Termal optik sistemlerde optik montaj süreçleri ve metalurjisi
Optical assembly processes and metallurgy in thermal optical systems
  1. Tez No: 946760
  2. Yazar: UFUK SAZAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH UNGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Termal Optik Sistemler, Optik Montaj Süreçleri, Metalurji, Termal Dayanım, Optik Bileşenler, Thermal Optical Systems, Optical Assembly Processes, Metallurgy, Thermal Durability, Optical Components
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Optik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, termal optik sistemlerde kullanılan optik montaj süreçleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve bu süreçlerdeki metalurjik malzemelerin performansı detaylı olarak değerlendirilmiştir. Termal optik sistemler, özellikle savunma, uzay, havacılık ve medikal alanlarda kritik öneme sahip olup, bu sistemlerin verimliliği, montaj sırasında kullanılan bileşenlerin hassasiyeti ve malzemelerin termal dayanıklılığı ile doğrudan ilişkilidir. Tez çalışmasının temel amacı, optik montaj süreçlerinde karşılaşılan sorunları analiz ederek, sistem performansını artırmak adına öneriler sunmaktır. Bu bağlamda, termal optik sistemlerin yapısal bileşenleri; lens, ayna ve prizma gibi optik bileşenlerin termal etkiler altındaki montaj yöntemleri ve hizalanma süreçleri derinlemesine araştırılmış; alüminyum, titanyum ve çelik gibi metallere yönelik metalurjik analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, optik montaj süreçlerinde kullanılan malzeme ve tekniklerin sistem performansı üzerinde kayda değer bir etki yarattığı, dolayısıyla termal dayanım açısından uygun malzeme ve teknik seçimlerinin yapılmasının bu sistemlerin genel performansını ve ömrünü artırma potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu tez, ilgili alandaki literatüre önemli bir katkı sağlamakta ve termal optik sistemlerin tasarım ve üretim süreçlerine yönelik değerli bir rehber niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the optical assembly processes used in thermal optical systems have been comprehensively examined, and the performance of metallurgical materials in these processes has been evaluated in detail. Thermal optical systems are critically important, particularly in defense, space, aviation, and medical fields, and the efficiency of these systems is directly related to the precision of the components used during assembly and the thermal durability of the materials. The primary aim of this thesis is to analyze the problems encountered in optical assembly processes and to provide recommendations to enhance system performance. In this context, the structural components of thermal optical systems, such as lenses, mirrors, and prisms, have been thoroughly investigated regarding their assembly methods and alignment processes under thermal effects; metallurgical analyses have been conducted on metals such as aluminum, titanium, and steel. As a result of the study, it has been determined that the materials and techniques used in optical assembly processes have a significant impact on system performance, and thus, making appropriate material and technique selections in terms of thermal durability has the potential to enhance the overall performance and lifespan of these systems. This thesis makes a significant contribution to the relevant literature and serves as a valuable guide for the design and production processes of thermal optical systems.