsalının ana problem olarak belirlenmiş olmasına dikkat ettik. Bahsi geçen Cumhuriyet tarihinin yüz yılı aşkın bir süre olması, elbette eser seçimini zorlaştırmıştır. Her bilimsel çalışmada olduğu gibi bu çalışmanın da nicelik olarak sınırı olması gerekliliği hasebiyle her dönemden kanonik kabul edilmiş eserler belirlenmiş ve bu eserler üzerine çalışma kararı alınmıştır. Güzide Sabri“Hicran Gecesi”, Sait Faik Abasıyanık“Kayıp Aranıyor”, Sevgi Soysal“Yürümek”, Leyla Erbil“Tuhaf Bir Kadın”, Pınar Kür“Asılacak Kadın”, Ayla Kutlu“Cadı Ağacı”, Erendiz Atasü“Gençliğin O Yakıcı Mevsimi”ve Duygu Asena“Aşk Gidiyorum Demez”adlı eserlerin kadın kahramanlarının toplumsal cinsiyete, cinselliğe ve namus kavramlarına bakış açısının feminist gözle incelendiği bu eserlerde, özellikle süreç içinde konunun ele alınış biçimindeki değişiklikler belirlenmiştir. Eser incelemelerinde feminist eleştiri, toplumsal cinsiyet temelli okuma ve psikanaliz yöntemlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The reflection of the changing social structure in literature following the proclamation of the Republic is inevitable. In particular, with the increased participation of women in social life, female protagonists in novels began to emerge with increasingly diverse identities. This thesis aims to analyze post-Republican Turkish novels through the lens of women's literature. Special attention is given to how the issue of women is framed as a central theme in these works. The fact that the Republican era spans over a century has naturally made the selection of literary works more challenging. As with any academic study, limitations in scope necessitated the selection of canonically recognized works from different periods as the basis of the analysis. The female protagonists in Hicran Gecesi by Güzide Sabri, Kayıp Aranıyor by Sait Faik Abasıyanık, Yürümek by Sevgi Soysal, Tuhaf Bir Kadın by Leyla Erbil, Asılacak Kadın by Pınar Kür, Cadı Ağacı by Ayla Kutlu, Gençliğin O Yakıcı Mevsimi by Erendiz Atasü, and Aşk Gidiyorum Demez by Duygu Asena are examined from a feminist perspective, particularly in relation to their portrayals of gender, sexuality, and the concept of honor. The study places emphasis on how the treatment of these themes has evolved over time. The analysis draws upon feminist criticism, gender-based reading, and psychoanalytic approaches.