İbn Rüşd düşüncesinde bilgi teorisi ve Tanrı'nın bilgisi
Theory of knowledge and the knowledge of God in Ibn Rushd's thought
  1. Tez No: 946537
  2. Yazar: FADUMO AHMED MOHAMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN BENGÜ TORTUK GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, İbn Rüşd, İttisäl, Tanrı'nın Bilgisi, Tikel, Tümel. iv, Knowledge, Ibn Rushd, Ittisål, God's Knowledge, Particular, Universal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, İslâm düşüncesinde önemli bir yer teşkil eden İslâm filozoflarından İbn Rüşď'ün (1126-1198) bilgi teorisi ve Tanrı'nın bilgisi konusundaki görüşleri ele alınmakta ve yer yer bazı düşünürlerin görülerine de yer verilerek karşılaştırma olnağı sağlanmaktadır. Çalışmanın temel amacı, İbn Rüşd'ün bu iki önemli konuya yaklaşımını incelemek ve analizler yapmaktır. Çalışma bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konunun önemi, araştırmanın kapsamı ve amacı belirtilmekte, ayrıca bu araştırma için kullanılan kaynaklar açıklanmaktadır. Birinci bölümde İbn Rüşd'ün hayatı, düşünsel etkileri ve felsefe, tib ve din alanlarındaki önemli eserleri konu edinilmektedir. İkinci bölümde çalışmaya bir temel oluşturması amacıyla öncelikle bilgi kavramının tanımı ve kavramsal alanı üzerinde durulmakta, daha sonra Kindi, Farábi, İbn Síná ve Gazzāli gibi İslam filozoflarının ve kelâmcıların konuya dair görüşleri ele alınmaktadır. Mezkür ön bilgilerin ele alınmasının ardından İbn Rüşd'ün bilginin kaynağına dair yaklaşımı detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Duyular ve akıl arasındaki ilişki, bilgi edinme sürecindeki durumları üzerine İbn Rüşd'ün sunduğu açıklamalar ele alınmaktadır. Ayrıca“akıl ile ”ittisál kavramları incelenmekte ve bunun insanın, varlığın hakikatlerini kavrayışıyla olan bağlantısı incelenmektedir. Son bölüm olan üçüncü bölümde İbn Rüşd'ün Tanrı'nın bilgisini nasıl tasavvur ettiğine dair görüşleri ele alınmakta, Tanrı'nın sınırsız bilgisi, zaman ve mekânla ilişkisi ve Tanrı'nın bilgisinin tümeller ve tikeller hakkındaki durumu üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Theory of Knowledge and the Knowledge of God in Ibn Rushd's Thought This study addresses the theory of knowledge and views on God's knowledge of Ibn Rushd (1126-1198), one of the prominent Islamic philosophers who holds an important place in Islamic thought. It also provides a comparative perspective by occasionally referring to the views of other thinkers. The main purpose of the study is to examine and analyze Ibn Rushd's approach to these two significant topics. The study consists of an introduction and three main chapters. In the introduction, the importance of the topic, the scope and purpose of the research are explained, and the sources used for this study are clarified. The first chapter covers Ibn Rushd's life, intellectual influences, and his major works in philosophy, medicine, and religion. The second chapter, aimed at laying a foundation for the study, first focuses on defining the concept of knowledge and its conceptual domain, then discusses the views of Islamic philosophers and theologians such as al-Kindi, al-Farabi, Ibn Sina, and al-Ghazzali on the subject. Following this preliminary background, Ibn Rushd's approach to the source of knowledge is analyzed in detail. His explanations regarding the relationship between the senses and intellect and their roles in the process of acquiring knowledge are examined. Additionally, the concepts of“intellect and ”ittisal" (connection) are explored, and their relation to humans' grasp of the truths of existence is investigated. The last chapter, the third chapter, discusses Ibn Rushd's views on how he conceptualizes God's knowledge, focusing on God's unlimited knowledge, its relation to time and space, and the status of God's knowledge concerning universals and particulars.