İlköğretim matematik öğretmeni adayları için matematik öğrenme güçlüğü temalı öğretim tasarımlarının geliştirilmesi
Development of instructional designs on mathematics learning difficulties for prospective elementary mathematics teachers
- Tez No: 946542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tasarım Tabanlı Araştırma, Öğretim Tasarımı, Dick, Carey ve Carey Modeli, Matematik Öğrenme Güçlüğü, Diskalkuli, Design-Based Research, Instructional Design, Dick, Carey and Carey Model, Mathematics Learning Disabilities, Dyscalculia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim matematik öğretmeni adaylarına yönelik olarak matematik öğrenme güçlüğü temalı öğretim tasarımının geliştirilmesidir. Tasarım tabanlı araştırma metodolojisi ile yürütülen bu çalışma dört aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında ihtiyaçların belirlenmesine yönelik olarak ihtiyaç analizinden yararlanılmıştır. İhtiyaç analizinde ilköğretim matematik öğretmenlerinin matematik öğrenme güçlüğü olgusuna ilişkin görüşleri ele alınmıştır. İhtiyaç analizi süreci nitel araştırma yöntemi içerisinde yer alan fenomenolojik araştırma deseni ile yürütülmüştür. Öğretmenlerin matematik öğrenme güçlüğü olgusuna ilişkin görüşleri ile lisans programında bu olguya yer verilmesine ilişkin görüşleri ve önerileri görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Öğretmenlerden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş ve bulgularda sunulmuştur. Araştırmanın ikinci aşamasında tasarlama ve geliştirme süreci yer almaktadır. Bu aşamada Dick, Carey ve Carey öğretim tasarımı temelinde ilköğretim matematik öğretmeni adayları için matematik öğrenme güçlüğü temalı öğretim tasarımı geliştirilmiştir. Araştırmanın üçüncü aşaması olan değerlendirme aşamasında matematik öğrenme güçlüğü temalı öğretim tasarımı ve tasarımın içerisinde yer alan ders planları konu uzmanları tarafından değerlendirilmiştir. Öğretim tasarımının değerlendirilmesi süreci nitel araştırma yönteminde yer alan durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Konu uzmanlarının öğretim tasarımına ilişkin görüşleri odak grup görüşmesi aracılığıyla elde edilmiştir. Konu uzmanlarından elde edilen veriler betimsel analiz çerçevesinde bulgularda sunulmuştur. Çalışmanın son aşaması olan yeniden düzenleme aşamasında çalışmadan elde edilen tüm bulgular doğrultusunda öğretim tasarımı yeniden düzenlenerek son halini almıştır. Çalışmanın sonunda ise geliştirilen öğretim tasarımının nihai hali sunulmuş ve alana katkıları ile önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop an instructional design for prospective elementary mathematics teachers on the theme of mathematics learning disabilities. This study, which was conducted with design-based research methodology, was carried out in four stages. In the first stage of the study, a needs analysis was conducted. In the needs analysis, the views of elementary mathematics teachers on the phenomenon of mathematics learning disabilities were addressed. The needs analysis process was conducted with the phenomenological research design within the qualitative research method. Teachers' views on the phenomenon of mathematics learning disabilities and their opinions and suggestions on the inclusion of this phenomenon in the undergraduate program were obtained through an interview form. The data obtained from the teachers were subjected to content analysis and presented in the findings. The second stage of the research involved the design and development process. In this stage, a mathematics learning disability themed instructional design was developed for prospective elementary mathematics teachers based on Dick, Carey and Carey instructional design. In the evaluation phase, which is the third phase of the research, the mathematics learning disabilities themed instructional design and the lesson plans included in the design were evaluated by subject matter experts. The process of evaluating the instructional design was conducted with the case study design in the qualitative research method. Subject matter experts' opinions on the instructional design were obtained through focus group interviews. The data obtained from subject matter experts were presented in the findings within the framework of descriptive analysis. In the final stage of the study, which was the reorganization stage, the instructional design was reorganized and finalized in line with all the findings obtained from the study. At the end of the study, the final version of the developed instructional design was presented and its contributions to the field and suggestions were included.