Hemşirelik bölümü öğrencilerinin hızlı iyileşme protokolü hakkında bilgi ve farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Examination of the knowledge and awareness levels of nursing department students about the rapid recovery protocol
- Tez No: 946848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Farkındalık, Hemşirelik öğrencileri, Hızlı iyileşme protokolü, Awareness, Knowledge, Nursing students, Rapid recovery protocol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Modern cerrahi yaklaşımlar yalnızca tedavi başarısını hedeflemekle kalmayıp, aynı zamanda hastaların yaşam kalitesini ve iyileşme süreçlerini de ön planda tutmaktadır. Bu doğrultuda geliştirilen Ameliyat Sonrası Hızlı-iyileşme Protokolü (HP) (Fast-Track Surgery), multidisipliner ve kanıta dayalı uygulamaları içeren bir bakım modeli sunmaktadır. Ameliyat Sonrası HP'nin etkin bir şekilde uygulanabilmesi, hemşirelerin bu protokole ilişkin bilgi ve farkındalık düzeylerinin yeterli olmasına bağlıdır. HP'ye ilişkin eğitimlerin verilmesine öğrencilik döneminde başlanmalıdır. Amaç: Bu çalışma, hemşirelik bölümünde eğitim gören öğrencilerin HP hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerini incelemeyi amaçladı. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tasarıma sahiptir. Veri toplama süreci 25 Mart 2025 ile 15 Nisan 2025 tarihleri arasında yapıldı. Örneklemde s=160 hemşirelik bölümü öğrencisi yer almaktadır. Veri toplamada Kişisel Bilgi Formu ve HP Farkındalık Envanteri kullanıldı. Veri analizinde Mann Whitney U ve Chi Squared test kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada hemşirelik bölümü öğrencilerinin %80'i kadın, %20'si erkek idi. Öğrencilerin ekonomik durumu incelendiğinde %6,9'u düşük, %89,4'ü orta, %3,8'i yüksek ekonomik düzeye sahipti. Öğrencilerin %25'i ikinci sınıfta, %50'si üçüncü sınıfta ve %25'i dördüncü sınıfta öğrenim görüyordu. Öğrencilerin yaş dağılımı incelendiğinde %41,9'u 18 ile 21 yaş aralığında, %50, 6'sı 22 ile 25 yaş aralığında, %7,5 ise 26 ile 29 yaş aralığında idi. Hemşirelik bölümü öğrencilerinin HP Farkındalık Envanteri puanı 16,93±6,30 idi. Erkek öğrencilerin hızlı iyileşme protokolü değerlendirme envanteri puan ortalaması kadın öğrencilerden daha yüksekti, ancak aralarındaki bu fark istatistiksel olarak anlamsız idi (p=0,424). Öğrencilerin ekonomik durumlarının HP değerlendirme envanteri puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir etkisi bulunmadı (p=0,611). Son sınıf öğrencilerinin üçüncü sınıflara göre, üçüncü sınıf öğrencilerinin ikinci sınıflara göre HP değerlendirme envanteri puan ortalamaları daha yüksekti ve aralarındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,001). Sonuç: Bu çalışmada hemşirelik bölümü öğrencilerinin HP'ye ilişki bilgi düzeyleri orta seviyenin üstünde bulundu. Sınıfı arttıkça öğrencilerin bilgi ve farkındalıkları da yükseliyordu. Diğer sosyodemografik değişkenler hızlı iyileşme protokolü bilgi ve farkındalık düzeyini etkilemedi. Klinik uygulamalar sırasında verilen perioperatif bakımın anlaşılmasında HP protokolü büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda öğrencilerin bilgi ve farkındalık düzeylerini yükseltecek stratejiler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Modern surgical approaches not only target treatment success, but also prioritize patients' quality of life and recovery processes. Enhanced Recovery After Surgery, developed in this context, offers a care model that includes multidisciplinary and evidence-based practices. Effective implementation of the Rapid Recovery After Surgery Protocol depends on nurses having sufficient knowledge and awareness of this protocol. Training on the rapid recovery protocol should be provided during the student period. Purpose: This study aims to examine the knowledge and awareness levels of nursing students about the rapid recovery protocol. Method: The research has a descriptive and cross-sectional design. The data collection process was conducted between, March 25, 2025 and April 15, 2025. The sample includes n=160 nursing students. Personal Information Form and Rapid Recovery Protocol Awareness Inventory were used in data collection. Mann Whitney U and Chi Squared tests were used in data analysis. Findings: In this study, 80% of the nursing students were female and 20% were male. When the economic status of the students was examined, 6.9% had low, 89.4% had medium, and 3.8% had high economic status. 25% of the students were in the second year, 50% were in the third year, and 25% were in the fourth year. When the age distribution of the students was examined, 41.9% were between the ages of 18 and 21, 50.6% were between the ages of 22 and 25, and 7.5% were between the ages of 26 and 29. The Rapid Recovery Protocol Awareness Inventory score of the nursing students was 16.93±6.30. The mean score of the rapid recovery protocol assessment inventory of male students was higher than that of female students, but this difference was not statistically significant (p=0.424). The economic status of the students did not have a statistically significant effect on the rapid recovery protocol assessment inventory scores (p=0.611). The mean scores of the final year students were higher than the third year students, and the third year students were higher than the second year students, and this difference was statistically significant (p=0.001). Conclusion: In this study, the knowledge level of the nursing students regarding the rapid recovery protocol was found to be above the average level. As the grade increased, the knowledge and awareness of the students also increased. Other sociodemographic variables did not affect the level of knowledge and awareness of the rapid recovery protocol. The rapid recovery protocol is of great importance in understanding the perioperative care provided during clinical practices. In this context, strategies should be developed to increase the knowledge and awareness levels of the students.