Otherisation of female identities in 21st century postcolonial novels
21. yüzyıl postkolonyal romanlarında kadın kimliklerinin ötekileştirilmesi
  1. Tez No: 946699
  2. Yazar: ESEN YAĞMUR DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERAH İNCESU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sömürge sonrası kadın hareketi, kesişimsellik, ötekileştirme, Zadie Smith, Andrea Levy, sömürge sonrası, sınıf, postcolonial feminism, intersectionality, otherisation, Zadie Smith, Andrea Levy, postcolonialism, class
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Zadie Smith'in White Teeth (2000) ve Andrea Levy'nin Small Island (2004) adlı romanlarına dayanan bu tez, sömürgecilik sonrası toplumsal yapılar içinde kadın kimliklerinin çok katmanlı ötekileştirilme biçimlerini incelemektedir. Kadınların toplumsal konumlarının yalnızca ırk, cinsiyet ya da sınıf gibi tekil ve yalıtılmış kategoriler üzerinden tam anlamıyla kavranamayacağını savunur. Bunun yerine, bu kategoriler birbirleriyle kesişerek ve birbirini etkileyerek kimliği sürekli olarak şekillendiren ve yeniden tanımlayan dinamik sistemler oluşturur. Her iki roman da sömürgeleştirilmiş çevrede yaşayan kadınları, sömürge merkezine göç eden kadınların kimlik mücadelelerini ve sömürgeci toplum içindeki kadınların öteki konumlarını konu edinir. Bu kadınlar arasındaki etkileşimler, toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıfın birleşik etkilerini göz önünde bulunduran çok boyutlu bir çerçeveyle ele alınır. Bu bağlamda ötekilik, sabit ve tekil bir kimlik durumu olarak değil; toplumsal ve tarihsel koşullar tarafından biçimlenen, değişken ve ilişkisel bir süreç olarak değerlendirilir. Bu tez, White Teeth ve Small Island romanlarındaki kadın karakterlerin bireysel deneyimlerini görünür kılmayı amaçladığı gibi, kadın kimliğinin kültürel, tarihsel ve maddi bağlamlar içinde nasıl inşa edildiğini, dönüştürüldüğünü ve yeniden kurulduğunu da ortaya koyar. Sömürge sonrası ve kesişimsel kuramlar temelinde, sınıfsal dinamiklere dikkat göstererek gerçekleştirilen yakın okuma ve metin çözümlemeleri yoluyla, kadın karakterlerin birbirine bağlı yapılar içerisinde marjinalleştirildiği ve kadınlığa dair sabit anlayışların sorgulandığı ortaya konur. Tez, White Teeth ve Small Island'ın kadınları sabit temsillere indirgemediğini, aksine kadın kimliğini sürekli bir müzakere alanı olarak sunduğunu ileri sürer. Bu kimlikler; sömürge mirasları, toplumsal cinsiyet hiyerarşileri ve sınıfsal konumlar tarafından şekillenir ve kadınların iktidara, özneleşmeye ve toplumsal tanınmaya erişimini derinden etkiler.
Özet (Çeviri)
Based on the analysis of Zadie Smith's White Teeth (2000) and Andrea Levy's Small Island (2004), this thesis explores the multilayered otherisation of female identities within postcolonial social structures. It argues that women's social positions cannot be fully understood through single, isolated categories such as race, gender, or class. Instead, these categories intersect and influence one another, creating dynamic systems that continuously shape and redefine identity. Both novels depict the otherisation of women living on the colonised periphery, those who migrate to the colonial centre, and women of the colonising society. The interactions among these women are examined through a multidimensional framework that accounts for the combined effects of gender, race, and class. In this context, otherness is not treated as a fixed or singular identity but as a shifting and relational process shaped by social and historical conditions. The thesis aims to uncover not only the individual experiences of women in White Teeth and Small Island, but also how female identity is formed, constructed, and reconstructed across cultural, historical, and material contexts. Through close reading and textual analysis grounded in postcolonial and intersectional theory, with attention to class-based dynamics, the thesis reveals that female characters are marginalised in interconnected ways that challenge any fixed view of womanhood. This thesis concludes that White Teeth and Small Island resist stereotypical portrayals of women and instead present female identity as a site of constant negotiation. These identities are shaped by colonial legacies, gender hierarchies, and class positions, which significantly impact women's access to power, agency, and social recognition within postcolonial contexts.