Câhiliyeden Emevîlere Araplarda şairin ve şiirin askerî, siyasî, sosyokültürel ve ilmî açıdan etkileri
The military, political, sociocultural and scientific effects of poets and poetry in the Arabs from the age of ignorance to the Umayyads
- Tez No: 946593
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELKIS ÖZSOY DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sanat Tarihi, Tarih, Religion, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih, İslâm Tarihi, Câhiliye Dönemi, Şiir, Şair, Arap Dili ve Edebiyatı, History, İslamic History, Ignorance Period, Poetry, Poet, Arabic Language and Literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Arap toplumunda şair ve şiir, eski dönemlerden itibaren şifahî kültürün en güçlü unsurlarından biri olmuştur. Bilhassa Câhiliye döneminde şiir, toplum arasındaki en etkili iletişim aracıydı. Kabilelerin şeref ve haysiyeti şairlerin beyitleriyle yüceltilirken hasım kabilenin siyasî ve sosyal gücü hicivlerle sarsılırdı. Şairler, söyledikleri beyitlerle bir savaşı başlatabilir ya da barışa aracı olabilirlerdi. Aynı şekilde söyledikleri motivasyon ve teşvik şiirleri ile galibiyeti desteklemekteydiler. Şiir, aynı zamanda şifahî tarih ve kültürel mirasın taşıyıcısı ve aktarıcısıydı. Bu sebeplerle şair yetiştirmek kabilelerin en büyük iftihar kaynağıydı. Câhiliye döneminde şiire daha çok medih, hiciv, kahramanlık, yiğitlik, asabiyet gibi konular hakimse de toplumu güzel ve erdemli olana teşvik eden şairler de vardı. İslâm'la beraber ahlakî açıdan toplumu doğru ve iyi olana sevk eden şairler çoğaldı. Yeni dinin yayılmasında da şiir etkin bir şekilde kullanıldı ve İslamî değerlerin benimsenmesine vesile oldu. Bu şekilde toplumu iyi kılmaya yönelik medih ve hicivler serdeden şairler daha sonraki dönemlerde de var olmuştur. Böylece şiirler vasıtasıyla sosyal yapı ve ahlak anlayışı şekillendirilmeye çalışılmıştır. Şiirin bir diğer önemli özelliği de Tarih, Arap Dili ve Edebiyatı, Hadis, Tefsir, Musikî gibi değerli ilim alanlarının gelişmesinde önemli rol oynaması ve kıymetli bir kaynak olmasıdır. Câhiliye döneminde kabilelerin onurunu koruyup mevkisini yücelten şiir sonraki dönemlerde propaganda aracı olarak kullanılmıştır. Halifeler, kendilerini yücelten şairleri himaye etmiş, toplum nezdinde itibar kazanmaya çalışmışlardır. Devletin meşruiyetini sağlamak veya sağlamlaştırmak için şiirden faydanılmış ve şairlere değerli hediyeler verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, çoğunlukla klasik ama modern kaynaklar da kullanılarak şair ve şiirin Arap toplumu, yönetimi ve gelişen ilimler üzerinde ne derecede etkin olduğunu sarih bir şekilde göstermektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Poet and poetry in Arab society have been one of the most powerful elements of verbal culture since ancient times. In particular, poetry was the most influential means of communication between society. While the honor and dignity of the tribes was glorified by the couplets of the poets, the political and social power of the tribe was shaken by satiricals. Poets could start a war with the couplets they said or lead to peace. They also support the win with their poems of motivation and encouragement. Poetry was also the carrier and transmitter of verbal history and cultural heritage. For these reasons, educating poets was the greatest source of tribes. In the period of ignorance, there were poets who encouraged the society to the good deeds and virtuous, although the issues such as medih, satirical, heroism, bravery, and frustrations were mostly dominant in the early stages of poetry. At the moral point of Islam, the poets who led the society to the right and good deeds increased. Poetry was used effectively in the construction of the new religion and the spread of Islamic values was made. In this way, poets and satirical poets to make society good existed in later periods. Thus, the understanding of social structure and morality through poems was tried to be shaped. Another important activity of poetry is Arabic Language and Literature, Hadith, Tafsir, Music, History, such as the development of valuable sciences and has played an important resource. In the period of ignorance, the poetry, which protected the dignity of the tribes and glorifies the position, could be used as a propaganda tool in the following periods. The caliphs have protected the poets who glorified themselves and tried to rejuvenate reputation before the society. In order to ensure or consolidate the legitimacy of the state, poetry was beneficial and values were given gifts to poets. The aim of this study is to show the extent to which poets and poetry are mostly effective on Arab society, administration and developing sciences by using classical but modern sources.