Ratlarda intraperitoneal ozon uygulamasının akciğer iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of intraperitoneal ozone application on lung ischemia reperfusion injury in rats
- Tez No: 947327
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ozon, İskemi Reperfüzyon, Akciğer, Ozone, Ischemia Reperfusion, Lung
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada ratlarda intraperitoneal ozon uygulamasının akciğer iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen 22 adet, erkek Wistar albino cinsi rat kullanıldı. Ratlar eşit sayıda ve rastgele 3 gruba ayrıldı (Kontrol, Akciğer İskemi Reperfüzyon+Serum Fizyolojik, Akciğer İskemi Reperfüzyon+Ozon). İntramusküler ketamin ve ksilazin ile sağlanan anestezi sonrasında ratlara trakeostomi açıldı, hayvan tipi mekanik ventilatörle; 30-50 soluk/dk, 0.1-0.2ml/kg tidal volüm altında ventile edildi. Anestezinin idamesi inhale %2 izofluran (Pacharinsak 2023) ile sağlandı, deney boyunca övolemi sağlamak amacıyla deneklere 30 dk'da bir 1 mL intraperitoneal salin enjekte edildi. Ardından tüm gruplara laparotomi yapılarak embolinin önlenmesi amacıyla inferior kaval ven yoluyla 500 Ü/kg heparin uygulandıktan sonra laparotomi kapatıldı. Sonrasında yine tüm gruplara torakotomi yapılarak pulmoner hilus serbestlendi. Kontrol grubuna akciğer iskemi reperfüzyon modeli uygulanmadı. Akciğer IR+SF grubu ve IR+Ozon gruplarına, 60 dakika süreyle akciğer iskemisi ve 60 dakika süreyle reperfüzyon uygulandı. IR+Ozon grubuna, reperfüzyon öncesinde 0.5 mg/kg ozon intraperitoneal olarak uygulandı. IR+SF ve IR+Ozon grubu ratlar reperfüzyon sonrasında, kontrol grubu ratlar ise 120 dakika beklendikten sonra akciğer, karaciğer, böbrek, kalp dokuları alındı. Ardından, 100 mg/kg tiyopental sodyum (Pental Na, İ.E.Ulugay İlaç Sanayi ), intraperitoneal yolla uygulanarak ratlar sakrifiye edildi. Akciğer dokusundan histolojik parametreler ve biyokimyasal yöntemlerle katalaz (CAT) ve malondialdehit (MDA) aktiviteleri çalışıldı. Ratların karaciğer, kalp ve böbrek dokuları da alınarak daha sonra çalışılmak üzere parafin bloklar haline getirilerek saklandı. Biyokimyasal değerlendirme yapmak için ise dokular –80 derecede saklandı. Gruplar MDA düzeyi açısından kendi aralarında kıyaslandığında, gruplar arasında anlamlı fark vardı. İR+SF grubunda kontrol grubuna göre MDA düzeyi anlamlı yüksek bulundu. MDA düzeyi İR+O grubunda İR+SF grubuna göre anlamlı düşük bulundu. Gruplar CAT enzim aktivitesi açısından kendi aralarında kıyaslandığında, gruplar arasında anlamlı fark vardı. İR+SF grubunda kontrol grubuna göre CAT enzim aktivitesi anlamlı düşük bulundu. CAT enzim aktivitesi İR+O grubunda İR+SF grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Akciğer dokularının histopatolojik değerlendirmesinde ise ve nötrofil infiltrasyonu, hemoraji, interstisyel ödem, hyalin membran oluşumu, hava yollarında epitel hücresi hasarı ve toplam akciğer hasarı skoru gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulundu. İpsilateral ve kontralateral akciğer dokusu incelemelerinde, İR grubunda nötrofil infiltrasyonunun, hemorajinin, interstisyel ödemin ve hyalin membran oluşumunun kontrol grubuyla karşılaştırıldığında daha belirgin olduğunu, toplam akciğer hasarı skorunun kontrol grubuna göre belirgin olarak yüksek olduğunu; İR+O grubunda ise nötrofil infiltrasyonu ve hemoraji İR grubuna göre belirgin olarak daha az olduğunu, İR grubuyla karşılaştırıldığında hava yollarında epitel hücresi hasarı ve toplam akciğer hasarı skorunun daha az olduğunu gösterdik. İskemi reperfüzyon hasarının akciğer dokusunda yol açtığı hasarı ve ozonun bu hasar üzerindeki tedavi edici etkisini göstermiş olduk. Bununla beraber, klinik olarak ozon tedavisinin etkin dozda ve yöntemle uygulanabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of intraperitoneal ozone administration on lung ischemia-reperfusion injury in rats. In this study, 22 male Wistar albino rats weighing between 250-300 g were used. The rats were randomly divided into three equal groups (Control, Lung Ischemia Reperfusion + Saline, Lung Ischemia Reperfusion + Ozone). After anesthesia induced by intramuscular ketamine and xylazine, tracheostomy was performed, and the animals were ventilated with a mechanical ventilator at 30-50 breaths/min and 0.1-0.2 mL/kg tidal volume. Anesthesia maintenance was provided with inhaled 2% isoflurane (Pacharinsak 2023), and to maintain euvolemia throughout the experiment, 1 cc intraperitoneal saline was injected every 30 minutes. Then, a laparotomy was performed on all groups, and 500 IU/kg of heparin was administered through the inferior vena cava to prevent embolism before closing the laparotomy. Following that, a thoracotomy was performed on all groups to free the pulmonary hilus. No lung ischemia reperfusion model was applied to the control group. The lung IR+S and IR+Ozone groups underwent 60 minutes of lung ischemia and 60 minutes of reperfusion. In the IR+Ozone group, 0.5 mg/kg ozone was administered intraperitoneally before reperfusion. After reperfusion, lung, liver, kidney, and heart tissues were collected from the IR+SF and IR+Ozone groups, and the control group rats were sacrificed after a waiting period of 120 minutes. The rats were sacrificed by intraperitoneal administration of 100 mg/kg thiopental sodium (Pental Na, İ.E.Ulugay İlaç Sanayi). Histological parameters from lung tissue and biochemical assays for catalase (CAT) and malondialdehyde (MDA) activities were studied. Liver, heart, and kidney tissues from the rats were also collected and stored as paraffin blocks for further analysis. For biochemical evaluation, tissues were stored at –80°C. When the groups were compared for MDA levels, a significant difference was found between the groups. In the IR+S group, the MDA level was significantly higher compared to the control group. The MDA level in the IR+O group was significantly lower compared to the IR+S group. When the groups were compared for CAT enzyme activity, a significant difference was also observed. In the IR+S group, CAT enzyme activity was significantly lower compared to the control group. CAT enzyme activity in the IR+O group was significantly higher compared to the IR+S group. In histopathological evaluation of lung tissues, neutrophil infiltration, hemorrhage, interstitial edema, hyaline membrane formation, airway epithelial cell damage and total lung injury score were found to be significantly different between the groups. In ipsilateral and contralateral lung tissue examinations, we showed that neutrophil infiltration, hemorrhage, interstitial edema and hyaline membrane formation were more pronounced in the IR group compared to the control group, and the total lung injury score was significantly higher than the control group; in the IR+O group, neutrophil infiltration and hemorrhage were significantly less compared to the IR group, and airway epithelial cell damage and total lung injury score were lower compared to the IR group. We have demonstrated the damage caused by ischemia-reperfusion injury in lung tissue and the therapeutic effect of ozone on this damage. However, we believe that further studies are needed for the clinical application of ozone therapy with an effective dose and method.