Tek taraflı maksiller sinüs hipoplazisinin temporomandibular eklem morfolojisi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of unilateral maxillary sinus hypoplasia on temporomandibular joint morphology
- Tez No: 947580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞUAYİP BURAK DUMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, maksiller sinüs hipoplazisi, temporomandibular eklem, Cone beam computed tomography, maxillary sinus hypoplasia, temporomandibular joint
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tek taraflı maksiller sinüs hipoplazisine sahip bireylerde, bu durumun temporomandibular eklem morfolojisi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Maksiller sinüs hipoplazisi, genellikle asemptomatik olup, tesadüfi olarak saptanan bir durumdur. Temporomandibular eklem, çiğneme, konuşma ve yutkunma gibi temel fonksiyonlarda önemli rol oynayan bir eklemdir. Maksiller sinüs hipoplazisinin, TME yapısı üzerindeki olası morfolojik değişikliklerini anlamak, klinik ve radyolojik değerlendirmeler açısından önem arz etmektedir. Materyal ve Metot: Çalışmada, İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'na ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi arşivinden retrospektif olarak elde edilen 77 hastaya ait görüntüler incelenmiştir. Çalışmaya unilateral maksiller sinüs hipoplazisi bulunan 18 yaş üstü hastalar dahil edilmiştir. Radyografik değerlendirmelerde, kondil boyutları, eklem aralıkları, artiküler eminens eğimleri, glenoid fossa çatı kalınlığı, ramus uzunluğu ve kondil şekli parametreleri analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, normal maksiller sinüse sahip taraf ile hipoplazik maksiller sinüse sahip taraf arasında kondil boyutları, eklem aralıkları, artiküler eminens eğimleri, glenoid fossa çatı kalınlığı, ramus, uzunluğu ve kondil şekli açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Çalışma bulguları, unilateral maksiller sinüs hipoplazisinin temporomandibular eklem morfolojisi üzerinde belirgin bir yapısal değişiklik oluşturmadığını göstermektedir. Daha geniş hasta grupları ile yapılacak ileri çalışmalar, bu ilişkinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effects of unilateral maxillary sinus hypoplasia on temporomandibular joint morphology in individuals with this condition. Maxillary sinus hypoplasia is usually asymptomatic and is often detected incidentally. The temporomandibular joint plays an important role in fundamental functions such as chewing, speaking, and swallowing. Understanding the potential morphological changes in the temporomandibular joint structure due to maxillary sinus hypoplasia is crucial for clinical and radiological assessments. Materials and Methods: In this study, images of 77 patients were retrospectively obtained from the cone beam computed tomography archive of the Department of Oral, Dental, and Maxillofacial Radiology at İnönü University Faculty of Dentistry. Patients over the age of 18 with unilateral maxillary sinus hypoplasia were included in the study. Radiographic evaluations included the analysis of condylar dimensions, joint spaces, articular eminence inclinations, glenoid fossa roof thickness, ramus length, and condyle shape parameters. Results: Statistical analyses revealed no significant differences (p>0.05) between the normal maxillary sinus side and the hypoplastic maxillary sinus side in terms of condylar dimensions, joint spaces, articular eminence inclinations, glenoid fossa roof thickness, ramus length, and condyle shape. Conclusion: The findings of this study indicate that unilateral maxillary sinus hypoplasia does not cause significant structural changes in temporomandibular joint morphology. Further studies with larger patient groups are needed to better understand this relationship.