Optik üretim süreçlerinde ölçüm ve kalite kontrol teknikleri
Measurement and quality control technics in optical manufacturing processes
- Tez No: 946759
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH UNGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Temel Optik Bilgisi, Lens Geometrisi, Optik Üretim Süreçleri, Optik Ölçüm Teknikleri, Kalite Kontrol Yöntemleri, Temel Enstrüman Bilgisi, Hammadde Bilgisi, Basic Optical Knowledge, Lens Geometry, Optical Manufacturing Processes, Optical Measurement Techniques, Quality Control Methods, Basic Instrument Knowledge, Raw Material Knowledge
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Optik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tez çalışması, optik bileşenlerin üretimindeki temel optik bilgilerini, lens geometrisini, üretim süreçlerini, ölçüm tekniklerini ve kalite kontrol uygulamalarını kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Çalışmada öncelikle temel optik kavramı, tarihçesi, optik üretim süreçleri hakkında detaylı bilgilere yer verilmektedir. Ayrıca optik bileşenlerdeki üretim hatalarının, ürün kalitesi ve performansı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, doğru ölçüm tekniklerinin ve etkili kalite kontrol yöntemlerinin süreçlerin etkin yönetilmesindeki önemi vurgulanmaktadır. Optik endüstrisinin geniş bir uygulama yelpazesine sahip olması ve bu endüstride çeşitli üretim teknolojilerinin kullanılması göz önünde bulundurulduğunda, üretim süreçlerindeki hassasiyetin artması ile üretim kalitesine yönelik talep de artmaktadır. Zira üretim kalitesi arttıkça, üretim esnasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek maliyetli kayıpların da önüne geçilebilmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, optik endüstrisinde hedeflenen kalite standartlarının karşılanması için, gerekli teknik ve yöntemleri araştırarak sektöre yönelik pratik öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca çalışmada, kalite kontrol uygulamalarının üretim süreçlerinin her aşamasına entegre edilmesinin gerekliliği ve bu sürecin optimizasyonu ile elde edilebilecek avantajlar vurgulanmaktadır. Sonuç olarak bu tez, optik bileşenlerin üretiminde hem bilimsel hem de mühendislik perspektifinden ele alınması gereken konuları derinlemesine inceleyerek, sektördeki yenilikçi yaklaşımlara ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines basic optics knowledge, lens geometry, manufacturing processes, measurement techniques and quality control practices in the production of optical components. The study firstly provides detailed information about the basic concept of optics, its history, optical manufacturing processes. It also highlights the negative effects of manufacturing defects in optical components on product quality and performance, and emphasizes the importance of accurate measurement techniques and effective quality control methods in the effective management of processes. Considering the wide range of applications of the optical industry and the use of various production technologies in this industry, the demand for production quality increases with the increase in precision in production processes. As production quality increases, costly losses that may occur during and after production can be prevented. Therefore, this study aims to provide practical recommendations for the sector by investigating the necessary techniques and methods to meet the targeted quality standards in the optical industry. Furthermore, the study emphasizes the necessity of integrating quality control practices into every stage of the manufacturing process and the advantages that can be achieved by optimizing this process. As a result, this thesis provides an in-depth examination of the issues that need to be addressed in the production of optical components from both a scientific and engineering perspective, and provides practical recommendations for the industry.