Doğal dil işleme teknikleri ile duygu analizi : Mobil uygulama yorumları için bir vaka çalışması
Sentiment analysis with natural language processing techniques: A case study for mobile application comments
  1. Tez No: 947502
  2. Yazar: SEMA UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA YANIK ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Dil İşleme, Duygu Analizi, Makine Öğrenmesi, TF-IDF, Word2Vec, BERT, Sınıflandırma, Natural Language Processing, Machine Learning, TF-IDF, Word2Vec, BERT, Classification
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Her geçen gün değişen ve hızla yaygınlaşan sosyal ağ ve mesajlaşma uygulamaları ile kullanıcıların ürün ve hizmetlere ilişkin değerlendirmeleri anlık olarak takip edilebilmektedir. Bu değerlendirmeler, hizmet sağlayıcılar için oldukça değerli bir veri kaynağıdır. Bu veriler, müşterilerin sorunlarının çözümü ve ilgili ürün veya hizmetlerin gelecekteki gelişimi için saklanması ve analiz edilmesi ile karar alma süreçlerine etki etmiş, satış ve pazarlama faaliyetleri üzerinde önemli rol oynamıştır. Hizmet sağlayıcı olan ¸şirketlerin müşteri kaybını önlemek için rakiplerinden önce müşterilerinin değişen gereksinimlerine göre sorunları çözmeleri ihtiyaç ve beklentilerine göre yeni ürün ve servis geliştirmeleri gerekmektedir.Mobil uygulama kullanıcıları da deneyimlerini çevrimiçi uygulama mağazalarında yorumlamakta ve ya¸sadıkları deneyimleri puanlamaktadırlar. Kullanıcıların yaptıkları bu geri bildirimler şirketler açısından değerli veri olarak görülmektedir.Doğal dil işleme teknikleri kullanılarak bu veriler işlenmektedir. Karar destek sistemlerinden biri olan duygu analizi bu verilerin anlamlandırılmasında kullanılmaktadır. Tezde yer alan çalışmada BiP global mesajlaşma uygulamasının iki farklı mobil platformun çevrimiçi uygulama mağazaları (App Store, Google Play Store) üzerinden 2021 Ocak ve 2022 Mayıs tarihleri arasındaki kullanıcı yorumları derlenmiştir. 7718 farklı yorum üzerinde çalışma gerçekleşmiştir.Bu yorumlar olumlu, olumsuz ve nötr olmak üzere üç farklı grupta sınıflandırılmıştır.Toplanan veriler üzerinde doğal dil işleme teknikleri kullanılarak duygu analizi yapılmıştır.Yapılan çalışmada derlenen global verilerin Türkçe dilindeki yorumlar çalışmaya dahil edilmiştir.Yorumlara çeşitli veri manipülasyonu işlemleri yapılarak modele uygun hale getirilmiştir.Yorumların kategorileri dengesiz dağıldığı için suni veri ekleme ve belirlediğimiz eşik değerine göre veri eksiltme yöntemleri ile iki farklı veri seti hazırlanmıştır.Hazırlanılan iki veri setinin en sık geçen kelimeler birli, ikili ve üçlü kelimeler gruplanarak görselleştirilmiştir. Dilin doğru ve tam bir şekilde algılanması için Türkçe dilini algılayabilecek doğal dil işleme modellerinden TF-IDF,Word2vec ve BERT vektörleştirme yöntemleri kullanılmıştır.Metin sınıflandırması için farklı makine öğrenmesi algoritmaları (Xgboost, Multinomial Naive Bayes , Destek Vektör Makineleri (DVM ) ile çeşitli modeller uygulanmış, doğruluk değerleri ve F1 skorları hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Doğruluk değerleri hesaplamaları sonucunda Word2vec – Dvm modeli F1 skoru 0.763 ile en yüksek model başarısını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The ever-growing and fast-spreading social network apps can momentarily monitor users' ratings the products and services.These ratings are valuable data sources for service providers.This data has been kept and analyzed to solve the problems of the customers and for ensuring the future improvement of the products and services, thus affecting the decision-making processes and playing an important role in sales and marketing activities. Service provider companies need to solve the problems according to the changing needs of the consumers or develop new products and services according to their needs and expectations before their competitors to avoid losing customers.Mobile app users also rate their experience and comment about it on the online app stores.This feedback is considered a valuable data source by the companies. This data is processed using Natural Language Processing. Sentiment Analysis, one of the decision support systems, is used in making sense of this data. In this study, the user comments between January 2021 and May 2022 on the two mobile platforms of the BIP global messaging app (App Store, Google Play Store) were collected. The study was conducted on over 7718 different comments. These comments were separated into 3 groups and were labeled as positive, negative, and neutral. Sentiment Analysis was made on the collected data using Natural Language Processing techniques. The comments that were in the Turkish language in the collected global data were also included in the study. These comments were processed to fit the model by using different data manipulation techniques. As the categories of the comments were unbalanced, adding artificial data and data reduction according to the set threshold values techniques were used to prepare two different data sets. The most commonly used words from the two data sets were grouped as one, double, and triple, then they were illustrated. Three of the Natural Language Processing systems that can detect the Turkish language TF-IDF, Word2vec, and Bert vectorizing techniques were used for the language to be fully and correctly detected. For text classification, various models were designed using different machine learning algorithms [(Xgboost, Multinomial Naive Bayes, Support Vector Machines(SVM)]. Their accuracy rates and F1 scores were calculated and compared. In conclusion of the accuracy rate calculations, model Word2vec – Svm was the most successful model with an F1 score of 0.763.