Elektrik dağıtım şirketlerinde abonelik süreçlerinin akıllı kontratlar üzerinden otomasyonu
Automation of subscription processes in electricity distribution/retail companies using smart contracts
- Tez No: 946640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜRKAN YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Kontratlar, Blok zincir Teknolojisi, Elektrik Dağıtım/Perakende Şirketleri, Dijitalleşme, Abonelik Süreçleri, Smart Contracts, Blockchain Technology, Electricity Distribution/Retail Companies, Digitalization, Subscription Processes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapay Zeka ve Veri Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez, elektrik dağıtım/perakende şirketlerindeki abonelik süreçlerinin akıllı kontratlar kullanılarak nasıl otomatikleştirilebileceğini ve optimize edilebileceğini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Günümüzde, elektrik dağıtım/perakende şirketleri abonelik işlemlerinde güvence bedeli tahsilatı, sözleşme oluşturma, müşteri bilgilerini güncelleme, faturalama ve hizmetin aktif ya da pasif hale getirilmesi gibi birçok manuel işlem gerektiren süreçleri takip etmektedir. Bu süreçler, zaman alıcı ve maliyetli olmasının yanı sıra, insan hatalarına da açıktır. Dolayısıyla, süreçlerin otomatikleştirilmesi kısmen dijitalleşmiş olan yapının daha etkin ve verimli hale getirilmesi büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Akıllı kontratlar, blok zincir teknolojisi kullanılarak programlanabilen, kendi kendine yürütülebilen ve şeffaf işlem kayıtları sağlayan dijital sözleşmelerdir. Bu çalışmada, akıllı kontratların sağladığı şeffaflık, güvenlik ve otomasyon avantajları ele alınarak, mevcut manuel süreçlerin nasıl optimize edilebileceği ve bu süreçlerin nasıl daha verimli hale getirilebileceği üzerinde durulmaktadır. Özellikle, güvence bedeli tahsilatı, sözleşme yönetimi ve müşteri bilgileri gibi kritik işlemler için akıllı kontratların sağlayabileceği kolaylıklar detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) bağlı 21 elektrik dağıtım/perakende şirketinin mevcut sistemleri ve abonelik süreçleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu analiz, süreçlerin hangi aşamalarında gecikmeler ve verimsizliklerin yaşandığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, akıllı kontrat teknolojisi kullanılarak bu süreçlerin nasıl dijitalleştirilebileceği ve entegre edilebileceği konusunda bir model önerisi sunulmaktadır. Model önerisi, abonelik süreçlerinin her aşamasını kapsamakta ve bu süreçlerin tüm paydaşlar için nasıl daha kullanıcı dostu ve verimli hale getirilebileceğini göstermektedir. Ayrıca, güvence bedelinin doğrudan EPDK üzerinden alınması ve bankalar ile aracı kurumların süreçten çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedefin gerçekleştirilmesi hem maliyetlerin düşürülmesini hem de süreçlerin hızlandırılmasını sağlayacaktır. Güvence bedelinin doğrudan EPDK üzerinden alınması, müşteri güvenliğini ve memnuniyetini artırarak, sistemin daha güvenilir ve şeffaf olmasını sağlayacaktır. Bu tez, elektrik dağıtım/perakende sektöründe akıllı kontratların potansiyelini ortaya koyarak, dijital dönüşümün önemini vurgulamakta ve sektördeki paydaşlara yol gösterici nitelikte bilgiler sunmakla birlikte benzer hizmet sektörlerinden doğalgaz ve su abonelik hizmetlerinin de yararlanacağı bir yapıyı gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines how subscription processes in electricity distribution/retail companies can be automated and optimized using smart contracts. Currently, electricity distribution/retail companies follow processes that require many manual operations, such as collecting security deposits, creating contracts, updating customer information, billing, and activating or deactivating services. These processes are not only time-consuming and costly but also prone to human errors. Therefore, automating these processes and making the partially digital structure more efficient and effective has become a significant necessity. Smart contracts are digital agreements that can be programmed, self-executing, and provide transparent transaction records using blockchain technology. This study addresses the advantages of transparency, security, and automation provided by smart contracts, focusing on how existing manual processes can be optimized and made more efficient. In particular, it thoroughly analyzes the conveniences that smart contracts can offer for critical operations such as security deposit collection, contract management, and customer information. The current systems and subscription processes of 21 electricity distribution/retail companies affiliated with the Energy Market Regulatory Authority (EPDK) have been analyzed in detail. This analysis identifies the stages of the processes where delays and inefficiencies occur. In this context, a model proposal is presented on how these processes can be digitized and integrated using smart contract technology. The model proposal covers every stage of the subscription processes and demonstrates how these processes can become more user-friendly and efficient for all stakeholders. Additionally, it is aimed to collect the security deposit directly through EPDK and to eliminate banks and intermediaries from the process. Achieving this goal will reduce costs and accelerate processes. Collecting the security deposit directly through EPDK will enhance customer security and satisfaction, making the system more reliable and transparent. This thesis highlights the potential of smart contracts in the electricity distribution/retail sector, emphasizing the importance of digital transformation and providing guiding information to stakeholders in the sector. It also envisions a structure that similar service sectors such as natural gas and water subscription services can benefit from.