Sporcu öğrencilerde psikolojik sağlamlık, hedef bağlılığı ile akılcı ve sezgisel karar verme stilleri arasındaki ilişki
Relationship between psychological resistance, goal commitment and rational and intuitive decision making styles in students
- Tez No: 947076
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akılcı Karar Verme, Sezgisel Karar Verme, Psikolojik Sağlamlık, Hedef Bağlılığı, Rational Decision Making, Intuitive Decision Making, Psychological Resilience, Goal Commitment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma sporcu öğrencilerde psikolojik sağlamlık, hedef bağlılığı ile akılcı ve sezgisel karar verme sitilleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemleri arasında yer alan korelasyonel araştırma metodu benimsenerek tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formunun yanı sıra Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Hedef Bağlılığı Ölçeği, Akılcı ve Sezgisel Karar Verme Sitilleri Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma'nın örneklem grubunu 158'i erkek (%58.1), 114'ü kadın (%41.9) olmak üzere toplam 272 sporcu öğrenci oluşturmaktadır. Sporcu öğrencilerin 82'isi spor yöneticiliği (%30.1), 139'u antrenörlük eğitimi (%51.1) ve 51'i beden eğitimi ve spor öğretmenliği (%18.8) bölümünde öğrenim görmektedirler. Diğer yandan sporcu öğrencilerin yaş ortalaması 20.62'dir. Araştırmanın örneklem grubunun belirlenmesinde Gpower programından faydalanılmıştır. Araştırmada sporcu öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre PSÖ puan ortalamaları arasında anlamlı fark tespit edilirken HBÖ, ASKVSÖ alt boyutlarından AKV, SKV sitilleri puan ortalamaları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Diğer yandan HB ile PS düşük düzey pozitif yönlü anlamlı, yine HB ile AKV arasında orta düzey pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilirken HB ile SKV arasında pozitif yönlü fakat istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki tespit edilmiştir. PS ile AKV arasında pozitif yönlü düşük düzey, PS ile SKV arasında pozitif yönlü düşük düzey istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda kurulan modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve bağımlı değişkendeki %44,5'lik varyansın bağımsız değişkenler tarafından açıklandığı tespit edilmiştir. Diğer yandan akılcı karar vermenin hedef bağlılığı üzerinde önemli ve anlamlı bir yordayıcı olduğu fakat sezgisel karar vermenin hedef bağlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir yordayıcı olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda kurulan modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve bağımlı değişkendeki %25,9'luk varyansın bağımsız değişkenler tarafından açıklandığı tespit edilmiştir. Diğer yandan akılcı karar vermenin psikolojik sağlamlık üzerinde önemli ve anlamlı bir yordayıcı olduğu fakat sezgisel karar vermenin psikolojik sağlamlık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir yordayıcı olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Erkeklerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek olduğu, kadınların hedef bağlılık düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu araştırmanın önemli sonuçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between psychological resilience, goal commitment and rational and intuitive decision-making styles in student athletes. The research was designed by adopting the correlational research method, which is among the quantitative research methods. Within the scope of the research, the Brief Psychological Resilience Scale, the Goal Commitment Scale, and the Rational and Intuitive Decision-Making Styles Scale were used as data collection tools in addition to the demographic information form created by the researcher. The sample group of the research consists of 272 student athletes, 158 of whom are male (%58.1), 114 of whom are female (%41.9). 82 of the student athletes are studying in the department of sports management (%30.1), 139 of whom are studying in the department of coach education (%51.1), and 51 of whom are studying in the department of physical education and sports teaching (%18.8). On the other hand, the average age of the student athletes is 20.62. The Gpower program was used in determining the sample group of the research. In the study, a significant difference was found between the PRS score averages of the athlete students according to the gender variable, while no significant difference was found between the score averages of the GCS, RIDMSS sub-dimensions RDM, IDM styles. On the other hand, a low level positive significant relationship was found between GC and PR, and a medium level positive significant relationship was found between GC and RDM, while a positive but statistically insignificant relationship was found between GC and IDM. A low level positive statistically significant relationship was found between PR and RDM, and a low level positive statistically significant relationship was found between PR and IDM. As a result of the regression analysis, it was found that the established model was statistically significant and 44.5% of the variance in the dependent variable was explained by the independent variables. On the other hand, it was found that rational decision making was an important and significant predictor on goal commitment, but intuitive decision making was not a statistically significant predictor on goal commitment. As a result of the regression analysis, it was found that the established model was statistically significant and 25.9% of the variance in the dependent variable was explained by the independent variables. On the other hand, it was found that rational decision making was an important and significant predictor of psychological resilience, but intuitive decision making was not a statistically significant predictor of psychological resilience. As a result; Among the important results of the study are that men have higher levels of psychological resilience than women, and women have higher levels of goal commitment than men.