Trakya bölgesi'ndeki tank sütlerinin kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of quality characterictics of tank milk in thrace region
  1. Tez No: 947581
  2. Yazar: NİSA CONBALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ÇETİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE USAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tank sütü, Süt kalitesi, Süt hijyeni, Trakya bölgesi, Bulk tank milk, Milk quality, Milk hygiene, Thrace Region
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin süt sığırcılığı açısından gelişmiş bölgelerinden biri olan Trakya Bölgesi'nde (Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ) toplanan tank sütlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite parametreleri değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında Ekim 2024- Mart 2025 tarihleri arasında toplam 115 süt örneği toplanmış; bunların 64'ü Kırklareli, 27'si Edirne ve 24'ü Tekirdağ ilinden temin edilmiştir. Yağ oranı Edirne'de ortalama %3,83 ile en yüksek değere sahipken, Kırklareli %3,74 ve Tekirdağ %3,71 ile yakın değerler göstermiştir. Protein oranı açısından Edirne (%3,50) ve Tekirdağ (%3,49) benzer seviyelerdeyken, Kırklareli (%3,42) ili biraz daha düşük değere sahiptir. Somatik hücre sayısı Edirne'de 258.000, Tekirdağ'da 234.000 ve Kırklareli'nde 216.000 ortalama değerleriyle sıralanmış, ancak bazı örneklerde bu değerlerin sınırın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Tüm örneklerde beta-laktam ve tetra-siklin antibiyotik kalıntısına rastlanmamıştır. %Yağ içeriği açısından değerlendirildiğinde; Kırklareli'nden 5, Edirne'den 17, Tekirdağ'dan 13 örneğin yağ oranı tebliğde en düşük değer olan %3,2 değerinin altında bulunarak tebliğe uygun olmadığı belirlenmiştir. Tebliğe göre toplam bakteri sayısı 5,00 log kob/ml olmalıdır. Kırklareli'nden alınan örneklerin 44'ünün, Edirne'den 23'ünün, Tekirdağ'dan 22'sinin tebliğde belirtilen toplam bakteri sayısı limitini aştığı tespit edilmiştir. Somatik hücre sayısı açısından değerlendirildiğinde; Kırklareli'nden 13, Edirne'den 13 ve Tekirdağ'dan 7 örneğin somatik hücre sayısı 400.000 hücre/ml'den yüksek bulunmuş ve tebliğe uygun olmadıkları belirlenmiştir. Bu tez çalışması, Trakya Bölgesi'nde üretilen çiğ sütün büyük ölçüde Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olduğunu ve antibiyotik kalıntısı içermediğini ortaya koymuştur. Ancak bazı örneklerdeki yüksek bakteri ve somatik hücre sayıları, sağım hijyeni, soğuk zincir ve hayvan sağlığı konularında iyileştirme gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the physical, chemical, and microbiological quality parameters of bulk tank milk collected from the Thrace Region (Kırklareli, Edirne, and Tekirdağ), one of Turkey's prominent regions for dairy farming, were evaluated. A total of 115 milk samples were collected between October 2024 and March 2025, with 64 from Kırklareli, 27 from Edirne, and 24 from Tekirdağ. The highest average fat content was recorded in Edirne at 3.83%, followed by Kırklareli (3.74%) and Tekirdağ (3.71%). In terms of protein content, Edirne (3.50%) and Tekirdağ (3.49%) had similar values, while Kırklareli had a slightly lower average (3.42%). The average somatic cell counts were 258,000 in Edirne, 234,000 in Tekirdağ, and 216,000 in Kırklareli, although some samples exceeded the legal limits. No residues of beta-lactam or tetracycline antibiotics were detected in any of the samples. Regarding fat content, 5 samples from Kırklareli, 17 from Edirne, and 13 from Tekirdağ had fat levels below the legal minimum of 3.2%, making them non-compliant with the regulation. According to the regulation, the total bacterial count should not exceed 5.00 log CFU/ml. However, 44 samples from Kırklareli, 23 from Edirne, and 22 from Tekirdağ exceeded this limit. For somatic cell counts, 13 samples each from Kırklareli and Edirne, and 7 from Tekirdağ had values above 400,000 cells/ml, indicating non-compliance. This thesis demonstrates that raw milk produced in the Thrace Region is largely in accordance with the Turkish Food Codex and free from antibiotic residues. However, elevated bacterial and somatic cell counts in some samples highlight the need for improvements in milking hygiene, cold chain management, and animal health.