Acil serviste sepsis hastalarında HALP skorunun mortaliteyi öngörmede etkinliği
Effectiveness of HALP score in predicting mortality in sepsis patients in the emergency department
- Tez No: 946488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, HALP skoru, qSOFA, SOFA, SIRS, NEWS, MEWS, mortalite, Sepsis, HALP score, qSOFA, SOFA, SIRS, NEWS, MEWS, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sepsis, dünya genelinde yüksek mortalite oranlarına sahip ciddi bir klinik tablodur. Özellikle acil servis koşullarında sepsis tanısının konulması ve hasta yönetimi önemli güçlükler barındırmaktadır. Bu nedenle, klinik karar süreçlerini desteklemek amacıyla çeşitli skorlama sistemleri kullanılmaktadır; ancak mevcut sistemlerin hiçbiri tanı koymada tek başına yeterli değildir. Bu çalışmada, yalnızca temel hemogram ve biyokimyasal parametrelere dayalı olarak hesaplanabilen HALP skorunun, sepsis hastalarında mortalite ve yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışını öngörmedeki etkinliği değerlendirildi. Ayrıca, HALP skorunun mortalite ve YBÜ yatışını öngörme açısından mevcut referans skorlama sistemleriyle karşılaştırmalı performansı analiz edildi. Çalışmamız, prospektif gözlemsel bir araştırma olarak planlandı. Acil serviste qSOFA skoru 2 ve üstü olan, klinik olarak sepsis ile uyumlu bulgular sergileyen ve enfeksiyon varlığı doğrulanmış 184 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 28 günlük ve 28 gün sonrası mortalite oranları ile YBÜ yatış gereksinimleri incelendi. Tüm hastalar için SOFA, qSOFA, SIRS, NEWS, MEWS ve HALP skorları hesaplanarak bu skorların mortalite ve YBÜ yatışını öngörmedeki doğrulukları karşılaştırıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların %52,7'si kadındı. Tüm hastaların yaş ortalaması 79 olarak saptandı. İlk 28 günde mortalite oranı %22,2, 28 gün sonrası hastane içi mortalite ise %15,3 olarak belirlendi. En sık karşılaşılan enfeksiyon odağı üropnömosepsis idi. Hastaların %83,7'u YBÜ'ye yatırıldı. Skorlamalar arasında, SOFA skoru mortalite öngörmede en yüksek doğruluğa sahipti. HALP skoru ise ilk 28 günlük mortaliteyi öngörmede, SOFA ve MEWS skorlarının ardından üçüncü sırada yer aldı. YBÜ yatışını öngörmede ise HALP skoru, SOFA ve NEWS skorlarından sonra en yüksek öngörü gücüne sahipti. Sonuç olarak, sepsisin mortalite ve YBÜ yatışını öngörmede SOFA skoru hala güvenilirliğini korumaktadır. Ancak HALP skoru acil servis değerlendirilmesinde SOFA' dan daha kullanışlıdır.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a serious clinical condition with high mortality rates worldwide. Diagnosing sepsis and managing these patients in emergency department settings remain significant challenges. Therefore, various scoring systems are utilized to support clinical decision-making; however, none of these systems are sufficient as standalone diagnostic tools. In this study, we evaluated the effectiveness of the HALP score—which is calculated using only basic hemogram and biochemical parameters—in predicting mortality and intensive care unit (ICU) admission in sepsis patients. Additionally, the predictive performance of the HALP score was compared with established reference scoring systems in terms of mortality and ICU admission. Our study was designed as a prospective observational study. A total of 184 patients who presented to the emergency department with a qSOFA score of 2 or higher, exhibited clinical findings consistent with sepsis, and had confirmed infection were included. The 28-day and post-28-day mortality rates and ICU admission requirements of these patients were examined. SOFA, qSOFA, SIRS, NEWS, MEWS, and HALP scores were calculated for all patients, and their predictive accuracies for mortality and ICU admission were compared. Of the patients included in the study, 52.7% were female, and the mean age was 79 years. The 28-day mortality rate was 22.2%, while the post-28-day in hospital mortality rate was 15,3%. The most frequently encountered infection source was uropneumosepsis. A total of 83.7% of the patients were admitted to the ICU. Among the scoring systems, the SOFA score demonstrated the highest accuracy in predicting mortality. The HALP score ranked third in predicting 28-day mortality, following the SOFA and MEWS scores. In predicting ICU admission, the HALP score had the third highest predictive power after the SOFA and NEWS scores. In conclusion, while the SOFA score remains a reliable tool for predicting mortality and ICU admission in sepsis patients, the HALP score may serve as a more practical and accessible alternative in emergency department evaluations.